• mebs... ankara'nın mamak'ında efendim.

    nasıl gidersiniz? öncelikle dikimevi - mebs arasını gösteren haritayı sunalım.

    http://img717.imageshack.us/img717/5621/mebs.jpg

    havalimanından mebs'e nasıl giderim

    442 no'lu ego otobüsünü kullanıp kızılay'a gelin. bu otobüsler en ekonomik ve sorunsuz seçenektir. kızılay'a geldiğinizde orada ankarayı bulacaksınız. burada dikkat. ankaray ve ankara metrosuna aynı yerden giriliyor. içeride ayrılıyor ikisi. siz ankaray'a bineceksiniz. ankaray'dan dikimevi durağında ineceksiniz. dikimevi'nden ya taksi ya da mebs tarafına giden araçlar mevcut. zaten yakın.

    aşti'den mebs'e nasıl giderim

    aşti'de otobüsten indikten sonra hemen ankaray girişini bulacaksınız. evet, aşti'de bir ankaray durağı mevcut. binip dikimevi'ne gideceksiniz. oradan da taksi ya da diğer araçlar.

    ne kadar sürer oraya ulaşmam

    havalimanı - mebs anlattığım yollar kullanıldığında (araç bekleme süreleri dahil, trafik hariç) 1 saat 30 dakika civarı sürebilir. daha az sürmesi de büyük olasılık.

    aşti - mebs ise 40 dakika civarı sürecektir.

    mebs'e geldim ne yapacağım

    mebs ankara'nın acemi birliklerinin en önemlilerinden bir tanesi. diğer önemli acemi birlikleri etimesgut ve polatlı. mebs'ten atanacak askerlerin büyük çoğunluğu ankara'daki çeşitli askeri noktalara dağılacaklar. örneğin,

    ingilizce bilenlerin önemli kısmı anıtkabir'e gidip kırmızı kravat ve takım elbiseyle anıtkabir müzesinde görevli,

    bilgisayar mühendisleri, bilgisayarla ilgili işler için kkk ve gnkur noktalarındaki çeşitli birliklerde ve mebs'in kendi bünyesinde görevli,

    beden eğitimi öğretmenleri ve sporcular, tsk bünyesinde ankara'da bulunan çeşitli spor okulları, havuzlar, sosyal tesisler ve okullarda çeşitli noktalarda görevli (tenis hocası olup generallerle tenis oynamanız yüksek ihtimal),

    mimarlar, mühendisler, öğretmenler vb. seçilmiş kişiler, çankaya köşkündeki müstesna cumhurbaşkanlığı muhafız alayında çeşitli görevlerde bulunacaklar.

    mebs'te ne yiyip ne içeriz, kantinler nasıl

    * mebs'te yemekleri özel bir firma yapıyor(du). yemekler askerin bizzat yaptığı yemekten daha iyi.

    * bunun dışında çeşitli bölüklerin kantinlerinin yanı sıra bir de ana kantin var. büyükçe. orada aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. hemen hemen tüm askeri ihtiyaçlarınıza cevap verecek niteliktedir. baklava filan bile var.

    * önemli bir nokta. mebs pidesi. hakikaten bu pide çok önemli. kendisini revirin hemen yanında konuşlanmış fırında bulabilirsiniz. zaten sudan ucuz. kıymalı, kaşarlı askerlik lüksü açısından on numara. bazen eğitimler sırasında satmak için askerler ellerinde bir sepetle eğitim alanına bile gelebilirler. gözünüz oralarda olsun.

    nasıl banyo yapacağız

    * mebs'te (en son) bölüklerde sıcak su akmıyordu. banyolar bölük olarak gittiğiniz hamamda yapılıyor. haftada sanırım üç defa banyo saatiniz var. bunun dışında ihtiyaç banyosu da mevcut.

    * eğer oradaki hamamcı askerle aranız iyi olursa istediğiniz zaman banyo yapabilirsiniz.

    hastayım, revir nasıl, pdr hizmeti var mı

    * mebs'teki revir yataklı ve iki katlı, donanımlı. ambulansları dahi var.

    * revire çıkmak istediğiniz zaman bölüğünüzün revir çavuşuna söyleyip gidebiliyorsunuz.

    * pdr hizmeti de veriliyor.

