• abd'nin maryland eyaleti baltimore sehrinde beyaz bir kizin iki siyahi kiz tarafindan tuvalet sirasi tartismasi yuzunden, olayi seyre dalmis mcdonald's calisanlarinin gozleri onunde, olduresiye dayak yemesi vahsetidir. sok eden videoda calisanlarin birisinin kayit pesinde olmasi, diger uc kisinin olayi sadece seyretmesi, sadece birinin "dostlar alisveriste gorsun" tarzindaki yardimi insani kahretmektedir. saldirgan kizlarin insanlik disi saldirisi sonunda magdur kiz nobet gecirir. muhtemelen kafasina aldigi darbelerden kaynaklandigini dusundugum son halini izlememenizi oneriyorum. bu tip goruntulerden asiri etkilenen cok hassas biriyseniz, soz konusu goruntuleri hic izlemeyin derim. beni uyaran olmadigi icin tamamini izlemis bulundum.

    goruntulerde ic parcalayan bircok seyin yanisira, o kadar eli ayagi tutan genc adam polisi aramayip hadiseyi izlerken, yaslica bir teyzemizin olaya mudahale edisidir. yasli bayan yerde saclarindan suruklenen kizi korumaya calisirken yuzune bir yumruk yemis, olay sonrasi tibbi mudahaleyi de kabul etmemistir.

    goruntuler gercekten rahatsiz edicidir. buradan ham goruntuyu izleyebilirsiniz.

    buradan da aksam haberlerindeki editlenmis halini izleyebilirsiniz.

    ozellikle abd'de yasayan arkadaslar 800.244.6227 numaradan mcdonald's'i arayip olay aninda calisanlar hakkinda islem yapilmadikca hicbir mcdonald's subesine gitmeyeceklerini soyleyebilirler, ya da istedikleri sekilde tepkilerini dile getirebilirler.

    edit: ham goruntu youtube'den dogal olarak ucmus. linki degistirdim.
  • siyahi kisilerin "bazilarinin" dengesiz olabileceginin ispati.

    bu capta bir eylem olmasa da atlanta'nin gobegindeki marta istasyonunda birbirine dayilanan, otobuste bir anda parlayarak fuck asagi fuck yukari laf dalasina ve fiziksel itismelere giren siyahi kizlar gordum (siyah-beyaz arasi degil bak, siyah-siyah. yani tum bu olayda bir irkcilik oldugunu ima ettigimi dusunuyorsan eger, neden kendi aralarinda da bu derece kavgaya tutusabiliyor bunlar bunu bana acikla ? cevap ver buna bakalim. ) bir de bunlar obez, senin benim iki katim, insan korkuyor yani gelip ezecekler diye. sirf kiciyla bir koysa oturtur.

    irkci bir yaklasim sergilemek istemiyorum ama normal davranmayan cok siyahi insan gordum.
    bunun bolgedeki buyuk etkisinin televizyon oldugunu dusunuyorum efendim. cunku dusuk seviyeli muhitlerde yasayan, ozellikle siyahi ailelerin, ekonomik olarak butceleri kaldirmadigindan yapabilecekleri sosyal aktiviteler kisitlidir, dolayisiyla bu aileler ve cocuklari gunlerini saksi gibi tv basinda gecirirler.

    gozlemlerime gore bu ailelerin cocuklari yol ortasinda, markette, kendilerini rapstar sanarak acaip triplere girmekte, el kol hareketleri yapmaktadirlar. cogu zaman durup saskinlikla izledim, ben kendime manyak derdim ama bacak kadar cocuklar manyaklikta cigir acmakta. "cocuktur, yapar" demeyin, "beyaz cocuklar cocuk degil mi ?" derim. (burada siyah cocugun sahip oldugu egitim imkanlariyla beyaz cocugun sahip oldugu egitim imkanlarini kiyaslayabiliriz.)

