• şubat ayının sonunda almanya'nın batı ve güney kesimlerinde katolikler tarafından yapılan karnavalın köln'deki yerel adıdır. bu isim bonn'da " bonn alaaf " düsseldorfta " düsseldorfer alaaf " şeklini alır. ancak en meşhuru ve en renklisi köln'deki olduğu için bu karnaval " kölle alaaf " olarak adlandırılır. bu tamlamanın, ilk olarak 1600 yıllarda kullanıldığı söylenir. bu karnavalın yapılış sebebi hakkında bir kaç rivayet var. bence en güzeli ve mantıklısı şudur; prusya kralı 2. friedrich bugün ku nordrhein westfalen eyaletini yönetimi altına almıştır. haliyle halk bu durumdan pek memnun değildir. kral halkı razı etmek ve gönüllerini almak için uzun zamandan beri inşaatı maddi imkansızlıklardan dolayı yarım kalan meşhur köln dom'unu yaptırmış ve bonn'da şu anda mevcut olan universitenin kurulması için talimat vermiştir. tüm bu yaklaşımlara rağmen halkta prusya ordusuna karşı hep bir nefret olmuş. daha doğrusu dönemin en güçlü ordularından biri olan prusya ordusunu kıskanmışlar. bu durumu dışavurmak içinde en iyi yolun bir karnaval olacağını düşünmüsler ki bu karnavalı başlatmışlar. yediden yetmişe tüm insanlar bu karnavalda komik asker kıyafetleri giyerek bu orduyuyla dalga geçmeyi hala sürdürürler. ayrıca bu karnaval katoliklerin ramazan ayı diyebileceğimiz oruc tutma günlerinin başlamasından hemen önce vukuu bulur.

    karnavalın ilk günü halk sokaklara dökülür ve tören alayının geçişini büyük bir coşkuyla seyreder. tören alayı, tıpkı bizdeki 23 nisan ve 19 mayıs gösterilerinde olduğu gibi okulların ve çeşitli sosyal örgütlerin katılımıyla oluşturulur. tören alayındakiler çok değişik ve ilgi çekici kıyafetler giyerler. tören alayı geçerken halk arasından birisi " kamele " diye bağırdığında tören alayından herhangi birisi sesin geldiği yöne doğru şekerleme atar. eğer birisi " kölle " diye bağırırsa diğerleri " alaaf " diye mukabele eder.

    velhasılı kelam; içkinin, müziğin, dansın, kahkahanın,eğlencenin aynı zamanda israfın bol olduğu bir zaman dilimidir.
  • en eğlenceli günleri frauentag ve rosenmontag olan karnaval. frauentagda ki bu perşembe gününe denk gelir, sizi beğenen hoş bir kız gelip sizi öpme(buesschen) hakkına sahiptir. rosenmontag ise isminden de anlaşılacağı gibi pazartesi gününe denk gelir ve etrafa türlü şeker çikolata atan insanların bulunduğu süslü arabaların oluşturduğu (rosenmontagzug) geçit töreni gerçekleşir. bavyera bölgesinde ise bu günler daha sessiz fasching adı altında (bol bol şekerli krapfen yiyerek) kutlanır.
  • her sene 11. ayin 11. günü* saat 11'i 11 gösterdiginde hep bir agizdan bagrilan cümle. bundan sonra fasching baslar.
  • "köln i love" ifadesinin zamanla almış olduğu şekildir.
  • "kamelaaaaaaa"* diye bağırırlar rozenmontag dedikleri günde. çünkü insanların şeker/çikolata almaları için "kamelaaaaa" diye bağırmaları gerekiyor.
  • kölsch lehçesinde bir karnaval ifadesi. anlamıyla ilgili çeşitli söylentiler var.

    bazıları:

    *1500’lü yıllara ait bulunan kil tabletlerin üzerinde ‘allaf’ yazıyormuş. o dönemlerde karnaval ile ilgisi olmayan bu kelimenin “o iyi yaşasın” gibi bir anlamı olabilirmiş.

    *'all af’ yani ‘alles ab' diğer bir söylenti.

    * yaygın olan bir başka yorum: köln is alive.
hesabın var mı? giriş yap