• askere kadınlar neden alınmıyorsa aynı sebeptendir...
  • bu alemde gece mahkum olan gunduz hakim olamaz da o yuzden *
  • felsefi bir nedeni yoktur, tek nedeni masonluk mesleğinin kurumsallaştığı ingiltere'nin, 18. yy'daki muhafazakar, erkek egemen toplum anlayışıdır. bu dönemde ingiliz kadını eve kapanmış yaşamaktadır, sosyal ve is yaşamında henüz aktif olarak yaşama katılamamıştır. 1717'de ingiliz kadını, erkeklerle birlikte, hangi toplumsal yapıda yer almış ki masonlukta yer alsın. nitekim, masonluğun kıta avrupası'na yayılması ve fransızlar'ın bu işe dahil olması ile birlikte kadınlar da masonluğa alınmaya başlanmıştır; geleneksel ingiliz, bu ve benzeri bir kaç değişikliği beğenmeyip, fransızın anlayışını tanımaktan vaz geçmiştir, o ayrı. neticede, bu işin altında felsefi bir neden aramayın; günümüzde bir çok erkek zaten iki haftada bir arkadaşları ile bu çatı altında iki çift laf edip kafasını dağıtma fırsatını buluyor, kolay kolay bu özgürlükten vaz geçmez.
  • bildiğim kadarıyla kökeninin duvar ustalarına ve civil engineeringe dayanmasından kaynaklanıyor
  • fikrim yok.
    yalan..
    bi fikrim var. doğru olup olmadığı konusunda fikrim yok.
    neyse sadet;
    “kızım sana bişi dicem ama kimseye deme”
    diye başlayan ve herkesin ışık hızında öğrendiği bilgilerin “yayılma hızını”, nispeten (bkz: ketum) bir oluşumun hoş görmeyeceğini düşünüyorum.
    bana bakmayın öyle. sır saklayamam ben!
  • kadının şeytani varlık olduğuna dair dinsel töz içerdiği içindir.
    (bkz: yasak elma)
    (bkz: adem ile havva)
  • yasak değildir.

    türkiye’de kadınları da kabul eden bir loca bulunmaktadır.

    (bkz: özgür masonlar büyük locası)*

    edit: özgür masonlar tepkili*, ama hakları var. kadın masonlar büyük locası kendi çalışmalarını yürütüyor. bununla beraber, bir çok vadisi * özgür masonlara ait ve türkiye’de yalnızca özgür masonlar tarafından tanınıyor.
  • masonluğun kafa dinlemek amacıyla bir grup ihtiyar tarafından kurulduğu teorisini destekler
  • sonuçta mason duvar işçisi anlamına geliyor ve varoldukları andaki geleneklerine bağlı bir topluluk. ritüelleri ve kurallarını mümkün mertebe kuruldukları zamandaki halleri ile yaşatmaya çalışıyorlar. kadın duvar işçisi o zamanlarda olmadığına göre kurallarını buna göre belirlemişlerdir muhakkak. ancak avrupa’da kadınları topluluğuna kabul eden iki lonca var diye biliyorum.
  • çoğu insan kadın masonların varlığından bile habersiz.
    ingiltere'de erkek masonlar 300 yıl önce resmi toplantılara başladı ve her zaman daha fazla ilgi çekti. ingiltere'deki erkek masonların başında kent dükü prens edward bulunuyor.
    ingiltere'deki kadın masonların locası ise 20. yüzyıl başında ikiye bölündü. bugün antik masonluk yüce kardeşliği ve kadın masonlar locası adlı iki ayrı örgüt bulunuyor.
    demek ki kadınlara yasak yok
hesabın var mı? giriş yap