aynı isimde "loki" başlığı da var
  • marvel cinematic universe için bir devrim noktası, çok önemli bir kilometre taşı. bu derece önemli bir adımın dizi ile atılması disney plus'a ve bu diziye olan güvenin de göstergesi.

    burada dizinin başarısından bahsetmiyorum, o konu çok subjektif. ancak içerik açısından marvel sinema evreninin klasik, formülleşmiş giriş-gelişme-sonuç hikaye akışını yıkmasının yanında buna çok uygun şekilde marvel sinema evreninin kendi içindeki akışını da yıktı. çoklu evrenlerin ve çok farklı hikayelerin yolunu açtı. marvel what if, doctor strange in the multiverse of madness, spider-man far from home, ant-man and the wasp quantumania gibi yapımlarda çok evrenlere girilmesini zaten bekliyorduk. bununla beraber disney'in dünyasına dahil ettiği x-men, fantastic four, deadpool gibi markaların da paralel evrenler yoluyla gireceği teorileri dolaşıyordu. hem dizi hem karakter olarak loki bunun kapısını açtı. hatta kapısını açtı demek hafif olur, omuz atıp kapıyı kırdı.

    dediğim gibi dizi mcu'nun basitleştirilmiş hikaye anlatımının çok dışına çıktığı için ortalama marvel filmleri izleyicisinde biraz kafa karışıklığı yaratmış olabilir. fakat çoklu evrenler gibi karmaşık bir konuya girebilmek için buna ihtiyaç vardı. ben bile çizgi romanlardan ve envai çeşit bilim kurgu yapımdan konuya hakim olmama rağmen izlerken "e nasıl şimdi" diye bir kafa karışıklığı yaşadım. bu tarz kafa karışıklıkları yaşayanlar için konuyu ne olduğunu biraz özetleyeyim. bunu bir açıdan kendim için de yazıyorum. yazarken daha iyi sindiriyorum konuyu.

    şimdi öncelikle çoklu evren dediğimiz konu ne? bunu çoğumuz biliyoruz zaten, dizide de anlatıldı. insanların aldığı her karar, her hareket zaman akışında farklılaşma yaratıyor. bu tarihte, tarihin sonuna varana kadar hesaplanamaz sayıda farklı zaman çizgisi oluşmasına yol açıyor. bunların hepsi de birer paralel evrene dönüşüyor. bu farklılıkları yaratan ya da (dizide dile getirilmese bile çıkarımla ulaşabileceğimiz bir sonuçla) bu değişikler sonucu farklılaşan kişilere ise varyantlar deniyor. bu konuda bilmemiz gereken bu kadar.

    marvel sinema evreni'nde paralel evrenler sınırsız şekilde varlıklarını devam ettiriyor, herhangi bir limit ya da kontrol yok. ancak 31. yüzyılda bir bilim insanı olan walter bish... pardon nathaniel richards bu paralel evrenlere ulaşmanın yolunu buluyor. ilk başta çok neşeli sonuçları oluyor bunun. birbirleriyle bilgilerini paylaşıyorlar, dostluklar doğuyor, halı saha maç yapıyorlar. ancak tüm nathaniel richards varyantları bu kadar iyi kalpli değil. bunların arasından dizide direkt adı anılmasa da çizgi romanlarda kang nam-ı diğer "kang the conqueror" (fatih kang) olarak bildiğimiz bir tanesi çıkıyor. bu doyumsuz fatih ve ona yakın diğer varyantlar diğer paralel evrenleri işgal etmeye başlıyor. böyle neredeyse tüm gerçeklikleri yok edecek bir savaş çıkıyor.