    * doktor sizi ankara'daki askeri hastanelere sevk ederse servislerle bu hastanelere gidebiliyorsunuz.

    ziyaretçilerim var benim

    * ziyaretçilerinizle belirlenen saatler dahilinde görüşebiliyor yiyip içebiliyorsunuz. ziyaretçi parkı gayet neşeli bir yer. ziyaretçinizle önceden haberleşip geleceği saati bilmenizde fayda var; çünkü gereksiz beklemenin önüne geçebiliyorsunuz. ziyaretçi iyidir.

    sosyal bir insanım ne yapacağım

    * içeride bilgisayar destekli bir sinema salonu var. çok cüzi fiyatlara sinema izleyebilirsiniz.
    * çeşitli futbol sahaları mevcut. biraz alıştıkça futbol oynayabilirsiniz.
    * çam ağaçlarının dibinde oturup sohbetlere dalabilirsiniz.
    * televizyon seyredebilirsiniz. digiturk de sanırım.

    yanımda ne götüreyim

    sizi oradaki dev giyim deposuna sokup kamuflajlayacaklar. oradan hemen hemen şunları alacaksınız:

    * kamuflaj
    * bot
    * atlet, don
    * çorap
    * eldiven
    * spor ayakkabı
    * eşofman
    * eşya çantası
    * vb.

    diğer ihtiyaçlarınızı kantinlerden çok rahat temin edebilirsiniz.

    hava nasıl oralarda üşüyor musun

    * mebs'te özellikle sabahları dondurucu bir soğuk olur. sabah içtimasında güneşin vurduğu yarım metrekarelik yere 10 kişinin dolduğuna şahidim. bunun içi sizi ankara ayazı başlığına davet ediyorum. dudakların, ellerin çatlamaması için kaliteli bir krem işinizi görür. dudaklar çok çatlıyor.

    * içlik denilen malzemeye inanın, güvenin, onu sevip sayın.

    eğitimler nasıl olacak

    * eğitimlerden önce evrak işlerinde çalışacak kişiler seçilecek. bir askerin o kadar fazla evrak işi var ki tahmin edemezsiniz.
    * eğitimler; yanaşık düzen, silahlı ve silahsız eğitimler olarak devam edecek.
    * eğitim çavuşları manga manga eğitecek sizi.
    * takım komutanınız da arada sırada iki kelam eder.
    * asıl eğitim yemin törenine hazırlık olacak. aileniz, sevdikleriniz geleceği için o eğitimler biraz eğlenceli olabiliyor. çek dizleri çek!

    yemin töreni ne zaman nerede olacak

    yemin töreni mebs okulunun yemin töreni alanında olacak. burada da eğitim alacaksınız zaten. aileleriniz ve sevdikleriniz tribünde olacaklar. her yer süslenecek. güzel bir gün olacak. yemin töreninden sonra evci iznine çıkma olasılığınız da var direk usta birliğine gitme ihtimali de. o gün aileniz yanınızda olursa sizi evci çıkartabilir. ankara'da bir yeri adres gösterirsiniz ve çıkarsınız. aileniz gelmezse sadece çarşı izni kullanacaksınız. kusura bakmayın.
  • 351 kd olarak 1. tabur 4. bölükteydim arkadaş çok çok kolay bir acemiliğim oldu. inanmazsınız giderken bölük komutanının konuşması sonrası boğazım düğümlendi.keşke aynı şeyleri usta birliği için de diyebilseydim.

    oytun teğmene selamlar :) büyük adammışsın vesselam. celal başçavuş gibi eski toprağı da es geçmemek lazım komik adam.

    vatan sana canım feda yürüyüş kararı sayılacak saaaaaaaaay.

    buraya yolu düşecek asker adayları için not: en rahat ve en kolay askerliği burda yapacaksın sıkma canını.
  • bedelli 3 olarak 16.11.2018 tarihinde buradan terhis oldum. 2 gün içerisinde entryi editleyip kışla ile ilgili ayrıntılı bilgi vereceğim.

    edit: arkadaşlar hala çok hastayım. entryi yazamadım. en kısa zamanda her şeyi ayrıntılı yazacağım.
    edit 2 : arkadaşlar entriyi yazdım. aklıma geldikçe güncelleyeceğim.
    edit 3. asteğmen rıza aslan'a selam olsun. yolun açık olsun komutanım.

    arkadaşlar girişinizden çıkışınıza kadar olan kısmı mümkün olduğunca ayrıntılı şekilde anlattım. internette yanınıza götürülecek eşya listesi zaten var. ben tekrar olmasın diye yazmıyorum. sadece ek bilgi, gereksiz vs. olanları yazacağım.

