• olur veya olmaz yinede.
    deprem çantası
    içerik:
    1 lt su
    1 düdük
    1 paket bisküvi
    3-4 adet vitamin hapı
    1 el feneri
    1 radyo
    6 kalem pil
    1 küçük kağıt ağız burun maskesi

    şarjı dayanıklı eski tip nokia telefon.

    yatağınızın altında bir çantada bulundururak, bireysel bir önlem alabilirsiniz.
  • 7.5 büyüklüğündeki depreme 2.5 dakika en sağlam binada bile yakalanılsa insanın akıl sağlığı bozulur.

    istanbul'da kocaeli depremine 45 saniye maruz kalmış biri olarak söyledim.

    edit: şiddet kelimesinin büyüklük olarak düzeltilmesi.
  • helal sana erkek, 17 ağustos başlığına girip 5 dakika yaşanılanları oku biraz insan olmaya çalış.
    insanlar ölecek, ülke ekonomisi çökecek diyoruz, paşamız ben 2.30 dakikadan daha uzun süre sevişiyorum, normal bir türk erkeği değilim, ben bir alfayım mesajı yazıyor.
    küçücük çocuklar öksüz kalacak, anneler küçücük bebeklerini moloz altından çıplak elleriyle çıkarmaya çalışacak, insanlar engelli kalacak, sağ kalanlar hep bir tarafı eksik bir şekilde deprem psikolojisi ile yaşayacak, yağmalamalar başlayacak diyoruz bu haysiyetsiz adam gelip utanmadan bunları yazıyor.
    aile terbiyesi cidden çok önemli.
  • marmara’da olası bir depremin en az 7,5 büyüklüğünde olacağını söyleyen yaltırak, “bu raporların sonuçlarına göre biliyoruz ki fayın kırılması için 7.5 ten büyük deprem olması lazım ve elimizdeki verilere göre öyle de olacak” tespitini yaparak devam etti: “bu çalışma bize gösterdi ki; atım yoksuluğundan dolayı az miktarda bir atım birikse bile, fayın kendisi çok derine uzandığı için büyük depremler oluyor ve süre uzuyor. marmara’da 20 yılda 6 deprem olmuş ve 7. deprem olmaya başlıyor. elimizdeki verilere göre biz bu depremin 2019 ile 2026 arasında olacağını ve 2.5 dakika kadar uzayabileceğini görüyoruz.”

    kaynak: oda tv

    2.5 dakikalık 7.5 büyüklükte bir depreme istanbul değil türkiye dayanamaz. allah yardımcimiz olsun..

    edit: allah bu olaylara karışmıyor demiş bir arkadaş, devlet de karışmıyor. zamanında yapılıp imar affı olan evler, göte emanet duran evler, düzensiz yerleşmelerden sonra işimiz allah'a kalmış başka ne yapacağız?

    edit2: @soyesmeralda - merhaba, kendisi haberde sözlerinin yanlış aktarıldığını ifade etmiş. doğrusunu yazmış. twitter

