• albet camus'nün 1960'da geçirdiği araba kazası sonrasında çantasında bulunan,hayatının büyük bir kısmını anlatmaya başladığı son romanı.can yayınları tarafından kapağına camus'nün çocukken çekilmiş kasketli bir fotoğrafının koyulduğu bir baskısı yapılmıştır.
  • albert camus'un ölümünden çok sonra derlenip, toplanıp yayımlanmış, bitmemiş kitabı. camus'un neredeyse tüm hayatını özetler, yine bir tahsin yücel çevirisidir ve bir çırpıda okunur.
  • albert camus'nun en son yazdığı romanıdır. kendisine birçok düzeltme yapılmıştır.
    romanı okurken camus kendi hayatından bahsediyor gibi hissedersiniz. belki de öyledir.
  • (bkz: ilk adam)
  • otobiyografik hisseli harikalar gökçe yazını.

    --- alıntı ---

    "... çünkü avlu betonla kaplıydı ve ayakkabılarının tabanları burada öyle bir hızla eskirdi ki, büyükannesi jacques'in teneffüslerde futbol oynamasını yasaklamıştı. torunlarına sağlam ve kalın ayakkabılar alır, bunların ölümsüz olacağını umardı. ne olursa olsun, ömürlerini uzatabilmek için tabanlarına koni biçiminde çiviler çaktırırdı. iki yararı vardı bu çivilerin: tabanı eskitmeden önce bunları eskitmek gerekirdi, hem de futbol oynama yasağına aykırı davranılıp davranılmadığını denetlemeyi sağlardı."

    --- alıntı ---

    (bkz: kadın anam)
  • eskişehir'de vakti zamanında tiyatrosu oynamış olan albert camus romanı. ne yazık ki fransız haftası kapsamında oynadığından orijinal dilde sergilenmiştir. durumun üzücülüğü fransızcadan değil, iyi düzenlenememiş olan alt yazıdan kaynaklanıyor. oyun boyunca yaklaşık olarak 5 cümlenin çevirisini ancak okuyabildik. salonun yarısı oyun bitmeden salonu terketti tabii. ben tiyatronun sonuna kadar bekleyen nadide izleyicilerdendim. sonuç: hayatımda ilk defa bir tiyatrodan bir şey anlamadan ayrıldım. hem oyuncu hem de seyirci için acı vericiydi.
  • yönetmenliğini gianni amelio'nun yaptığı, albert camus'nun otobiyografi niteliğindeki son kitabından uyarlanmış, toronto ve hong kong film festivallerinde yer almış film. ancak film hakkında italyanca dublajlı bir fragmanı ve imdb linki dışında elle tutulur bir bilgiye ulaşamadım.

    http://www.imdb.com/title/tt1349457/

    http://www.youtube.com/watch?v=3f5ydnjo264
  • keşke daha uzun yaşasaymış da kitabı tamamlasaymış, albert camus bunu yazarken en iyi kitabı olarak düşünmüş..
  • film etkileyicidir lakin kitabın önce okunması tavsiye edilir.
  • muhtemel sonu şu pasaj olabilirmiş galiba anladığım kadarıyla. başlayan cezayir direnişine dair.
    "toprağı geri verin. tüm toprağı yoksullara, hiçbir şeyi bulunmayanlara, hiçbir zaman sahibolmak istememiş olacak ölçüde yoksul olanlara, bu ülkede onun gibi olanlara, çoğu arap, kimileri fransız, uçsuz bucaksız zavallı sürüsüne, dünyada bir değeri olan tek onur içinde, yoksulların onuru içinde, burada yaşayanlara ya da inat ve dirençle ayakta kalanlara, onlara verin toprağı, kutsal olanı kutsal olanlara verir gibi verin, ben de o zaman, yeniden ve sonunda yoksul, dünyanın ucunda sürgün ülkelerinin en kötüsüne atılmış olarak, öylesine çok sevdiğim toprağın ve saygı duyduğum adamların ve kadınların en sonunda güneşin altında birleştiğini bilerek gülümseyecek ve mutlu öleceğim."
hesabın var mı? giriş yap