    isbu cocuklar ergenlik donemine gecince pantolonunu gotunden komple dusurup boxer'i ortada gezen tiplere donusmekte, kose baslarinda takilan tayfalara karismaktadirlar. bunlarin hatun olanlari da iste boyle delikanli takilirlar, zayif oldugunuzu gorduklerinde sictiginizin resmidir, gonullerini almak icin "canim cicim" derseniz sizinle hicbir problemleri olmaz, yuzunuze bile gulerler.

    son derece oyuncu, simarik ve nazli insanlar bunlar. evet, vaktinde kendilerine yapilan haksizliklari bugun zor duruma dustuklerinde karsit arguman olarak kullanmaktan hic cekinmeyecek, boyle bir kendini begenmis havadalar.

    iste bu dengesiz tutumlarindan dolayi siyah insan gorunce tirsiyorum bir ariza cikartacak diye.

    ote yandan vaktinde kkk'in yaptiklarinin diyeti de diyebilirim ama o kizin gunahi ne ?

    not: evet, cok pis genelleme yapiyorum, degil mi ? sayin sinirli ve asabi kardesim, benim burada senin soyleminle "irkci" olacak konusmalarimin, senin salyalar saca saca "olacak tabii sen o kadar kan dokmussun eskiden sopa yiyeceksin tabii rererereerororo" diye bogurmelerinin amerikadaki siyahlara, beyazlara ne faydasi olacak ? ne yazik ki burada bahsettigim ekonomik siniflandirma, yasam kalitesi gibi kavramlari idrak edebilme kapasitesinden su an icin uzaksin. sen oradan tas atacaksin bana, ben buradan baseball sopasiyla cakacagim, boyle devam edecek.

    bir de soyle bir algi var, siyahlara laf etsem irkci, beyazlara laf etsem yine irkci. ten rengi belirtip ne konussak "irkci" etiketi vuran cok ucuk kafalara da hastayim. yarin bir gun bilimsel bir arastirma okursunuz, siyahi insanlar beyaz insanlara karsi soyle bik bik bik der o arastirmada, o da irkci olur degil mi ?

    su an bildigin has amerikali insanlar bu olayi "irkcilik" cercevesinde degerlendirirken (videoya yazilan yorumlar, ham goruntunun bulundugu sitedeki yazi ornek alinabilir ) senin gelip bana "irkcilik edebiyati yapiyorsun" demen de son derece gulunc.

    benim irkciliktan anladigim su, cikip "kahrolsun siyahlar" desem gel bana irkci de, agzima sic, haklisin. fakat ben isbu entry'de ben gorduklerimi anlatmisim. isteyen irkci desin, isteyen hakli olabilir desin. cok guzel sohbet ettigim siyahi insanlar da var, dengesiz olanlar da var.

    siyah kelimesine takilan sayin yazar ve okuyucu arkadaslara su deneyi sunuyorum:

    bir kadin saldiriya ugradi ve 2 supheli var, biri siyah biri beyaz. kadini aldik, hangisiydi diyoruz. kadinin sucluyu isaret ederken kullanacagi fiziksel ozelligi dusunun, ondan sonra gelip bana diyin "siyah dersen irkci olursun kafadan" diye.

    adami ben mi siyah yaptim da siyah diyince irkci olacagim. siyah ulan iste, bana gelip bu adamlar beyaz dese gocunmam, beyazim cunku. uzun boyle, sacli sakalli hayvan gibi bir adam diye mi tarif edecekler ?

    o zaman siyah demeyelim, koyu tenli diyelim.

    (bkz: şişman değil şişko diyelim)

    irkcilik renkte degil, kafalarda. halen bu insanlara kole gozuyle bakanlar var. bu yuzdendir ki "siyah" diyince, siyah dedigimize o kadar cok takiliyorlar. siyah dedim de ne oldu ? bi yerlerinden bir sey mi eksildi ?

    ben simdi gidip belli bir kesimi sosyal, ekonomik ve egitimsel acilardan dusuk bir standarda mahkum edersem, onlarin icinden de boyle sapkinlar cikacaktir. bu entry'deki konu adamin siyah olmasi degil, siyah insanlarin yogunlukta oldugu bir bolgede, ozellikle ortalamanin altinda yasayan insanlarin yogunlukta oldugu bolgede, gozlemlenen abukluklardir.

    onu anla diye en tepedeki cumlede "bazilari" lafini ekledim.
  • olayi izlerken sasirmadim hic, sayet abd'de paraniz yoksa siz bir hicsiniz. insanlar sadece ama sadece cikarlari icin sizinle iyi iliski kurarlar. kitaplarinda networking'di suydu buydu hep bu asilanir.

    baltimore'a ilk adimimi attigimi hatirliyorum. otobuse binmistim, diyalog su sekildeydi.

