• luis bunuel'in 1954 yılında meksika'dayken çektiği nispeten az bilinen bir filmi. film, merkezine hurdaya çıkarılacak bir tramvayı alarak, 50'lerin ortasındaki meksika'nın fakir halkının hayatının bir gününe ışık tutuyor. seyirciyi, fakir insanların hayatlarına;-bir günlük de olsa- huyları, dini inanışları ve aşkları üzerinden tanık kılan film, aynı zamanda kimi sahneleriyle de bürokrasinin çarpıklığı, enflasyon, geçim sıkıntısı, karaborsacılık, işçi sınıfının horgörülmesi gibi konulara eleştirel bir bakış açısıyla değiniyor. fakat açıkçası bu eleştirilerin kör kör parmağım gözüne şeklinde yapılması eğreti durmuş.

    sonuç olarak, bunuel'in başyapıtlarından olmasa da komik ve dramatik öğelerin dengeli biçimde harmanlandığı, mülayim anlatımlı bir film olmuş.
  • bunuel'in meksika filmleri arasında en güzeli. ayrıca komedi yanı en ağır basan filmlerinden biri. bir yerden sonra tamamen yol filmi havasında gidiyor film. en başında ve sonunda dış sesin tarafından söylendiği gibi, tüm şehrin ortasında dolaşan ama sadece bir kaç kişiyi ilgilendiren bir hikaye var. asıl meselesi şehrin her köşesine kısa sürelerle ayna tutmak olmasına rağmen bana göre çok da güzel bir dostluk filmiydi. sosyal bakışındaysa hafif eğretiliğini samimiyetiyle önemsizleştirmiş bunuel.
  • bunuel'in meksika kariyerini los olvidados'tan viridiana'ya kadar ayırırsak. bu arada çektiği filmler arasında vasatın biraz üstünde bir film diyebiliriz. susana kadar vasat değil, nazarin kadar iyi değil, la fièvre monte à el pao ile kafa kafaya yarışırlar ama onun gibi politik olarak baskın değil.

    türkiye'deki hem edebiyatta hem sinemada hem de dizi sektöründe 'küçük insanların hayatına odaklanma' saplantısı yüzüden türkiye'deki izleyicilerin seveceğini düşünüyorum. hatta kolaylıkla türkiye'ye bir uyarlaması bile yapılabilir.

    filmin dikkatimi çeken yönüyse bu bizim küçük insanlardan oluşan karakterlerimiz tüm endişeleri, dertleri ve eğlenceleri ile yaşarken arka planda içten içe kazan kaynamaktadır, bir ekonomik kriz baş vermiştir ve bunun yarattığı çeteleşmeye, rüşvete, yasadışılığa, yolsuzluğa şöyle bir dokundurur bunuel. ayrıca 50'lerin meksika'sında bir kenar mahallede yaşayan kadının gündelik yaşamını da film boyunca ara ara görürüz.
hesabın var mı? giriş yap