    dizide geriye kalan olarak anılan, çizgi roman evreninde immortus olarak bilinen görece "iyi" bir nathaniel richards, alioth adlı zamanı ve uzayı tüketebilmek yetisine sahip tanrısal varlığın gücünü kullanarak kendi dışında tüm diğer paralel evrenleri yok ediyor ve savaşı bitiriyor. sadece kendisi kalıyor ki "geriye kalan" ismi de oradan geliyor. biraz doctor who'daki zaman savaşını andırıyor durum. iyi karakter herkesin iyiliği için büyük bir soykırımla savaşı bitiriyor. işte tam olarak time variance authority (zaman varyantları birliği) ve timekeepers (zaman muhafızları) miti devreye giriyor.

    peki bunlar ne yapıyor? gördüğüm kadarıyla asıl kafa karışıklığı yaratan kısım burası.

    geriye kalan'ın ve dolayısıyla zaman varyantları birliği'nin yegane amacı zamanın yeni bir kang yaratmasını engellemek. bunun yolu da geriye kalan'ın doğduğu, bizim mcu filmlerinde ve dizilerinde izlediğimiz "sacred timeline" yani kutsal zaman çizgisinin korunması ve buradan doğup kang'ın doğumuna yol açacak kırılmaların engellenmesi. geriye kalan bu zaman çizgisini yaratan, oluşturan, yönlendiren değil. özellikle bu sık oluşan bir yanlış anlaşılma. bu zaman çizgisi yine burada yaşayan insanların özgür iradeleriyle, seçimleriyle, mücadeleleriyle oluşuyor.

    peki o zaman farklı paralel evrenler yok mu? var. farklı paralel evrenlerin başta belirttiğim gibi sayısı hesaplanamaz farklı seçimden oluşuyor, dolayısıyla bunlar yine var. bunlar arasında kutsal zaman çizgisinden sapanlar da var.

    aslında gerçek olmayan zaman muhafızlarının anlatıldığı videoda geriye kalan'dan gerçek olduğunu öğrendiğimiz kısma dikkat etmek gerekiyor burada:

    zaman çizgileri farklı renklerle temsil ediliyor. hepsi birbirinden kopuk şekilde tamamen farklı yönlere dalgalanarak ilerliyor.

    "zaman muhafızları", yani geriye kalan bunları tek bir kutsal zaman çizgisinde birleştiriyor. yani "tek bir" zaman akışı birden fazla, birbirinden çok farklılaşmayan, dolayısıyla kang'ın doğumuna yol açmayan paralel evrenler var.

    bu paralel evrenlerde ufak farklılaşmalar mevcut. tva sadece tespit edebildiği kırmızı alarm sınırına yaklaşan farklılaşmalara müdahale ediyor. bu nedenle örneğin bir evrende çizgi romandaki klasik loki'yi görürken başka bir evrende kadın loki görebiliyoruz. bunlara yol açabilecek farklılaşmalara izin verilmiş. loki'nin kadın olarak doğması da izin verilen bir farklılaşma, o yüzden doğar doğmaz müdahale edilmiyor. ya da klasik loki'nin thanos tarafından öldürülmemesi de göz ardı edilebiliyor. ancak klasik loki saklandığı gezegenden ayrıldığı zaman müdahale ediliyor çünkü loki'nin o noktadan sonra thor'la ya da başka biriyle iletişime geçmemesi gerekiyor zaman çizgisinin tehlikeli şekilde sapmaması için.

    peki infinity saga ile nasıl bağlanıyor bu konu? gelecekte muhtemelen doctor strange'in çok başı ağrıyacak bu işler yüzünden. doctor strange aslında farklı bir noktada zaman muhafızı. ancak o mevcut haliyle daha çok paralel evren içindeki boyutları koruyor. dormammu'nun yaşadığı karanlık boyut, ant-man'de gördüğümüz quantum boyutu, doctor strange'in seyahat ettiği astral boyut gibi boyutlar paralel zaman çizgileri değil, farklı boyutlar. mesela çizgi romanlarda asgard kainlerinin bildiği "nine realms" de dokuz ayrı boyut fakat marvel sinema evreni bunları dokuz ayrı gezegen olarak sundu.

