• ilaç etken maddesi

    gelişigüzel ya da aşırı miktarda antibiyotik kullanımı sonucu oluşan, daha çok hastanelerde görülen bakterilere karşı kullanılır.

    ndm-1 baktersinin ingiltere'de hortlaması ile tekrr gündeme gelmiştir.

    http://www.ntvmsnbc.com/id/25124724/

    enteresan olan ise, bu etken maddesi olan yerli bir ilacın olması ve haberde adının dahi geçmemesi.. hatta türkiye'de yok diyorlar.. yemeyiniz anacım, bakın, araştırın yerli üreticiler neler yapıyor...
  • (bkz: colimycin)
  • hedefi bakteri hücre membranları olan, daha çok pseudomonas ve acinetobacter gibi dirençli bakterilerin tedavisinde kullanılan antibiyotiktir.
  • böbrek siken.

    diğeri de (bkz: tigesiklin)
  • yapılan araştırmalara göre (elbette yaş vb. kriterlere göre değişiyor) nefrotoksisite oranı %40 civarındadır. bir ara yasaklanmış, ancak multi-dirençli hastane enfeksiyonlarının gelişmesi ile tekrar gündeme gelmiştir.
  • hocamızın deyimiyle yukarı tükürsen bıyık,aşağı tükürsen sakal antibiyotiğidir.
    pseudomonas aeruginosa, acinetobacter baumannii ve klebsiella pneumoniae gibi çoklu antibiyotik direncine sahip bakterilere oldukça etkilidir.
    bakterilerin hücre membranında bulunan anyonik lipopolisakkarit yapıdaki moleküller, katyonik bir peptit olan kolistin için yüksek bir bağlanma bölgesidir. hücre zarının permeabilitesini sağlayan magnezyum-kalsiyum dengesini bozar. permeabilitesi bozulan hücre zarı hücre içeriğinin dışarı sızmasına neden olur ve bakteri ölür.
    kötü yanıysa nefrotoksisiteye neden olmasıdır. hatta bir dönem kullanımı yasaklanmıştır.
    yani hasta dirençli bakteri enfeksiyonundan ölmek üzereyken kolistin veririz, iyileştiririz. fakat bu sefer de hastanın böbrek fonksiyonları bozulur.
    antibiyotik direnci belirlenirken disk difüzyon testi yetmez kantitatif sonuç istenir. özellikle tüp dilüsyon testi yapılır. yani etki edebilecek en düşük konsantrasyonda antibiyotik verilir.
  • gram negatif bakterilere etkilidir. karbapenem direncinde ilk bu verilir.

    özellikle psödomonas karbepenem direncinde ilk bu verilir.
  • gr(-) bakterilere karşı ilk defa geliştirilmiş,polimiksin grubuna dahil polipeptid bir antibiyotik olup,en az tobramisin kadar da etkilidir.
    etki grubunda direkt olarak bakteri hücre membranı bulunur.
    çeşitli ishal,otitis eksterna -dış kulak yolu iltihabı- ve göz infeksiyonlarının tedavisinde lokal olarak kullanılır.
    tedavi sırasında,kesinlikle doktorun tavsiye ettiği dozaj formuna uyulmalıdır ama genellikle toplam doz, 2 veya 3'e bölünerek alınır.
  • şu an yoğun bakımların son çare antibiyotiği.

    karbapenem dirençli gr(-) bakterilere etkindir. herkesin bahsettiği nefrotoksisitenin yanı sıra nöropati de yapmaktadır. ataksi gibi baş dönmesi gibi yan etkileri görülür. fakat son çare olduğu için katlanılıyor.

    buna da direnç gelişirse acinetobacter insanlığın bir kısmını yeryüzünden silecek.
hesabın var mı? giriş yap