• islam sanatina bizans (dogu roma) vasitasi ile gecmis olan mimari oge.

    anadolu'daki ulu camilerde gorulen cok kubbeli yapi, klasik osmanli mimarisinde yerini merkezi tek bir kubbe ve onu destekleme amacli yan kubbelere birakmistir. bu asamada ayasofya ile yarisan mimar sinan'in dehasi ile mukemmel kubbe formuna ulasilmistir.
  • gerze'de bir bar. arka tarafinda genelde turnuvalar duzenlenir, diger tarafi ise yaz aski ile yurumenin en zevkli oldugu yola ev sahipligi yapar, el ele cokca tavaf edilir. (bkz: ben birden seni ozlemek oldum)
  • uzaktan bakınca heybetli, ulu bir dağı, yaklaşınca derin bir sükuneti, içine girince masmavi bir dünyayı hatırlatır. modernizm öncesi yapının, evrensellik kazanabilmiş, en temel unsurudur. basit geometrisi ve gökyüzünü hatırlatmasıyla sıcak gelir; mimari tarihinin gelişiminde zamandan bağımsız bir yapı unsuru özelliği kazanmıştır; günümüze değin, dünyanın en önemli şehirleri, insanlığın hafızasına kubbeli görünümleriyle işlenmiştir. osmanlı mimarisinde başta camiler olmak üzere sarayların, medreselerin, hanların, hamamların, ambarların üstü kubbeyle örtülüdür. beş yılda tamamlanan yarıçapı 31 metre olan ayasofya'nın ana kubbesi 537 yılından bugüne sinan'ın payandaları sayesinde göğe doğru yükselmektedir. yedi yılda bitirilen süleymaniye'nin ise yarıçapı 26,5 metre kubbesinin altındaki haşmet sürerken, benim de başımı döndüren 31,5 metre yapıçapındaki selimiye kubbesinde her şeyiyle sadelik hakimdir.
  • ilk gerçek kubbe roma'da mö. 27-25 yılları civarında yapılan pantheon'dur. pantheon ilk olarak pagan tanrılara tapınak olarak yaptırılmıştır ve geniş kubbesinin ortasındaki delikten ışık alır. tabii ki daha sonra aya sofya'nın yapılmasıyla görkem olarak pabucu dama atılmıştır. aya sofya'nın yapımıyla birlikte kubbe olayı selçuklu mimarisine de geçmiş ama en iyi ve en görkemli kubbeler mimar sinan tarafından osmanlı döneminde yapılmıştır. (bkz: selimiye camii) (bkz: sultan ahmet camii)
  • atakulenin en tepesinde ankara manzarası eşliğinde keyifle yemek yenilebilecek yer. yemek ve manzara bir yana her tür müziği çalan süper bir orkestrası vardır. oynamak nedir bilmeyen biri bile müziğe kapılıp kendini dakikalarca sahnede bulabilir.

    http://www.atakule.com/index2.php
  • iran mimarisinde kasnaklara oturan ama roma mimarisinde pendentivelerle dogrudan 4 duvara oturan dairesel formlu mimari elemanlardır.

    sadece mimari bir unsur olmamın otesinde sembolik anlamları uzerinde tasıyan, ozellikle selcuklu mimarisinde medreselerde de gordugumuz kubbeler, altına giren orta cag insanının -kopernicten önce evrenin merkezi olarak dünyanın görülmesinin sonucu olarak- kendini evrenin merkezinde hissetmesini saglayan üzerindeki dönme hissi veren, tuğla desenler, zigzag bezemeler sayesinde gök kubbeyi sembolize etmesi amacıyla tasarlanmıs yapılardır. dikey düsünüldügünde cennet ile yer yüzü arasındaki gecis bölgesidir. konya karatay medresesinin kubbeleri en güzel örneklerindendir. bazılarının tepesindeki delik ısık almanın otesinde yagmur suyunu toplama amacıyla acılmıstır. gelen yagmur suyu hemen altında bulunan kare sekli nedeniyle evreni simgeleyen bir havuz tarafından toplanır.
  • yamaç paraşütlerine de kubbe denir yamaç paraşütü camiasında.
  • geleneksel mimarideki yeri, strüktürel özelliği, estetik ifadesinin gücünün yanında bir binayı en fazla tamamlayan mimari elemanlardandır ayrıca. her gün gelip geçilen meydanın orta yerindeki 20. yy. başına atfedilen yapıda, orijinalinde mevcut olan iki adet soğan kubbe, rekonstrüksiyon marifetiyle yerine konduruluverince, taaa metrelerce öteden, meydanın başından algılanır ve insanda, mezkur yapı için "vay be! meğer ne kadar noksanmışsın sen güzelim. küçücük, fıçıcık içi dolu tahtacık kubbelerin ne kadar yakışmış. salın da meydan güzel görsün!" cümleleriyle ilân-ı aşk mecburiyeti doğurur. çamurla kaplanmış halde bile olsa. hele bir de kurşun kaplayıp, külahlarına alemlerini kondurunca makyajı tamamlanacak kubbelerin. işte o zaman karşılarına kurulup bir güzel seyredeceğim.

    perspektif güzel şey. kubbe de.
  • "mekana hapsedilmiş sonsuzluğun çatılarıdır kubbe. yapıtımın kubbesi, evrim sürecindeki yeni bir insana hayat vermek için gebe kalmış toprak ana gibidir. kainatın çatısını taşıyan minarelerimin altında, kozmik bir doğuma hazırlanma sürecini yaşar." mimar sinan
  • hoparlörün ortasındaki şişkince kısım, kendi çocuklarınızın ya da misafir çocuklarının acayip ilgisini çeker, hoparlörün değerinin kaç yüz/bin dolar olması farketmez bu kubbeye bastırıp yada bir şeyler sokup anasını sikerler.
hesabın var mı? giriş yap