• hayır gitmez. ideal yakıt-hava karışımı sağlandığında benzin daha yüksek performans elde eder. çünkü lpg propan ve bütandan oluşur, 3 ve 4 karbonlu hidrokarbon zinciridir. benzin ise 7-10 arası değişen hidrokarbon zincirlerinden oluşur, en yaygın bulunan 8 karbonlu oktan da yakıtların yanma zorluğunu ifade eden oktan biriminin referansıdır zaten. lpg benzinden daha yüksek oktan değerine sahiptir, daha çok sıkıştırılabilir, ancak molekül başına yanma tepkimesinde parçalandığında benzin kadar çok enerji ortaya çıkaramaz. sıkıştırma oranı ve hava-yakıt oranı da önemli. arabanız çok yakıyorsa tüp taktırmak yerine turbo taktırın, bokunu çıkarmazsanız hafif bir turbo, piyasadaki tüm fabrika çıkışı benzinli araçlarda* hem yakıt tasarrufu hem de daha iyi performans sağlayacaktır.

    fabrika çıkışı bir benzinli motordan daha iyi performans verebilir bir lpg dönüşümü, ama bunun sebebi lpgli sistemin sıkıştırma oranı ve yakıt-hava oranı ayarlandığı için olabilir ancak, ve çok daha fazla yakıt maliyetine sebep olur. eşit şartlar altında sadece yakıt türü kıyaslandığında lpg'nin benzin'e yaklaşabilecek bir performans vermesi mümkün değildir.

    edit: kimya bilmeyenler için hidrokarbonlar gibi organik moleküllerde, karbon zinciri uzadıkça yanma tepkimesinde daha çok enerji açığa çıkar. bunun sebebi molekül başına daha fazla tepkime sonucu ürün oluşmasıdır. benzinde de lpgde de alkan grupları kullanılır, bütün bağları tekil bağlardan oluşur ve bir oksidasyon/yanma tepkimesinde basit su (h20) ve karbon diyoksit açığa çıkarır. ne kadar ekmek, o kadar köfte misali, ne kadar çok karbon ve hidrojen varsa molekül başına, yandığı zaman da o kadar çok enerji açığa çıkacaktır.
  • yanlış olan önermedir.

    buji ile ateşlemeli (benzinli) motorlarda temel olarak hava ve yakıt önce birbiri ile stokiyometrik oranda (14.7/1, 14.7 birim hava ile 1 birim yakıt) karıştırılarak silindirlere alınır. sıkıştırma zamanı sonunda ise buji kıvılcımı ile tutuşturularak yanma sağlanır ve yakıttaki kimyasal enerji hareket enerjisine dönüştürülür. (direkt enjeksiyonlu buji ile ateşlemeli motorlar da bulunur, bunlar ise emme zamanında silindire hava alınırken enjektör yakıtı emme supabına doğru püskürtür ve hava yakıt birbiri ile burada karıştırılır)

    buji ile ateşlemeli motorlarda silindirin her bölgesinde homojen bir karışım istenir. ancak yakıt taneciğinin büyüklüğü silindir içerisinde bölgesel olarak zengin ve fakir karışım bölgelerinin oluşmasına neden olabilir (bu durum sadece karışım kabiliyetinden ziyade motor hızına, silindir duvar sıcaklığına, giriş hava sıcaklığına, silindir içinde bir önceki yanmadan kalan egzoz gazı miktarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir). burada önemli olan karışım esnasında yakıt sıvı fazdadır, bu önemli!

    lpg sistemi ilave edilmiş buji ile ateşlemeli motorlarda ise yakıt lpg tankında sıvı fazdadır. ancak lpg, silindirlere ulaşana kadar mikser dediğimiz (piyasa tabiri ile lpg beyni) motorun soğutma suyunun sıcaklığından faydalanılarak gaz fazına dönüştürülür. bu nedenle hava ve yakıt birbiri ile karıştırılırken iki gaz fazın birbirine karışımı söz konusudur. bu durum benzin/hava karışımına göre daha homojen bir karışım sağlarken lpg'nin sıcaklık sebebi ile genleşmesi nedeniyle kapladığı yüzey alanı artış gösterecektir. bu durum silindire alınan hava/yakıt karışımı miktarının azalmasına, yani volumetrik verimin düşmesine neden olmaktadır. yüzdesel olarak silindire alınacak karışımın daha az olması motor performansının benzine göre düşmesine sebep olmaktadır.

    ayrıca kıyaslama 2 farklı özelliklere sahip yakıt arasında yapıldığından kimyasal bağ ve karbon zincirleri yanmayı farklı etkileyecektir. bu konu yukarıda gayet iyi ifade edildiği için tekrar etme gereği duymuyorum.

