• kyk yurtlarındaki en büyük sorun kesinlikle yapılan yemek israfıdır. bu isin icinde biri olarak bildiriyorum emin olun yapilan yemek israfini oturup 3 gun izleseniz gozyaslarinizi tutamazsiniz. yapilan onlarca cesit yemek devletimizin politikasi gereği çöplere dökülüyor. bu kalan yemekler toplatilip ihtiyaci olan ailelere verilmesi inanın zor degil. masrafli ama zor değil. ama inanin bu tarz bir organizasyon gerceklesebilirse, evinde sicak yemek pismeyen belkide binlerce aile sicak yemege kavuşur. abartmiyorum cidden binlerce aile.
  • ülkenin geçim sıkıntısını düşünmeyenler pet şişeyi hiç düşünmezler
  • her tür kantinde de uygulanırsa harika olacak projeye sebep olan sorun.

    biraz alakasız biraz da alakalı: ilkokul kantini sağlıklı yemek kampanyası çerçevesinde bazı öğlenler sınıflara çorba götürüyor. sonuç: yıkanmadığı için geri dönüşüme de atılamayan kağıt çorba kasesi dağları. bizim oğlana yanında kap kaşık götürmesi için ısrar ediyorum ama tek olmak istemiyor. ara ara dalga geçilen tek bir kişi bile bişeydir bence ama anlıyorum. okulda müdüre gidip söylemeyi düşünüyorum ama önemseyeceğini sanmıyorum. dilekçe yazarım belki ama kaybolacağına emin gibi bişeyim.

    yine de her yolu denemek en mantıklısı herhalde her iki durumda da...
  • bu konuda zorlayıcı tedbirin daha etkili olabileceği fikrindeyim.
    yarım litrelik su şişesini baz alırsak; su fiyatının üstüne 50 kuruş civarında bir depozito bedeli alınabilir, su tüketildikten sonra kantin vb. gibi yerlerde konumlandırılabilinecek otomatlar yardımı ile şişeler toplanıp depozito bedelleri iade edilebilir. böylece hem geri dönüşüm garantilenmiş olur, hem geri dönüşüm bilinci gelişir.
  • desteklenmesi gereken proje.
  • kesinlikle doğanın düzeni bu kadar değişmişken , mevsimler kayıp kaybolurken , hava sıcaklıklarının aşırı artış veya azaldığı bu zamanlar da bizlere büyük ölçüde düşen , mümkün oldukça az atık üretmek.

    bu metro istasyonlarına pet şişe geri dönüşüm makinesi koyarak olacak iş değil. gerçek anlamda bir geri dönüşüm ( sıfır atık ) projesi hayata geçirilip başlanmalı.
    tüm doğal kaynaklar hızla tükeniyor.

    "nasıl olsa geri dönüşüme yollanır ordan , ne olacak " demeyin sakın .
    geri dönüşüm yaparken de çok fazla enerji harcanıyor. hatta bazı kuruluşlar geri dönüşüm yaparken kullanılan insan gücü , elektrik, makine gücü yıpranma payı vs nerdeyse birbirine yakın olduğunu savunuyor.

    ek : mobil uygulama olarak düşündüğüm bir projem var sıfır atık kapsamında. mobil uygulamayı tasarlayıp,
    bu yıl sonunda büyükşehir belediyesine sunmayı düşünüyorum.
    fakat bizim baştakilerde o vizyon olup olmadığını pek düşünmüyorum red alacak büyük ihtimal ama olsun.
    keşke ülke olarak 5 10 yıllık ülke planı yapabilsek ve ona uysak.
  • çok güzel düşünülmüş, başka ne gibi çözüm sunulabilir beyin fırtınası yapmak gerek.
  • günde kaç şişe çöp atıyorum ben bile bilmiyorum.
  • olan sorun. senelerdir geri dönüşüme yollamayı bile düşünememişlerdi. bu sene en azından her kata koydular geri dönüşüm kutularını. çeşmeyle sebille falan çözülemez bence. açıkçası kapalı gelen suyu içmeyi tercih ederim. o sebildeki suyu bir süre sonra çeşmeden falan doldurmaya başlar bunlar.
  • işin ideali musluk suyu içmektir. sıfır atık, sıfır masraf. arıtma falan da olmadan.
    tabii bunun için bina içi tesisatının da yeni olması gerekir. eski tip demir borular uygun değil. yeni binalarda denenebilir. şahsen istanbul'a geldiğimde (evde) sırf musluk suyu kullanıyorum; gayet de memnunum.
    yerel yönetimler için içilebilir musluk suyu birinci öncelik olmalı. beş litrelik pet şişe fiyatına bir ton su alıyorsunuz; bundan daha ekonomik bir seçenek var mı ?
hesabın var mı? giriş yap