    infinity saga'da konuya en yakın söylem doctor strange'in gördüğü 14 milyon farklı muhtemel gelecek. bunların içinden sadece bir tanesinde thanos'u yenebiliyoruz dediği de kutsal zaman çizgisi. diğer muhtemel gelecekler gerçekleşmiyor, gerçekleşenler de tva tarafından yok ediliyor. yani ilk iron man filmiyle başlayıp loki'nin ilk sezon finaline kadar izlediğimiz her şey o yegane kutsal zaman çizgisinde olanlar. bunlar dışında herhangi bir şeyin, ufak farklar dışında, gerçekleşmesine izin verilmedi.

    mesela avengers'ın zaman yolculuğu ya da captain america'nın geçmişe dönüp peggy'yle yaşadığı yeni zaman çizgisi. bunlar kutsal zaman çizgisinde olabilecek ve yeni zaman çizgisine yol açmayacak şeyler. captain america muhtemelen peggy'yle yaşadığı zaman çizgisinde kırmızı alarm verecek kadar büyük değişiklik yaratmadı, zaman akışını tıkamadan sürüklendi. ancak loki'nin 2012'de tesseract'ı alıp kaçması alarm verdi, çünkü loki'nin 2018'de thanos tarafından öldürülmesi ya da öldürüldüğünün sanılması gerekiyor. bu loki varyantı kendisine çok farklı bir yol yarattı.

    biraz meta bir örnek olacak belki ama özetle her şeyin canon dediğimiz devamlılık prensibine uygun olması gerekiyor. örneğin star wars için disney 9 filmi canon kabul edip fakat 2012 öncesi çıkan tüm genişletilmiş evren hikayelerini (çizgi roman, kitap vs) sildi ya; aynı mantıkla canon = sacred timeline, disney = geriye kalan. bunun sonucunda mara jade'le evlenen alfa luke skywalker yerine uzay ineği memesinden süt içen yaşlı aksi luke skywalker kaldı elimizde ama o başka yazının konusu.

    canon demişken, marvel sinema evreni için canon konusu tartışmalı olsa da agents of shield'da bu güzel açıklanmıştı. zamanı bir ırmak olarak düşünün. zaman yolcuları o ırmağa atılan dal parçaları gibi. dal parçasını ırmağın neresine bırakırsan bırak yine aynı yere gidecek. ancak yeterince fazla dal parçası bırakırsa baraj oluşur ve ırmağın akışı değişir. geriye kalan işte o noktada devreye giriyor.

    "giriyordu" daha doğrusu. geriye kalan'ın sylvie tarafından öldürülmesi her şeyi değiştirdi. peki nasıl değiştirdi? neden geriye kalan o zamanın içindeki boşlukta öldüğünde zamanın başından itibaren her şey değişiyor? çünkü düz çizgisel bir şey değil, doctor who'da doktor'un tanımıyla""a big ball of wibbly wobbly, timey wimey stuff". ve bunu daha görsel haliyle geriye kalan'ın binasının çevresinde bir döngü olarak görüyoruz. ortak ilerleyen bir sürü farklı zaman çizgisinden oluşan sonsuz bir döngü. buradan dallanan bir zaman çizgisini engellediğinde döngüsü tekrar başlıyor. sonsuza kadar sürüyor bu. o yüzden sürekli bunu kontrol altında tutacak biri olması olması gerekiyor. yani bu aslında yol katedilen bir süreç değil, korunması için sürekli tekrarlanan bir süreç. sisyphus'un kayayı dağın tepesine sürüklemesi, sonra tekrar aşağı yuvarlanması ve bunu sonsuza kadar tekrarlaması gibi düşünün 16 milyon kere kayayı dağın tepesine sürüklesen de yapmaya devam etmediğin sürece kaya tekrar dağın dibine düşecek. aynı mantık geçerli. sylvie kontrol sahibi öldürüp kendi de kontrolü eline almadığında zamanın başından itibaren tüm zaman çizgileri tekrar budaklanmaya başlıyor. örneğin doctor strange'in bahsettiği endgame'deki 14 milyon muhtemel gelecek bir anda yaşanmaya başlıyor. yani geçmişte zaman varyantları birliği bunu engellemişti artık olmaz diye bir şey yok, çünkü geçmiş şimdi gelecek diye bir şey yok aslında zamanda. ilk sezondaki altıncı bölümün "marvel studios" introsu biraz da buna gönderme.

