• 1916 yılında şerif hüseyin önderliğinde osmanlı’ya karşı yapılan arap isyanı bayrağını (bugünkü filistin bayrağı) tasarlayan, orta doğu uzmanı ingiliz diplomattır. araplar pek tabi bayraklarına kadar özgürlüklerini ingiliz dostlarına borçludur.

    (bkz: arap baharı)
  • sykes picot antlaşmasının ingiltere adına taraflarından birisidir.
    aynı zamanda beş türk eyaletine doğru adlı kitabın yazarıdır.
  • lord kitchener'i "de bunsen" komitesinde temsil eden 2 kişiden biri olan sir mark sykes katolik, zengin ve muhafazakar bir barondu. avam kamarası'na 1911'de seçilmişti. cambridge'te okuduğu yıllarda asya türkiyesinde pek çok seyahat yapmış ve yolculuk anılarını yayınlamıştı. bu nedenle muhafazakar parti'nin osmanlı uzmanı olduysa da 1911-1914 yıllarında osmanlı meseleleri ingiliz politikasında bir yer tutmadığı ve sykes'ın partisi de iktidarda olmadığı için, kamuoyu ve meslektaşları onu pek tanımıyordu.

    sykes pek garip bir geçmişin ürünüydü. mutsuz bir evliliğin tek çocuğuydu: iyi yürekli ama kayıtsız annesiyle yaşlı ve sert babası ayrı yaşıyorlardı. üç yaşındayken annesi katolikliğe geçince o da katolik olmuştu. yedi yaşındayken babası onu doğru'ya bir seyahate götürmüştü. dini ve doğu'ya yaptığı yolculuklar, yaşamının sonuna kadar tutkuları olarak kalmıştır.

    sykes'ın eğitimi de karışıktı. okulda okula taşınmış, zaman zaman da hiç okula gitmemişti. cabridge'de jesus college'te iki yıl okumuş ama mezun olmamıştı. çok huzursuzdu. miras kalan büyük topraklar ve haralar kendisini evinde tutmaya yetmemişti. doğu'da uzun yolculuklara çıkmış, dört yıl istanbul'da elçilikte çalışmıştı. yetenekleri yüzünden her yerde iyi karşılanıyordu. hem karikatürcü hem taklitçiydi ve ikisinde de profesyonel sayılacak derecede üstündü. hoş bir insandı. kolaylıkla dost edinirdi. fikirlerini inatla savunur ama sık sık da değiştirirdi.

    savaş başladığında sykes ortadoğu uzmanlığından yararlanabileceği bir iş aramaya girişti. 1914 yazında churchill'e yazdığı bir mektupta türkiye'de, türkiye'ye karşı çalışabileceği bir iş istemiş, "yerlileri ayaklandırabileceğini, ayanı kendi tarafına çekebileceğini," bildirmişti: "yerel eğilimler ve olanaklar konusunda tüm bildiklerimin emrinizde olacağını söylersem beni kendi çıkarını gözeten biri olarak görmeyeceğinizi umarım..." ancak churchill'in ya ona vereceği bir görev yoktu, ya da önermeyi uygun bulmamıştı.

    sykes, yarbay oswald fitzgerald'la tanışması sonucu kitchener'in çevresine katıldı. fitzgerald, 1915 yılı başlarında sykes'a savaş bakanlığı'nda görev verilmesini sağladı. sykes burada kitchener'in emrinde akdeniz bölgesindeki askerlere bilgi broşürleri hazırlanmasıyla uğraştı. bu görevdeyken, kendisi de katolik olup aynı özel okula devam etmiş olan g.m.w macdonogh ile dostluk kurdu.askeri istihbarat müdürü olan macdonogh, sykes'ın ilerlemesinde önemli bir rol oynamıştır.
  • simdi bu adam 1900lerin basinda gelmis dag tepe dememis gezmis, cobanlarla mollalarla falan konusmus, teker teker butun kurt asiretlerini gruplarini ne varsa kataloglamis, 1908 yilinda da daha sonraki calismalara oncelik etsin diye the journal of the royal anthropological institute of great britain and ireland adli dergide yayinlamis. merak eden buradan ulasabilir the kurdish tribes of the ottoman empire

    simdi bu adam sevr'in temellerini atmayacak da kim atacak? osmanli arsivlerinde boyle bir calisma o donemde var miydi acaba o da ayri bir merak konusu.
  • zengin bir ailenin çocuğu olarak 1879'da dünyaya gelmiş. daha yirmili yaşlarında kitapları yayınlanmaya başlamıştır. askeri bilim hakkında 2 kitap, osmanlı imparatorluğu ve islam ülkeleri hakkında 3 kitap yazmıştır.
    anadolu'da ve ortadoğu'da dağ tepe gezmiş,konuşmuş,araştırmış ve yazmıştır.
    1915 te ortadoğu'daki ingiliz istihbaratı olarak çalışan ''arap bürosu''nun kurulmasına önderlik etmiştir. 1919 da bir barış konferansına katılmak için gittiği paris'te meşhur ispanyol gribi salgını sebebiyle ölmüştür.
    1916 da imzalanan sykes-picot antlaşmasına ismini verenlerden birisidir. ww1 tarihinde,diplomasi tarihinde önemli bir şahsiyettir.
    ortadoğu'yu şekillendiren haritaları çizmiştir ama o haritaların ve planların akıbetlerini göremeden ölmüştür.
  • bu ara gündeme gelmemesi ilginç olan diplomat. hijaz'ın kralı husayn bin ali'nin onayını alan arab isyan bayrağını tasarlamıştır.
  • mark sykes tarafindan yazilmis olan "the caliphs' last heritage" adinda 1915 yilinda londra'da basilmis bir kitap vardir. bizi cok fazla ilgilendirmesine ragmen turkce'ye halen cevrilmemistir. kitabin uzerinden 105 yil gecmis. ilginc.
    'the kurdish tribes of the ottoman empire' ve ayrica asiretlerin alfabetik listesi ( alphabetical list of tribes) bu kitabin sonunda bir appendix olarak da yer almaktadir.
    #
    #bu yazinin amaci, eksi sozlukte olmadigi goruldugu icin bilgi vermektir.
    #
    #anahtar kelimeler: mark sykes, kitap, "the caliphs' last heritage".
  • arap milliyetçiliğini hortlatan arap ve ingilizler ile beraber müslüman osmanlı'ya ayaklanan ve bağımsızlık mücadelesi veren sykes'ın babası baron ve kilise kurucusudur. avam kamarası üyesidir.

    bayrakları, sınırları ingilizler tarafından cetvelle çizilen arapların türklere ırkçı ve dinsiz demeleri gülünçtür.

    ayrıca:
    #155697212
    #156471430
  • bildigin kadariyla arap isyan bayraginin da tasarimina ön ayak olmustur. hadi osmanli torunlari, filistin bayraklarini asmaya devam.
  • onbinlerce türk'ün ölümünü simgeleyen arap isyanı bayrağının bir versiyonu, bugün filistin bayrağı olarak, türk bayrağı ile beraber dalgalanıyor.

    rezalet.
hesabın var mı? giriş yap