• kimi kaynaklarda magdalenien olarak geçebiliyor. avrupa üst paleolitiğinde öneme sahip dört kültürden biri. görsellik açısından, arkeoloji ihtisasında dahi ''sanat'' olarak adlandırılan mağara duvar resimlerinin en büyük temsilcisi. altamira cave ve lascaux cave gibi mağaralarda görülen duvar resimleri de -büyük çoğunluğu- magdalenian şamanlarınca(?) çizilmiş.

    ele geçen bi' diğer buluntu topluluğunun büyük bölümünü alet teknolojisi oluşturduğu için kültür fazlarını işbu buluntular tayin eder. buna göre üç önemli evre sırasıyla kültüre özgü dilgi(blade), mezolitik koşullarına uygun mikrolitler ve son olarak da türkçe literatüre sakallı zıpkın olarak geçen zıpkınlar. bu zıpkınlar sivri ve öldürücü özelliğe sahip uç dışında sapa doğru diğer kesici ögeleri içeriyordu. yani şöyle diyeyim geyiğin bi' yerine saplanan zıpkın, oldu ya hani geyik sürüsündeki diğer üyeler tarafından ağız vb ile çıkarılmaya çalışıldığında bünyeye daha çok zarar veriyor-yırtarak dışarı çıkıyor ve hayvanın kesin ölümüne neden oluyordu.

    bazı yırtıcıların dişlerinden yapılan statü göstergesi ürünlerin(kolye vb) ve deniz kabukluları ile yapılan diğerleri dönem için ticaret şekillerine ve mevsimlik konaklayan kültüre kanıt olmaktaydı. siz eğer neredeyse paris'in dibinde akdenizde yaşayan deniz kabuklularına ait kalıntılar buluyorsanız eğer, işte bu son dediğim şeyin göstergesidir. kemik işçiliğinde çok mahirlermiş bi' de, zati sakallı zıpkınları çoğu kemikten hatta hepsi diyelim:

    (bkz: http://en.wikipedia.org/…_with_low_relief_horse.jpg)

    editos: imla. ek.
  • telafuzu şöyle; (bkz: magdalenyen) paleolitik çağda (eski taş çağı) heykeltraşlıktan evvel var olmuş kültür. paleolitik çağda olmasından ötürü sanat tarihi kitaplarının ilk sayfalarında yerini almıştır.
hesabın var mı? giriş yap