• kadir mısıroğlu'nun tahminimce 1960'lı yılların sonunda kaleme aldığı, sarıklı mücâhitler olarak da bilinen, sebîl yayınları tarafından çıkarılmış bir kitabı.

    "tahminimce" ifâdesini kullandım çünkü elimdeki 1980 târihli 6. baskısının önsözünde 9 ağustos 1967 tarihi, "ilk baskıların akisleri" kısmında kitap hakkında 24 mart 1968 târihli bir gazete yazısı bulunmakta.

    bu eserin ithâf kısmında şu ifâdeler yazar:
    yüksek islâm enstitüleri, imam-hatip mektepleri ve kur'an-ı kerim dershânelerinin millî şahsiyet ve mefkûremize dönüşü sağlayacak müstakbel mücâhitleri, nur yüzlü gençlerine.

    kitap kurtuluş savaşı'na öncesi ve sonrası ile berâber şöyle bir bakışta bulunup bâzı vesika ve resimler ile bunları sabitlerken, bu savaş sırasında halkı örgütleyen, cephede civârlarındaki insanlara komutan olan müftü, derviş ve şeyhlerin kimi zaman askeri üniformalı, kimi zaman sarıklı ve cübbeli çekilmiş resimleri ile desteklediği kahramanlık destânlarını ayrıntılı bir şekilde anlatıyor.

    6. baskısının bir nüshası 2000 yılından beri bizde bulunan bu kitabın ilk 100-150 küsür sayfasını dönüp dönüp beş-altı kere okumaktan daha ileriye gidemedim maalesef.
    [lüzumlu ek: kitaptaki 15 satırlık paragrafı okurken daha uzun bir - iki dipnot'a, belgelere vs. dallanmanız gerekiyor ve de okuduğunuz bâzı şeylere inanamıyorsunuz. bu da arada bir iki üç sayfa geriye gidip tekrar tekrar okuma gereği duyduruyor okuyana.]

    kitap hakkındaki yorumlar:

    - ahmet kabaklı, tercüman, 24 mart 1968 : "........ bu kitap türk milli kurtuluşunun belki de yegane gerçek târihidir..........."
    - m. şahap tan, bugün, 23 haziran 1968 : ".......... namaz kıldırdığı cemaatin imamlığından büyük bir celâdetle cephelere koşup tespih çeken parmakları ile silah tetiği çeken kahramanlar.
    okurken, düşünürken bile tüylerim titriyor, heyecanlanıyorum. yakın tarihimizde bize bu cennet misâli güzel vatanı bir kere daha hediye eden şühedâmızı huşu ile, hürmetle yâdediyorum bu eseri okurken.
    her sahifesi ayrı bir kahramanlık destânı olan eserin muharriri, aziz meslektaşımız sayın kadir mısıroğlu'nu tebrik ederiz."
    - münevver ayaşlı, yeni istanbul : "............ zira kuvva-yı millîye ruhunu ve istiklâl harbi'nin zaferle bitmesinin sırrını ancak sarıklı mücahitler'i okuduktan sonra iyice anlayabiliriz. ......... genç ve muktedir yazardan daha çok kıymetli eser beklediğimiz gibi bizim şahsen kendisinden beklediğimiz bir kitap vardır : menemen hadisesinin iç yüzü. zira bir çok vak'ada olduğu gibi bu elîm ve fecî hâdisenin de hakîkatı millete intikâl ettirilmemiştir. bu hususta yazılanlar ve söylentiler hep yalan yanlış şeylerdir. ................. "