    binaların uzun sallayacağını belirtmiş yani deprem bitsede salınım devamlı olucağı şeklinde. bu deprem bir gün gelecek ve artık önlem almak zorundayız. kartal'daki yıkılan evdeki ihmalleri gördükten ve bu kadar uzun süreli bir kurtarma aşamasından bir şey öğrenmiş, durumun ciddiyeditini kavramış olmalıyız. birileri artık bişey yapmalı yoksa sonumuz hayrola...
  • 2011 sendai depremi yaklasik 6 dk sürmüştü ve şiddeti 9 du.
    bazı kişiler şiddetiyle sürenin orantılı olduğunu düşünüyor ama durum tam öyle değil. mesela o depremde aslında 3 tane ardı ardına deprem olmuştu ve tam bitecek derken daha şiddetli sallanmasıyla insanların psikolojileri bozulmuştu.
    burada büyük deprem görmemişler dalgaya alıyorlar. 4 şiddetinde deprem olsa sokağa fırlayıp uyumayan adamlar.
    ben 7.2 lik bi depremi ve 6 üzerinde 4-5 deprem yaşadım. inanın 7.5 bir deprem değil 2.5 sadece 40 sn de marmara'yı istanbulu yerle bir eder ve eğer yaşarsanız yıllarca o deprem psikolojisinden kurtulamassınız.
  • japonyadaki 9.0 lık deprem yaklaşık 2 dakika sürmüşken bu rakam biraz abartı gibi geldi bana. depremlerde büyüklük ve süre doğru orantılıdır genel olarak.
    edit: 6 dakika sürmüş toplamda, aklımda 2 olarak kalmış.
  • neden herkesin oturduğu binayı anlattığını anlamadığım deprem süreci.
    depremin gece yarısından sonra siz evdeyken olacağına dair bir bilginiz varsa biz de bilelim arkadaşlar.
    çürük bina o an işlem yaptığınız bankada, karşıdan karşıya geçtiğimiz yolda, okulunuzda ya da ekmek aldığınız bina da olabilir.
  • deprem bölgelerinde kullanılmak üzere yapı malzemelerinde bir kaç patent sahibi olduğumdan bundan yıllar önce istanbul teknik üniversitesi bir seminere davet etmişti. depremden sonra istanbul'un nasıl bir görüntüyle karşılaşacağını sordular. biz buna benzer bir senaryoyu daha önce tasarım süreçlerinde oluşturmuştuk. bunu paylaştığımda şoke oldular. buradan sizinle de paylaşacağım.

    senaryomuzun adı sıfır noktası. sıfır noktasında yollar olmayacak. yıkılan binalar ve bitişik nizamda yolların darlığı nedeniyle yıkıntı tepecikleri oluşacak. viyadükler, limanlar tamamen çalışmaz hale gelecek. araçların ilerleyebileceği yollar tamamen ortadan kalkacak. bu ortamda yön bulmak zorlaşacak. şehir dışından helikopter ve küçük tekneler dışında yardım gelmeyecek. içme suyu taşıması gerçekleşmeyecek. şebeke suyu ve elektrik tamamen kesilecek. sağlık hizmetleri kişisel girişimler hariç ilk 24 saatte alınamayacak. çalışmaya başladıklarında ilk beş gün içerisinde ancak şehrin nüfusunun %10una hizmet verebilecekler. bundan sonra daha geniş kapsamlı askeri hastaneler sağlık merkezleri tam anlamıyla örgütlenerek çalışmaya başlayabilir. kurtarma ekipleri tam olarak 12 saatten önce çalışmaya başlayamayacak. başladıklarında şehrin %1inden az bir alanda etkili olacaklar. 10. cu günden sonra çıkartılamayan meftalar nedeniyle salgın hastalık riski büyüyecek. bu süreçte elektrikli aletler çalışmayacak, yük sadece insanlar aracılığı ile taşınabilecek . senaryonun geri kalanı yapılan tasarımlarla ilgili...

    peki bu konularda çalışmış biri olarak ne tavsiye ederim. öncelikle evde pirinç, baklagil, konserve, makarna gibi ürünlerden bir ambar oluşturun. evet eviniz yıkılabilir ama yıkılmaz da ayakta kalırsa etrafınızdakilerin yaşaması için yardım edebilirsiniz. ikincisi çift damacana yöntemi. suyu 2 damacana alın. biri bitince hemen sipariş edin. evde herzaman insanlarla paylaşableceğiniz 1 damacana suyunuz olsun. içme suyu ciddi bir problem olacak. aydınlatma için evde bol bol mum bulundurun. geleneksel olarak içinde kişisel kıyafetlerinizin, fener, uyku tulumu, matara ve bir miktar yiyeceğin olduğu küçük bir çanta yapın. kapının yanında dursun. dışarı çıkarken üstünüzdekilere bakmadan bu çantayı alıp çıkın. deprem çantasının amacı budur. bütün bunlar ön hazırlıklar. gelelim depremden sonra yapacaklarınıza. öncelikle kendinizi kontrol edin. durum değerlendirmesi yapın. bir sağlık sorununuz varsa sağlık hizmetine nasıl ulaşabileceğinizi araştırın. sağlığınız hareket etmenize izin veriyorsa yakınlarınızın evlerine giderek örgütlenin ve çevrede kolayca ulaşılabilecek kişileri kurtarın. kırıcı delici vinç gibi alet gerektiren kurtarma çalışmaları için yapabileceğiniz bir şey olmadığını kabullenin ve insanların kabullenmesini sağlamaya çalışın. enerjinizi gerçekten kurtarabileceğiniz bireylere harcayın. çok acı bir gerçek ama istanbul depremi gölcük gibi olmayacak. gölcükte bütün istanbul ve türkiye yardıma gitti gene de heryere yetişemedi. istanbul'da böyle bir yardım gelmeyecek, gelse bile içeri giremeyecek. depremden 10 gün sonra bile kurtarma çalışmalarının %5i geçeceğini düşünmüyorum. son olarak benim önerim birinci hafta dolmadan şehri yürüyerek terketmek için yola çıkın. çünkü istanbul ölçeğinde cesetlerin temizlenmesi yıllar alacaktır. ilk 6 ay şehirde yaşam sürdürmek hem salgın hastalıklar hem de kaynak eksikliği nedeniyle imkansız olacak.

