• her zaman tekstil ile karistirilan bir kelimedir. konfeksiyon giysi, kiyafet demektir. oysa tekstil masa ortusunden, coraba, yatak carsafina, perdeye kadar kumastan yapilan her turlu urunu kapsar.
  • tekstil sanayinde çalışması en zor alanlardan biri. çok fazla insanla uğraşırsınız, ne kadar plan yaparsanız yapın işlerin hepsi yumurta kapıya dayanınca biter. 2-3 gece evinizin yolunu görmediğiniz bile olur.
    kolay mı öyle mağazada beğenip aldığınız bir elbiseyi oralara kadar getirmek. kolay değil.

    gazete ilanlarında bir de en çok reçmeci ve over-lock'çu arayan sektördür aynı zamanda.
  • seri halinde elbise dikilen sanayi kolu..
    (bkz: tekstil)
  • plansız programsız çalışan*, bu sebeple acilleri hiç bitmeyen sektör.
    üç ay çalışıp kaçtığım, bir ay sonra daha beterine* girdiğim sektör.
  • kelimenin kökeni olan confectio, imal etmek, hazırlamak demek. ingilizcede confectionery "şekerlemecilik, pastacılık" anlamında kullanılmaktadır.
  • yıllardan bu yana bu işin içindeyim.lafı çok uzatmayacağım.türkiyede 1980 lerden itibaren başlayan bu furya 90'lar da top zirveyi gördü.2000'li yılların başlarında çin halk cumhuriyetinin etkileri ile giderek tadı bozulmaya başlayan bir sektör haline geldi.zaten dahasını da şu an yaşıyoruz.
    genel gördüğüm hikaye; 90 larda markalaşmamış kobi diyebileceğimiz kişilerin bir çoğu şu an bu işi ya keyfine yapıyor ya da sektör değiştirdiler.batan battı tabi orası ayrı,markalaşanlar ise aldı başını gitti…
    ülkemiz konfeksiyon imalatı açısından 90'lar da çok cazip bir ülke iken şu an çok pahalı bir iş kolu haline geldi.haberlerde ya da sosyal medyada görebileceğiniz gibi genelde gıda,tarım,elektronik ve inşaat sektörleri konuşulurken giyim sektörü hep geri planda kaldı.bu başlığı hortlatarak gündeme gelsin diye asla yazmıyorum sadece bu işin içinde birisi olarak gerçekten diğer sektörler kadar kanayan yarası olan bir sektör olduğunu hatırlatmak istedim.
    ülkede iktisadi açısan iyi giden birşeyler malesef benim gördüğüm kadarı ile yok.asıl biz son tüketiciyi etkileyecek konu ile alakalı olsun giyim ürünleri yakında mağazalarda yerlerini alacaklar(ilkbahar-yaz 2022),siz görün basit bir t-shirt uçuk rakamlara satışa çıkacak.iş gücü eskisi gibi ucuz değil,ham maddelerde tamamı usd bazlı.(kumaş,iplik vb…)
    giyim hep insan hayatı açısından daha geri planda olan bir ihtiyaç.biz gıda ve barınma gibi ihtiyaçlarımızı zar zor karşılayabiliyorken üstüne giyim kuşam işleride yakın gelecekte daha da pahalılaşacak.
    bu entry buralarda kalsın,bu iş kolu ülkede artık fırsat değildir,hem eleman bulma açısından hem de eleman ücretleri açısından emin olun hiç kazançlı bir iş değil.
    tabi ben kobi zihniyeti ile yazıyorum.büyük daha doğrusu işi sanayileştirmiş imalatçılar açısından kazançlıdır.(verilen sermayeye karşılık elde edilen kazanç her daim doğal olarak yüksektir)
    uzun lafın kısası;
    konfeksiyon işi cidden zor bir iş,ülkede yeterli değeri görmeyen ve gitgide erimekte olan bir iş kolu.özellikle kamboçya,vietnam ve bangladeş gibi ülkelerdeki konfeksiyon maliyetlerini ülkemiz ile karşılaştırırsanız inanın,bizim ülke artık çok pahalı bir ülke haline gelmiştir.(90'lar da bahsi geçen ülkelerde üretim az ve maliyetler yakındı)
    ben kendim artık girdim bu işe,her yıl eriyen bütçemi ve sermayemi görüyorum.üzülüyorum ama işte başka iş bilmiyorum.umarım bu düzlükten çıkarız,tabi tünelin ucu çok karanlık.sanırsam bir gün pes edeceğim de bakalım ne zaman:)
    hadi bakalım kutsal bilgi kaynağımız sözlük,birilerine ulaşsın bu yazdıklarımız,düşündürsün ben de mutlu olayım:)
  • amerikan iç savaşı esnasında üniforma talebi yüzünden kıyafette kaçınılmaz olarak seri üretime gidilmiş.gene 19. yy da fransa da bu üretim şekli confection diye adlandırılmış.
  • (bkz: confection)
  • cin'in amerika'daki pazar payini, kotalarin kalkmasindan sonra (4-5 ay icinde) %16dan %50ye cikardigi sektor. turkiye'de maalesef 5 seneye kadar bitme noktasina gelecek sektordur.*
    (bkz: tekstil ve hazir giyimde cin istilasi)
hesabın var mı? giriş yap