• 'esnafın korkulu rüyası', 'iyi para götürürsün sen', 'bu meslekte imansız olacaksın' gibi sözlerle sürekli karşı karşıya kaldığım aslında hoşuma da giden ağırlıklı olarak vergi ve hukuk üzerine kurulu bölüm.tercih edin!
  • buradaki satırlar da olduğu gibi bazı kaynaklarda ingilizce karşılığı finance olarak belirtilse de, dilimizde kullanıldığı anlamda maliyenin ingilizce karşılığı public financedir. maliye denildiğinde türkçe de kamu yani kamu maliyesi anlaşılır. oysa finance dilimize finans olarak çevrilen kelimenin karşılığıdır.
  • iktisat ve siyaset bilimlerinin ikisine birden ilgi duyanlarin tercih edebilecegi ideal bolumdur zira devlet ve ekonomiyi konu alir.
  • diğer iibf bölümlerinden az biraz daha puanı düşük, ama hepsinden daha çok ders alan bölümdür. maliye,iktisat ve hukuk ağırlıklı olmakla beraber, biraz işletme,biraz kamu yönetimi, biraz ekonometri...dersleri vardır. kamuda olsun özel sektörde olsun öğrenciler biraz kafalarını çalıştırırlarsa, bu ders çeşitliliğinin avantajlarından yararlanıp gayet başarılı olabilirler.
  • öğrenciler bu bölümü kullanarak vergi denetmenliği'nden kaymakamlığa kadar yükselebilir; ve hatta idari yargı hakimi dahi olabilirler...
  • devlet universitelerinde varligini surduren iibf bolumlerinden biri.sayica azdir ve yurt capinda bu bolumun babasi mulkiyedir. ardindan akademi gelir.temel konusu makroiktisattir.4 anabilim dali vardir: mali iktisat,maliye teorisi,mali hukuk,butce-planlama.sanilanin aksine maliye sadece halk-vergi-devlet-kamu harcamasi iliskisinden ibaret degildir.paranin karistigi hersey maliyenin yada modern adiyla finansin isidir.
  • mezun olduktan sonra ille de bu işi yapmaya kararlı olanların, bu ülkede istemeseler de ancak nasıl para kazanabileceklerini kendi içinde açıklayan bölümdür. malı ye *...
  • disi mal.
  • eskiden iktisat disiplini altında maliye kürsülerinde eğitimi verilen ve bağımsız bir disiplin olarak henüz bebek bir bilim olan maliye, aslında insanlık tarihi var olduğundan beri en ilkel halinden en yüce haline ulaşmış devleti ve onun makro-mikro düzeydeki faaliyetlerini konu alır.

    türkiye'deki üniversitelerde maliye bölümü genelde 4 alt bilim dalında eğitim verir; mali iktisat, mali hukuk, maliye teorisi ve bütçe-planlama bölümleri.

    mali iktisat ağırlıklı olarak kamu kesiminin ekonomik faaliyetleri ve bunun sonuçları ile ilgilenir.devletin kaynak kullanımı, devletin kalkınmaya olan etkisi ve katkısı, vergilerin gelir dağılımına etkisi, bütçe, devlet borçlanması ve para-maliye politikalarının etkinliği gibi konuları inceler.temellerini makro iktisattan alan mali iktisat, iktisat ve maliye disiplinlerinin kesişim kümesi babındadır.

    maliye teorisi, maliye disiplininin teorik temellerini inceler ve kamusal mallar, dışsallıklar, kamu kesiminin büyüklüğü gibi konularda teorik pratik araştırmalar yapar.

    mali hukuk ise vergi hukuku, harcama hukuku gibi spesifik alanlarda çalışır.

    bütçe ve planlama bölümü ise, devlet bütçesinin planlanması,bütçe süreci ve bütçe hukuku ile ilgilenir
  • (bkz: public finance)

    maliyenin tanımına ulaşmak istediğimizde, kamu finansmanından yola çıkmamız gerekir. tanıma kamu ile başladığımız anda, koskoca bir özel sektörü kenara koymuş oluyoruz. dolayısı ile maliye=devlet.

    devlet neden var ? bundan binlerce sene önce insanların yerleşik hayattan sonra toplu yaşama geçmeleri ile birlikte ortaya çıkan toplumsal ihtiyaçlar, devleti oluşturan temellerin atılmasını sağlamıştır. bu toplumsal ihtiyaçların da başında, güvenlik, adalet diplomasi gelmiştir. bu toplumsal ihtiyaçlar, tek bir firma, tek bir kişi tarafından karşılanamaz. (bkz: tam kamusal mal)
    toplumsal ihtiyaçların karşılanması ise kamu harcamaları ile mümkündür. devlet ise bu harcamaları kamu gelirleri ile finanse etmek zorundadır. kamu gelirleri, vergi ve verginin yetersiz olması ile birlikte borçlanma kalemlerinden oluşmakta.

    günümüzde devlet, süt dağıtıyor, karayollarında hız sınırlaması yapıyor, kapalı alanda sigarayı yasaklıyor. burada maliye yok. devletin burada tek bir amacı var, sosyal refah maksimizasyonu.

    devlet, toplumsal ihtiyaçları sunabilmek için harcama yapar. bu harcamaların karşılığının bulunması maliyenin konu alanıdır.

    maliyenin bir bilim dalı olması ise 1929 dünya ekonomik buhranı ile başlar.
hesabın var mı? giriş yap