    son olarak yaşadığınız evin 2000 senesinden sonra yeni mevzuata göre inşa edilmiş olması, kullanılan beton ve hatılların hesaplarının yeni yönetmeliklere göre yapılmış ve kontrol edilmiş olması önemlidir. evin kaya zeminde bitişik nizamda olması faydalıdır. sahile inildikçe dolgu zemin başladığından bu semtlerden, kalabalık bölgelerden uzak durun.
  • sonradan ekleme: cenk yaltırak twitter'dan gazete haberine bir düzeltme yaparak (silerse:
    https://eksiup.com/p/nv83791str2b ) başka bir depremden bahsettiğini, grafikle anlatmış. yalnız kendisini doğrulamak için paylaştığı grafikte 250 saniyeden bahsediyor, 2,5 dakikadan değil. 2,5 dakika, 150 saniyedir; 250 saniye ise 4 dakika 10 saniye. 7,5'luk deprem olasılığı da böyle hesaplanmamıştır umarım.

    cenk yaltırak'ın bundan bir ay önce birkaç bilim insanı ile birlikte yazdıkları bir makalede 7,5'a kadar beklediklerini söylediği deprem için bugün en az 7,5 büyüklüğünde olacak ve 2,5 dakika sürecek demiş. yeryüzünde 10 dakikalık depremler de oldu geçmişte, ama bunlar hiçbir zaman ~100 kilometrelik yanal atımlı bir fay üzerinde gerçekleşmedi. hatta böyle bir fayın üzerinde gerçekleşen 2,5 dakikalık bir deprem de yoktur tarihte.

    şüphesiz cenk yaltırak hocamız daha iyi bilir ama deprem konusunda kesin tarih verme şansımız yok. sadece bilgisayara veri girip, alınan sonuçlara kesinlik addetmek, jeoloji bilimi için şu an mümkün değil.

    ayrıca, yine ilk entrydeki haber metninde bilgisayara fay uzunluklarını girip belirli çıkarımlar yaptıklarından bahsetmiş. veriden modele değil, modelden veriye gitmek oluyor bu, çünkü o dönemki depremlerin ne kadarlık kırığa yol açtığını, ne kadar ivmeye sahip olduğunu ve hatta yapı teknolojisinin gelişmesiyle tekrarladığı zaman yarattığı yıkımın değişimini bugünden bakarak kesin olarak saptamak mümkün değil. örneğin, birçok katalogda yer alan 1542 istanbul depreminin, aslında var olmadığını, yabancı kayıtları da inceleyen nicholas ambraseys ortaya çıkarmıştı. birden fazla kez kaydedilen veya büyüklüğü abartılı şekilde kayda geçirilen depremler de olabilir.

    tl;dr diyenler için şunu diyebilirim: bu deprem mutlaka olacak. muhtemelen ~7 civarı bir büyüklüğe sahip olacak ve 2,5 dakika sürmeyecek. kesin oluş zamanını kestirmek maalesef henüz mümkün değil. 200 yıl sonra olacak olsa bile, yarın olacakmış gibi hazırlanmalı, korkudan hayatımızı yaşayamayacak hale gelmeden, depresyona girmeden yapabileceklerimizi düşünmeliyiz.
hesabın var mı? giriş yap