    piyasada yeni bir baskısı var mıdır, yok mudur bilmiyorum ama bulunup okunası bir kitaptır bence.
  • bu kitabın 31. sayfasında yer alan bir fotoğraf ve altındaki bilgilendirme yazısı, ideolojik okuma ve mit yaratma konusuna iyi bir emsal teşkîl etmektedir: mevlevilerle aynı fotoğraf karesinde görülen mustafa kemal pasa’nın başındaki bariz kalpak; mevlevî sikkesi addedilmiş ve bu maksatlı kabulden sonra geçmişe ve geleceğe mâtuf yorumlarla okuyucu yönlendirilmeye çalışılmıştır. yazarın gençlik döneminde yazdığını tahmin ettiğimiz bu kitap; zengin vesîka ve bilgi içeriğine rağmen, ideolojik yaklaşımı nedeniyle bu birikimi gölgelemektedir.
    ayrıca, yazarın ele aldığı kişilerin siyasi telakkî ve tarihlerini gözardı etmesi kitabın bir diğer eksiğidir.
    fakat bu konuda yazılmış kitaplar içinde müstesnâ bir yer tuttuğunu da eklemek lazımdır.
    zira benzer bir isimle * yazılmış cevat rifat atilhan'a ait kitap kadir mısıroglu'nun yazdıklarına yaklaşamaz bile.
    hulya kucuk'e ait kurtulus savasinda bektasiler adlı çalışma ise, akademik vasfı sebebiyle çok daha müstesna ve sağduyulu bir yerde durmaktadır.
  • turgut ozakman vahidettin mustafa kemal ve milli mucadele adındaki kitabında bu kitaptaki yalanların cogunu acıga cıkartmıstır
  • 90'lı yılların sonunda okuma fırsatını yakaladığım kitabın tanıtımı için: http://www.kitapyurdu.com/…tap/default.asp?id=86420
    güncel zenginleştirmelerle ilgili 10. baskı takdim yazısı: http://www.kitapyurdu.com/…=86420&sayfa=86420-3.gif

    bu kitap 1967 yılından beri basılıyor ama belgeli olarak yalanlanabilmiş değil.

    kitabın kısa bir hikâyesi için bakınız:
    http://www.youtube.com/watch?v=vyta8h9x1mw
  • mustafa kemal bizi kurtardı yaygarası yapanların ciddiye almaya korktuğu ancak yıllar geçtikçe değeri daha da iyi anlaşılacak eser.
  • nedense mekke medine kudüs işgal edilirken ortaya çıkmayan mücahitlerdir.
  • (bkz: bir delinin hatıra defteri)

    fesli bir soytarının götünden salladıklarına inanan zerzevatları ortaya çıkaran kitap... bu sarıklılar yeri geldi mi uçar, yeri geldi mi kaçar, ama her ne hikmetse sadece kazanılan savaşlarda ortaya çıkarlar, kaybedilen savaşlarda muhtemelen ordu içinde cenabet vardır...
  • içeriğinin %1 i ile dahi kendi içindeki en büyük çatışmayı yaratan kitap.

    şimdi söz konusu kitabın adı kurtuluş savaşı'nda sarıklı mücahitler. içerisinde bir çok kişiye suçlama var ancak kurtuluş savaşı'nda savaştığı söylenen ve şehit olmuş sarıklı mücahitlere de hakları teslim ediliyor. hareketin komutanı olan mustafa kemal atatürk yanlarında bir figüran kalıyor adeta.

    hatta bir başka yazar tarafından şöyle deniyor:
    "namaz kıldırdığı cemaatin imamlığından büyük bir celâdetle cephelere koşup tespih çeken parmakları ile silah tetiği çeken kahramanlar.
    okurken, düşünürken bile tüylerim titriyor, heyecanlanıyorum. yakın tarihimizde bize bu cennet misâli güzel vatanı bir kere daha hediye eden şühedâmızı huşu ile, hürmetle yâdediyorum bu eseri okurken."

    tüm bunların yanında kitabın yazarı tarafından milli mücadele'nin bir mizansen olduğu, kurtuluş savaşı'nın osmanlıya ve diğer değerlere ihanet olduğu söyleniyor.

    o zaman bu milli mücadele o sarıklı mücahitlerin aklına bir hakaret oluyor zira bu yol başka bir şeye çıkmıyor. çıkan varsa söylesin. o yarı evliya mücahitler anlayamamış yani kimin kafir olduğunu öyle mi? yazık. o mücahidlerin itibarlarının iadesi "keşke yunan galip galip gelseydi." diyenlere kaldı ise yazık o mücahidlere.
  • büyük izmir zaferinden sonra ankara'ya döndüğü gün, kendisini karşılamaya gelenler arasında bir hoca efendi, onu ayağını tozu ile "hacı bayram veli"türbesini ziyarete davet etmişti. bu hocaya göre, zafer ancak o velinin kerameti sayesinde kazanılmıştı. mustafa kemal: "hayır," demişti;

    "türk kumandanlar kumanda etmesini, türk askeri savaşmasını bildi. harbi kazanışımızın sırrı bundan ibarettir."

    (bkz: yakup kadri karaosmanoğlu) (bkz: atatürk)
  • kurtuluş savaşına fesli delinin götten uydurma bir bakış açısıyla yaklaşmakta olan iki katlı tuvalet kağıdıdır.
hesabın var mı? giriş yap