    yukarıda ifade edilen sebeplerle lpg yakıtı kullanımında benzine göre daha yüksek motor gücünün elde edilebilmesi mümkün değildir. böyle bir iddiada bulunan kişi/kurum hatalı davranıyordur.
  • millet benzine hasret kaldıkça , lpg yi şahan yaptı.
    ben arabamı benzine alıp 100 km yol yapamadım. fakirliğin ve bizi buna muhtaç edenin gözleri kör olsun.
    ama benzinde kullandığım o nadir anlarda gözlemim ise lpg nin asla benzinden verimli olamıycağı.
  • pi'yi 3 almışlar
  • motor sporları argesi için milyonlarca dolar harcayan f1 ve wrc takımlarını alt ettin. tebrikler candan mühendislik.

    viral reklamdır, sazan filesidir uzak durun.
  • teorikte mümkün ancak pratikte mümkün olmayan iddia.

    eğer hava yakıt karışımını zenginleştirip lpg tüketimini arttırırsanız benzinliden de güçlü bir lpg canavarınız olur. ancak tasarruf oranı büyük öncelik olan lpg sisteminde kim böyle bi salaklık yapar ayrı konu.

    diğer yandan lpg nin yüksek devirlerde bir dezavantajı var. maksimum hız için lpg kullanımı büyük sıkıntı.
  • öncelikle viralinizi sikeyim. bu çok reklam yapıp duran lpg'cilere asla gitmeyin.
    müşteriye doymuştur yüzünüze bakmaz, 15 yaşında çırağa verir o da alakasız hortumları koparır daha çok masraf açar

    hız meselesine gelirsek, hız ne amk. güç de bari.
    yukardaki kimyacı arkadaşlar lab. ortamı için konuşuyor.

    gerçekte ise normal fabrika çıkışı bir arabada benzin/hava karışımını ecu ayarlayıp durur, egzozdan dünyayı kirletmeyen düzgün bir çıkış sağlamaya çalışır. benzini de ekonomik kullanacak şekilde ayarlar. bu yüzden çok güç elde edemezsiniz. istediğiniz kadar ayarları açın aşırı oktan benzin koyun 100 km sonra ecu tekrar ayarı çeker.

    lpg'de ise bu ayarlama işi size kalmıştır, gazı çok verirsen motor benzinli halinden daha güçlüdür. yokuşlarda dizel araç sollarsınız.
    tabi bu da tüketimi artırır, oranları ayarlamaya çalışan ecu kafayı yer.
    noluyor amk deyip arıza ışığı yakar.
    bu yüzden lpg kullanan araçların arıza ışığı genelde hep yanık haldedir.
    benzine geçir 200km kullan o ışık %99 söner.

    ha mükemmel ayarları yakalasan da o ışık yine yanıyor, çünkü en ufak ters durumda bi sıkıntı var zannediyor.
    eski aracımda lpg ayarı için elle çevrilen bi kelebek vardı, gaz için de ayrı manuel bi ayar vardı.
    tek nokta enjeksiyonluydu, gazı kafama göre açıp çok eğlenirdim.
    şimdi bilgisayarla yalandan ayarlıyorlar hiç zevkli değil.

    edit: cyclop uyardı, oktan sayısı benzinin daha iyi olduğunu belirtmiyor. alakasız bi kavram.
    ben onu güçlü benzin olarak anlayın diye öyle yazdım, halk arasında yüksek oktan güçlü benzin gibi kullanılıyor.
  • yukarıda bilimsel olarak bir yazar tarafından çürütülmüş iddia.

    kişisel deneyimlerime gelince, brc kitiyle mazda 3 ve honda civic deneyimlerim oldu. amacı a noktasından b noktasına gitmek ve arada sırada performanslı kullanmak olan biri olarak lpg’de performans olarak çok büyük bir kayıp yaşamadım.

    açıkçası şu an beni en çok ilgilendiren durum a noktasından b noktasına giderken cebimden çıkan. benzin insani fiyatlarda olsaydı kesinlikle lpg taktırmazdım, onu da belirteyim.
  • "daha hızlı gider" zaten sacma bir kiyaslama.
    tork mu artti, guc mu artti, top speed mi arttirdin, acceleration mi artti? fazla olan sey nedir birim olarak?
    daha hizli gider ne amk, biz ilkokulda yapiyoduk bu muabbeti.
  • 2.0 benzinli aracımla çok katılmadığım bir durum. karşılaştırma kriterim aynı motora sahip arkadaşların lpg takılı araçları.
hesabın var mı? giriş yap