    dolayısıyla loki dizisi marvel evreni için uçcuz bucaksız olanakların kapısını açtı. ve başta belirttiğim gibi klasik marvel filmi formüllerinin çok ötesinde zihin kurcalıyıcı bir konsepti sundu. bunun sonuçlarını gelecek marvel filmlerinde ve dizilerinde göreceğiz ancak muhtemelen bu kadar derine inilmeyecek. işin matematiğini öğrenmek isteyenlerin loki dizisini izlemesi beklenecek ama izlemeyenler için de en azından temeli anlaşılabilir şekilde basitleştirilecek.

    örneğin "marvel what if" serisi bu olayın sonunda ortaya çıkan paralel evrenleri işleyecek ve nelerin değiştiğini daha net gösterecek. daha da önemlisi loki zaman varyantları birliği'ne döndüğünde kang'ın heykelini gördük. yani geriye kalan'ın korktuğunu söylediği şey gerçek oldu, kang doğdu. kang'ı gelecek marvel filmlerinde de göreceğiz, en azından ant-man and the wasp: quantumania'da olacağı kesin. ve thanos kadar, belki de daha ötesinde, bir tehlike olacağı söylenebilir. thanos ve infinity saga mevcut evrenin içindeki büyük bir tehlikeyi konu alırkan kang ve çoklu evrenler birden fazla evreni tehdit eden bir hikaye olacak.

    tabii paralel evrenler hikaye olarak da çok fazla konunun kapısını açtı. marvel burada sahibi olduğu fakat ana evrenin dışında tuttuğu her şeyi "paralel evren" adı altında tekrar geri getirebilir. netflix'in marvel kahramanları, sam raimi'nin spider-man serisi karakterleri, agents of shield karakterleri, fantastic four, x-men, deadpool vs. limit, sınır yok.

    yani loki dizisi wandavision ya da the falcon and the winter soldier gibi kostüm/karakter değişiminin çok ötesini sundu. marvel sinema evreni'ni baştan aşağı değiştirdi.
  • diziyi beğenenleri dinliyorum, diziyle ilgili hiçbir şey ama hiçbir şey yok resmen ifadelerinde. bir yapım daha henüz çıkmayan yapımların build up'ı diye övülebilir mi ya? bunca yıllık tv-sinema izleyicisi hayatımda ben bundan daha idiotça bir olaya tanıklık etmedim. bu kafayla bakarsanız yeryüzündeki bütün dizi bölümlerini-seri filmlerini şaheser ilan etmeniz gerekiyor çünkü evet şaşıracaksınız belki ama antolojiler hariç hepsi sonraki gelecek şeyin build-uplığını yapıyor. ama onlarda fark izlenen build up'ın pay off'una hızlıca geliyor oysa marvel bunu yapmıyor, ne yapıyor bir sömürü düzeni kurup fanların hayali kurgularını büyütmelerine-onların sikko teorilerine kapı açacak şekilde hikayeyi sündürüyor.

    bunların acayip acayip ortaokuldayken metin 2 karakterlerini anlatan veletlerin şevkiyle anlattığı multiverse hiçbir bok değil ki abii. gene dünya göte gelecek hadi kurtaralım geyiği işte, sadece oyuncu kadrosu ve mekanlar genişleyecek zaten yıllardır genişliyor amk... ve yani tüm seriyi aşırı fantastikleştirdiği için tıpkı zack snyder filmleri gibi izleyiciyi sevdiği karakterlerden koparacak gibi de bu girişim. loki bu dizide saçma sapan versiyonlarla bombok edildi mesela...

