• kolposkopla yapılan muayene..
  • kolposkopi rahim ağzının mikroskop ya da dürbüne benzeyen özel bir büyüteç yardımı ile gözlenmesi ve incelenmesidir.
    pap smear sonucu rahim ağzını oluşturan hücrelerde kansere dönüşebilecek değişimler görüldüğü takdirde bu test yapılır.
  • anormal smear sonucu olan hastaya ileri tetkik olarak yapılır. bir kamera yardımıyla rahim ağzı* incelenir. bazı boyalarla rahim ağzı boyanarak anormal görüntü veren yerlerden biyopsi alınır. biyopsi sonucuna göre de tanının kesinleştirilmesini sağlar..
  • speculumun verecegi rahatsızlıktan başka bi rahatsızlık hissedilmez bu işlem sırasında. asetik asit sürüldüğü sırada hafif bir yanma olabilir, olmayabilir de, bu işlem incelemenin uzunluguna göre birkaç kez tekrarlanabilir. yaklaşık 10-15 dak civarı sürer, korkulacak bişey yoktur.
  • rahim ağzındaki bozulmaların incelenmesi amacıyla yapılan tetkiktir. asetik asitle rahim ağzındaki erozyonlu bölge temizlenerek daha net görüntü alınması sağlanır. kolkoskop denilen rahim ağzını 40 kez büyüten cihazla bakılır. ekrana gönderilen görüntü sayesinde hasta da kendi rahim ağzını görebilir. işlem sonrasında asetik asitle temizleme işleminden kaynaklanan bir sıvı akıntı yaşanması mümkündür.
  • işlem sırasında kullanılan asetik asit, şüpheli yerleri beyaz (aseto white) hale getirerek biyopsi alınacak bölgeyi gösterir. aynı amaçla lugol solusyonu da kullanılır. lugol solusyonu uygulandığı zamanda renk değişikliği olmayan alanlardan biyopsi alınır.
  • kolposkopi sonrası anormal bulgular;
    - asetobeyaz epitelyum: asetik asit uygulaması hücredeki proteinleri koagüle eder.
    - lökoplaki: epitelin yüzeyinde oluşan anormal beyaz keratin tabakası (hiv enfeksiyonunu düşündürür)
    - punktuasyon: yüzeyde sonlanan dilate kapiller damarlar*.
    - mozaik görünüm: asetobeyaz epitel blokları ve onları çevreleyen kapiller damarlar*.
    - atipik damarlanma: invaziv servikal kaner.
  • endikasyonları:

    - anormal servikal sitoloji
    - klinik olarak şüpheli servikal görünüm
    - açıklanamayan intermenstrüel veya postkoital kanama
    - vulvar veya vajinal neoplazi
    - inutero des maruziyeti
  • hakkinda konusmak icin turkce'nizin yetmeyecegi olay.
  • bazıları için hiç öyle önemseyecek bir hissiyat yaratmayan, smear testi kadar kolay bir hadise, bazıları içinse büyük acı veren, karnına ağrılar saplayan, mahveden bir hadise.
    tahminimce yapıdan ve acı eşiğinden kaynaklanıyor. smear sırasında da canı acıyan insansanız aynısını yaşayacaksınız. daha fazlası değil.
    korkmamak lazım. rahat olmak lazım. normal muayeneden 5 dakika daha uzun sürer en fazla. speculum dışında hissettiğiniz tek şey, anormal hücreden parça alınırken hissedeceğiniz 2 saniye sürecek bir çimdik.
    artık sakince sonucu bekleyebilirsiniz.
    detaylar için (bkz: insan papillom virüsü)*
hesabın var mı? giriş yap