    - merhaba.
    + suraya koy, 5 dolar.
    - peki.
    + nerede ineceksin.
    - otelim su...
    + hayir hayir hayir hayir, hangi durak?
    - er...
    + nereye gittigin beni hic ama hic ilgilendirmiyor, son durak mi?
    - evet.

    son duraga geldigimde ise taksiyi aramistim. etraf zaten tekin degil, adres vericem ama tam adresi bilmiyorum herif konussa telefonda "10 katini vericem" diyecem. yandaki landmark'i soylesem herif hemen bulacak, otobus duragi da, bayagi belirgin bir yer.

    + merhaba, su duraga bir taksi istiyordum.
    - tam adres?
    + hemen su...
    - tam adresi bulunca ara. *cit*

    tekrar ararim.

    - hangi adres?
    + sehrin girisi, heme yaninda su var..
    - tam adres, nerede?
    + hemen su bi....*cit* diiiiiiiiiiiiit.

    sonra otelinize gelirsiniz ve resepsiyonda sizi yuzlerinde kocaman bir gulumseme ile karsilarlar. cunku siz musterisiniz, ve resepsyonistin job description'u belli.

    tehlikeli bir yerde olmaniza ragmen kimse size 2 dakika bile sabretmez, dedim ya olseniz donup bakmazlar bile. filmlerde insanlara yansitilanlardan cok farklidir yani. komunuz su bu tabii ki yardimseverdir, cikar iliskisiydi suydu buydu nedenlerden dolayi. ha turkiye'de olmuyor mu derseniz? oluyor tabii, fakat bes parasiz bir sekilde bir otobuse yabanci olarak binseniz sofor, olmadi tum otobus ahalisi bir sekilde yardimci olur, hatta evinize bile birakirlar sizi. kolektif toplumlari cok elestiriyoruz, fakat bu arti ozelligini de belirtmekte fayda var.

    amerika'nin tadini cikarmak istiyorsaniz cebninizin deriiiiiin oldugundan emin olmalisiniz once, paraniz varsa bireyciligin butun nimetlerinden faydalanirsiniz. yoksa en aci, keskin tarafi sizin kalbinizden giriverir. yolda arabaniz bozulursa, yardim bekleyeceginiz kisi sokaktan gecen yardimsever vatandaslar degil kesinlikle ama kesinlikle roadside assistance olmali.

    mcdonald's musteri hizmetlerini arayip calisanlari kovdurmaya calismak bir halta yaramaz bu yuzden. bu olayin gectigi restorandan 2 mil otedeki mcdonalds'da da ayni sey olurdu, 20 mil otedekinde de, 200 mil otedekinde de, 2000 mil otedekinde de. bir adam cikip "hop, noluyor lan?" dese sasirirdim esas. cam bolmeler ardindan konusan gorevliler, her gun televizyonlarda saatlerce donen ev guvenligi su guvenligi bu guvenligi reklamlari, insanin icini karartan "ilacimizi almazsaniz oleceksiniz" reklamlari, cocuklarin en ufak bir toz tanesinden olebileceginin asilanmasi, "germ" yuzunden temas bile kuramayan insanlar...new york'ta sokakta olen bir evsizin yanindan 8-9 saat boyunca hic birsey yokmus gibi gecip giden insanlarin, 911'i bile aramayan insanlarin videosunu hatirlayan tek ben olmamaliyim.
  • medeniyetin en büyük göstergesidir. s*kerler adaleti, insanlar tartışmış bir şeyler olmuş girmişler birbirlerine. cefakar amerikan halkı da olaya müdahale etmemiş. neden etsin ? zaten onların arasında başlayan bir olay, kendi içlerinde hallederek çözmeye çalışmışlar. herkes eşit filan...
    (bkz: sizin allahınızla benim allahım bir değil lan)