    gelgelelim zaten multiverse'te bir build up aslında, yeni endgame olacak secret wars'a doğru işleyecekler ama işte yine pay off bir bok değil ki. o da bir sonraki sikindirik konunun build upıdır mcu'da kesin* ama çizgi film gibi bişey bu lan, secret wars jonathan hickman'ın tipik aşırı fantastik-kaotik-ruhsuz-clusterfuck eserlerinden biriydi. hadi sinemaya daha doğru dürüst, daha az clusterfuck uyarlandığını düşünelim gerçekten bişey değil en fazla earth bilmem kaç kaçın evrenler çatışması - doom mevzusu. bunda heyeceanlanacak ne buluyorsunuz? fox-sony filmlerindeki karakterleri görme heyecanıysa o da garip, çünkü mcu'nun vasatlıkta ayrı bir çığır açan kalıp yapısı içinde ben şahsen muhteşem bir film olan hatta bütün mcu yapımlarından daha oturaklı ve güzel olan amazing spider-man'deki oyuncuyu görmek istemem. vs.

    pointless hype yaratma girişimlerine kulak asmayın. dizi imdb'ye her girişte puanı düşüyor çünkü disney'in bot hesaplarını imdb tespit ediyor herhalde... marvel formülünün dışına çıkmışmış diye övenler de gözümüzün içine baka baka yalan söylüyorlar. nerede çıktılar yeni ne yaptılar bu dizide? hiçbir şey... hadi formül dışına çıktı diye göz kanatan yönetmenliğe, kötü cgiye, yarrak gibi oyunculuklara göz mü yumalım?

    bu dizi taika waititi stilinde komedi ağırlıklı bir dizi olmalıydı. filmlerdeki efsane loki karakterine bu yakışırdı. ama gelen şey garbage. dünyanın en salak, en ağlak annoying karakterini dayamışlar fanlar hala karakter developmentın muazzamlığından bahsediyorlar. tüm bu yorumları atın kılozete sifonu da çekin.
  • --- spoiler ---
    marvel sinematik evreni'ni sonsuza kadar değiştiren ve multiverse'in gerçekleşmesini sağlayan disney+ dizisi.

    zaman yolculuğu, paralel evrenler, iskandinav mitolojisi ve marvel...
    bir insan bir diziden daha fazla ne isteyebilir ki? ayrıca disney+ platformunda 2.sezon onayını alan tek marvel dizisi şu anda. (wandavision ve the falcon and the winter soldier tek sezonluk dizilerdi)
    --- spoiler ---
  • diziyi izlemeden önce bilmemiz gereken şeyler neler ? avengers filmlerini ve thor`un 2 filmini izledim ama diğer filmleri açıkçası izlemek istemiyorum. kısa özet şeklinde nereden ulaşa bilirim ?
  • --- spoiler ---

    lamentis bölümündeki tutarsızlıkların beni rahatsız etmesi dışında oldukça beğendiğim bir ilk sezona imza atmış dizi.

    çizgi romanlardan bihaber olup kafası karışan, bu yüzden diziyi eleştirenler olmuş. diziyi beğenen beğenir, beğenmeyen de beğenmez, buna bir itirazım yok, fakat altını dolduramacağınız yorumlar yazmak yerine youtube üzerinde her şeyi gayet güzelce açıklayan breakdown videolarını izleyebilirsiniz. loki izlemeye harcadığınız vaktin bir kısmını da izlediğinizi anlamaya ayırırsanız belki dizi hakkında görüşleriniz değişebilir. değişmeyebilir de. yine de bir deneyin öyle yorum yapın, ya da sözlük okurlarının vaktini çalmayın.

