• bu gidişle dahada yükselebilir diye düşündüğüm durum açıkçası. girdi maliyetleri yüksek olduğu sürece düşüş olmaz
  • malesef inşaat mühendisi olarak söylüyorum bunu ama daha da artacak maliyetler aşırı yüksek
  • kendi ev alamayıp fiyatların ineceği, balonun patlayacağını söyleyenlere kanmayın. hele ki bizim ülke gibi 1 hafta sonrasının bile her türlü sürprize açık olduğu bir yerde 2-3 yıl sonrasında şöyle olur böyle olur demek aşırı saçma. özellikle oturacak bir eviniz yoksa, her geçen gün kronik kiracı olmaya bir adım daha yaklaşıyorsunuz demektir.

    bakın geçen hafta 0.99luk kredi paketi açıklanmadan 1 gün önce arkadaşım daire satın aldı. paket açıklandıktan sonra sabah emlakçısı kendisini arayıp satmak isterseniz aldığınızın %50 fazlasına alıcı var demiş. işte piyasa tam olarak böyle.
  • balon mu değil mi bilmiyorum ama merak ettiğim tek konu şu;
    fiyatlar bu kadar artarken, alım gücü düşerken, c sınıfı arabalar milyonu, anadoludaki şehirlerde giriş seviyesi konutlar 2 milyonu görünce ama maaşlar 10 bin seviyesinde gezinirken bu fiyatları kim nasıl verecek, kime satılacak bunlar.
    varsa buna öngörüsü olan bekleriz.

    cevabı bilnmeyen soru.
  • denetleme yok , serbest piyasa diyecekler. son malûm açıklamadan sonra emlak fiyatları daha fazla artacak.
    araba ise herkes mevcutu koruyacak
  • seçimden sonra kimin seçileceğinden bağımsız olarak 1-2 yıl içinde pandemi öncesi seviyesine dönecektir. belki daha da altına sarkabilir. şu anki iktidarın bu para politikası sürdürülebilir değil. önünde sonunda bunun tam tersini uygulamak zorunda kalacaklar. akp chp fark etmez. o zaman seyreyleyin gümbürtüyü.

    millet evini satıp faize, borsaya geçebilmek için birbirini ezecek. piyasadaki karamsarlığın ve önünü görememe olayının da düzeleceğini düşünürsek yeni inşaatlar da başlar ve arz sorunu da 2 yıl içinde çözülür. seçim 2023 desek dip fiyatlar 2025te oluşur bence.
  • mantikli düsünecek olursak...

    1) uluslararasi ticaret, enerji ve celik önümüzdeki 10 sene icinde pandemi öncesi bolluga ucuzluga kesinlikle evrilmeyecek. artik ticaret savaslari basladi, tedarik zincirleri koptu, nüfus artiyor, arz azaldi. buradan cikan sonuc: yapi maliyetleri asla eskisi kadar ucuz olmayacak.

    2) toprak, yani arsa fiyatlari dogasi geregi azalan/tükenen arsalara karsilik sürekli artan nüfus sebebiyle asla pandemi öncesi seviyelere düsmeyecek. bunun enflasyon veya türkiye ekonomisinin gidisati ile bir alakasi yok - esyanin tabiati geregi toprak fiyatlari asla ucuzlamayacak. aklinizi mi yitirdiniz? nüfus adeta patlayarak artiyor, bos arsa kalmadi memlekette. kalan sahil kiyilarini, orman kenarlarini milyonluk kodamanlar kapatacak, birbirleri ile rekabete girecekler.

    3) ekonomik krizde insanlarin evini satacagini nereden cikariyorsunuz? kirada olanlar cok aci süreclerden gececekler, coluk, cocuk kapinin önüne sürülecekler kis aylarinda. gentrification sebepli kira artislariyla milyonlarca insan banliyölere süpürülecek. bu ortamda millet evini satmaz, tam aksine, henüz evi olmayanlar deli gibi ev almaya calisir.

    özetle, türkiye ekonomisi düzelse de düzelmese de pandemi öncesi emlak fiyatlari ne türkiye'de, ne de diger gelismis ülkelerde asla üc sene önceki seviyelere gerilemeyecek. boomer'lar eglendi, x kusagi kaymak kasikladi, y kusagi ucundan tuttu, z kusaginin isyan cikarip düzeni yikmasini bekleyecegiz? :) muhtemelen 20-30 sene sonra global halk ayaklanmalari baslar.

    gecmis olsun, canim kardeslerim, 2022'de hala birikmis sermayeniz veya eviniz/topraginiz yoksa isiniz zor. tek cikar yol (ben de öyle yaptim 6 sene önce) döviz kazanabileceginiz islere girip, o parayi biriktirip türkiye gibi sefil bir ülkeden toprak/ev almak. baska yol bilen varsa buyursun, anlatsin...
hesabın var mı? giriş yap