    zöe: ekşi sözlük ironiden anlar dedim, nasıl olsa ekşi dedim, şimdi bana yaptıkları da ironi olsun o zaman zamanın ötesinde amna koyum.
  • yüzyıllar süren köleliğin, sömürünün, saygısızlığın ve acıların yarattığı sonuçların bu kadar kısa sürede geçmesini bekleyen insanları gösteren olay.

    ah be güzel kardeşim.. "saksı gibi televizyon başında oturan, normal davranmayan, obez, manyak ve dengesiz siyahiler" genellemesi mi açıklayacak bu olayı? sanki forumda sidik yarıştırıyormuş gibi başlık altında birilerine laf sokmaktan oldum olası nefret ettim ama "ırkçı olmak istemiyorum" diyen halimiz buysa, yanmışız.

    bu olayın tek açıklaması o iki kızın deri rengi mi yani?

    edit: bu entry, sanki ben "yüzyıllar boyunca ırkçılık vardı, o yüzden döven kızlar haklıdır" diyorum gibi eleştirilmiş. edit girip, tekrardan açıklamama gerek kalacağını düşünmüyordum ama madem öyle, söyleyeyim; döven kızlar haklılar ya da haksızlar demedim. "siz onlara ırkçılık yaparsanız, onlar da böyle yapmakta haklılar" demedim. ben bu entry'yle bahsi geçen olayı değil, genel bir yaklaşımı irdelemeye çalıştım. neden? çünkü biliyordum ırktan bağımsız olan bu olayın, ırk çerçevesinde değerlendirilip nefret saçan ırkçılara malzeme vereceğini. bu olaya "3 kişi kavga ediyor" diye bakamayacağımızı biliyordum. "x ırkına mensup insan, y ırkına mensup olana böyle yapmış" denileceğini biliyordum. bunun bir ırklar değerlendirmesi haline getirileceğini biliyordum. öyle de oldu. daha sonra girilen entry'ler de, bana atılan küfürlü mesajlar da bunun göstergesi. anlaşılması güç bir nefret birikmiş afrikalı insanlara karşı. bizim ülkemizde bile. en garibi de o zaten. çünkü türkiye'deki bu nefretin hiçbir açıklaması yok. sebepsiz yere ırkçılık yapmaktan başka hiçbir açıklaması yok..
  • insanın en büyük düşmanının yine kendisi olduğunu gösteren olaydır. benzer yüzbinlerce vaka sadece abd'de değil dünyanın her yerinde her gün oluyor malesef. günümüzün güya modern hayatı içerisinde, bulduğumuz ilk fırsatta güçlünün ayakta kaldığı eski zamanlardan kalma barbarca davranışlarımızı açığa çıkarıyoruz. ben bu görüntülerden etkilenmiyorum artık, ne zamandan beri mi? sadece 6 temmuz 2009 urumçi çatışması ile temmuz 2009 doğu türkistan soykırımı başlıklarını ve altında yayınlanan video linklerini bir inceleyin derim. sopalarla ve taşlarla linç edilen, kafaları kayalarla parçalanan masum insanlar görür, yalvarışlar duyarsınız. bu mevzu öyle masum kalıyor ki. yeryüzündeki en tehlikeli ve vahşi hayvanlar olduğumuzu yeniden hatırlatmış oluyor sadece.
  • abd'deki zenci kizlarin cirkefligine bir ornektir. butun zenci genc kizlar cirkeftir, en ufak ters dustugunuzde ellerinden ne geliyorsa yaparlar, ortaligi velveleye verirler. polis gelince de biz zenciyiz diye hakaret etti diye yalan soylerler. zenci erkekler onlara gore daha az cirkeftir. siz siz olun, abd'de zenci genc kizlarla takismayin. her turlu rezilligi yapmaya hazirdirlar.
hesabın var mı? giriş yap