    --- spoiler ---
  • şaşırtıcı derecede iyi. tv-sinema alanında marvel'dan çıkmış en iyi iş olabilir bu. böyle dedim diye beni kamçılayacaklar şimdi biliyorum. o yüzden netleştireyim tekrardan mesaj kutuma dcciler tarafından sövülmeden önce. marvel'dan çıkmış en iyi iş olabilir. izlediğim en iyi dizi, şaheser falan demiyorum. takıldığım bayağı yer oldu hatta. daha fazla görmek istediğim şeyler de oldu. ama zor bir konu seçilmiş. yine de altından iyi kalkılmış. marvel'da ilgi çekici fazla karakter yok zaten benim için. bir daredevil, bir loki. bu diziden de çok beklentim yoktu açıkçası. o sebeple ilk sezonu memnun bitirdim. içinde retro futurism olan birşeyi beğenmemem mümkün değil zaten sanıyorum.

    bir arkadaş diziyi sevenlerin nesini sevdiğinden bahsetmediğini söylemiş. çok detaylı yazmayacaktım ama ben biraz bahsedeyim nelerini sevdiğimi.

    --- spoiler ---

    tva binasının tasarımına bayıldım. detaya inelim. tva binasına ilk defa girdikleri andan itibaren zaten herşey mükemmeldi. loki'nin geçtiği o prosesler falan çok iyi tasarlanmış. şu mobius'la lokinin geçmişini inceledikleri alet, kütüphane, kütüphaneci kadın, şu sanal yapay zeka, fallout pipboy çakması telpadler, asansör vs vs. retro futurism etkisi taşıyan her detaya bayıldım. tarzı seviyorum. bir tek tva kolluk kuvvetlerinin kıyafetlerini ve coplarını beğenmedim. aşırı ciddiydi, binaya uyumsuzdular. hep gözüme yavan gözüktü onlar o binaya ait değillermiş gibi. keşke daha uyumlu bir kostümleri olsaydı. bioshock'tan birşeylerden esinlenilebilirdi.

    zaman konusunu ele alması çok güzel. beni vuran ikinci kısım bu oldu. en sevdiğim iki şey bir araya gelmiş gibi oldu. zaman ve retro futurism. çok derine inmemişler ama olduğu hali yeterliydi. düz giden zaman, nexus eventler, variantlar falan. bir tek bu neden apocalypse durumlarında nexus event olamadığı kısmını anlayamadım. anladığım kadarı saçma ve zorlama geldi. yani sadece bunu mantığa oturtma çabaları saçma geldi yoksa apocalypse fikri güzel post-apocalyptic evrenleri de seven biri olarak en sevdiğim üçüncü şey de sanki dizideydi. lamentis, tren, meteorlar ve içindeki şu cyberpunk şehir falan harika olmuş. daha fazla görmek isterdim. özellikle roketin fırlatıldığı cyberpunk şehirden. pompei de çok iyiydi sadece tek sahneden görsek de şehri. ortam tasarımı genel olarak harikaydı dizide.

    introsu ve intro müziği de harikaydı. sade olmasına rağmen herşeyi özetliyordu farklı fontlarla farklı lokiler anlatılarak. intro dediğin böyle olmalı bence. diziden sahneler, uçan kaçan şeyler, dıkşın dıkşın olaylar, arkaya gaz bir müzik. bir durun alt tarafı intro. her bölümde geçiyorum zaten izlemiyorum böyle introları. bunu izledim ama müzik de güzeldi çünkü.

    loki'nin kostümünü anlamakta zorluk çektim ve sonunda da anlayamadım neyi amaçlamaya çalıştıklarını ve izleyiciye neyi aktarmak istediklerini. herkesin kostümü var falan bizim loki kıravat, gömlekle dalıyo mevzulara elinde kılıçla. biraz yavan kaldı açıkçası. muhtemelen kendi kostümü fazla ciddi kalıyordu bu dizi için. o sebeple kurtuldular ondan. bilmiyorum daha savaşa uygun bir kostüm de olabilirdi bence. adam loki sonuçta kendine bir kostüm mü ayarlayamayacak. çok anlayamadım.

    loki'nin kendisine aşık olma detayı da güzeldi narsistliğini yansıtmak adına. romantizmi de aşırı vıcık vıcık değildi. tadında kalmakla kalmamak arasındaki o çizgideydi. ama olayların önüne geçtiği yerler de oldu romantizmin. en sonda mesela. iyice arabeske kaydı citadelde. loki, sylvie'ye bu senden de benden de büyük diyerek doğru birşey söyledi ama kendi bencil aşkından kendisinden büyük bir şeyi durdurmadı. çelişki.

    sondaki twist de çok iyiydi. fazla detaya girmeyeceğim ikinci sezonda izleyeceğiz zaten. ama man who remains abimizin karakterini sevdim. güzel yazılmış ve güzel oynanmış. ortaya güzel bir karakter çıkmış.

    ben diziyi bayağı sevmişim. sevmediğim şeyleri unuttum bile sevdiklerimden bahsederken. aralara serpiştirdim zaten eleştiriler. ben de dc'yi daha çok severim normalde. marvel'ı çerezlik izliyorum beklentisiz. ama bu beklentimi aştı. bravo.

    --- spoiler ---
  • --- spoiler ---

    işlediği zaman yöneticileri kavramı asimov'un sonsuzluğun sonu kitabında ayrıntılı olarak işlenmiştir, beğenenler okuyabilir.
    --- spoiler ---
  • bu dizi sevilir sevilmez, beklentiye göre değişen kişisel şeyler bunlar fakat wandavision'da harika bir şekilde yapılan şey burada da var; karaktere, onun yeteneklerine hakkını teslim etmek.

    loki şu ana kadar sinema evreninde sadece rol kesen, karikatür bir tipleme idi. burada sadece bildiğimiz loki'ye bir metin yazılmamış. loki bir kavram gibi irdelenip, karaktere hiç olmadığı kadar güzel bir motivasyon sağlanarak, kişisel değişimi harika bir şekilde aktarılmış.

    --- spoiler ---

    narsistliği, kendisine yol arkadaşlığı yapanların gene "kendisi" olması, ilk defa aşk duygusunu tattığı insanın bile gene "kendisi" olması gerçekten seyrederken keyifli anlar barındırıyordu. peki bu yolculuk sadece bildiğimiz loki'yi mi sunuyordu. kesinlikle hayır. aşkı tattığı gibi gerçek dostluğu, vefa'yı, pişmanlık duygusunu da sonuna kadar tadacaktı.

    loki çok iyi bir dizi olmuş. marvel studios, sinema kalitesini diziye olduğu gibi aktarmış. bu kalite artık onların standartı haline geldi. bu işin teknik yetkinlik kısmı. peki ya senaryo. burada alınan risklere şapka çıkarılır. endgame ile tony stark'ı, steve rogers'ı aziz mertebesine konumlandırmışken. new avengers'ın temelleri atılmışken, 2021 ve 2022'de gelecek yeni filmler ile gümbür gümbür geliyoruz mesajı verilirken "multiverse" gibi değil sinema çizgi roman'da bile zorlu ve riskli bir işe girişmek cidden takdiri ve saygıyı hak etmelerini sağlıyor.

    --- spoiler ---

    kesinlikle seyrediniz. iyi hikaye, iyi oyunculuklar, görsel ve işitsel bir şov. daha ne olsun. son olarak tom hiddleston, loki için yaratılmış, sesiyle duruşuyla jestleri ve mimikleriyle şahane bir aktör.
  • harika ötesi bir dizi. şimdi bitirmeme rağmen sabırsızlıkla 2. sezonunu bekliyorum
  • zamanı ve evreni korumak için 3-5 kişi ve birkaç jop + 2 kılıç yeterliymiş bunu öğrendik
hesabın var mı? giriş yap