    ilk giriş:
    arkadaşlar mamak nizamiyeden giriş yapacaksınız. samsun nizamiyeye gitmeyin oradan sadece rütbeliler giriş yapıyor. sevk belgenizi e devletten aldıktan sonra katılacağı tarih yazan kısım sizi son katılma gününüz. isterseniz sevk tarihinde de katılabilirsiniz. ancak yol izni askerlikten sayıldığı için katılacağınız tarihte öğleden sonra 2-3 gibi katılmanızı tavsiye ederim. saat 17yi geçirmeyin. saat 14ten önce de gitmeyin çünkü giriş sırasında göre tabur ve bölüğünüz belirleniyor. yani ilk katılanlar 1. tabur 1. bölük iken son katılanlar 2. tabur 1. vd. bölüklere dağıtılıyor. 1. taburun binaları çok eski 2. taburun binaları ise 1982de yapılmış ve daha geniş. 2. taburun yarbayı da gayet anlaşılabilir bir insan. o sebeple 2. tabura denk gelebilmek için saat 14ten sonra katılım yapın. yaklaşık olarak girişte 1 saat sıra bekliyorsunuz. yanınızda akıllı telefon varsa mutlaka girişte teslim edin. içeride yakalanırsanız uzatırlar askerliği. mümkünse sadece takoz telefonla gidin. nizamiyeden girdikten sonra çantanız xrayden geçirilecek ve aranacak. yanınızda kesici delici alet ve yiyecek bulunmasın. el koyarlar. sonra yanınızda getirdiğiniz ilaçlarınız teslim edeceksiniz. ilaçlar revire gidecek. her akşam 1 günlük dozunuzu revirden alacaksınız. eğer acil kullanmanız gereken ilaç varsa bunları belirtin. bu konuyla ilgili bana özelden sormanızı tavsiye ederim.

    ilaçlarınız teslim ettikten sonra grup grup sizi içeri alacaklar. orada askercell ve mehmetçik sigortası görevlileri olacaktır. mehmetçik sigortası 30 tl. yaptırmak zorunlu diyecekler ama öyle bişey yok. ancak yaptırmanızı tavsiye ederim. 30 tl bir bağış oluyor vakfa. söylenene göre sayı az olursa da albay sinirleniyormuş. bizde katılım iyiydi herkes yaptırdı neredeyse.

    askercell olayına gelirsek sakın almayın. askercell tuzak. zaten sivil hat olayının yasak olup olmaması da tam belli olan bir durum değil. mesai saatleri içerisinde telefonla konuşmadığınız sürece hiç bir sıkıntı yaşamazsınız. hafta içi saat 18den sonra ve pazar tam gün askercell açık oluyor. bu sebeple o saatler dışında sivil hattınızı kesinlikle kullanmayın. eğer gündüz konuşmanız gerekirse ptt telefon kartından ankesörlü telefonu kullanın. ilk günler kantinde çok sıra olacağı için dışarıdan kart getirmenizi tavsiye ederim. bunun dışında kimse sizin telefonunuzda siivl hat var mı yok mu diye bakmaz. o konuda çok iyi niyetliler. 20 gün için 90tllik askercell almayan gerek olmadığının herkes farkında.

    bu kısmı geçtikten sonra dışarıda sıra oluyorsunuz tekrar ve sevk kağıtlarınızın üzerine tabur ve bölüğünüzün kaşesini vuruyorlar. sırada önünüzde ve arkanızda olan arkadaşınızla sohbet edin gerekirse yer değiştirin. çünkü biri badiniz diğeri ranza arkadaşınız olacak. kafa yapınızın uymadığı veya sıkıntılı bir tiple badi olmak istemezsiniz. buna dikkat edin. 20 gün demeyin 3 ay gibi gelecek.

    bölükleriniz belli olurken doktor var mıııı? diye bağıracaklar. oh beni revire verirler diye hemen atlamayın. bedellide personel görevi yok arkadaşlar. herkes eğitime katılıyor. avukatım savcıyım beni yazıhaneye verirler de demeyin yok öyle bir şey. doktor arkadaşlardan gönüllü olanları akşam 18.30 20.00 arası erleri muayene ve ilaç verme işini kitliyorlar. ben gönüllü yaparım demiyorsanız hiç o işe kalkışmayın. zor bir iş. karşılığında ise çok teşekkür duyacaksınız. tercih sizin doktor arkadaşlar.

    bu kısımdan sonra avluda toplanacaksınız. psikolojik muayene ye götürecekler. sonra vakit varsa kıyafet dağıtacaklar. yoksa direkt bölüğe geçiş, eşya yerleştirme ve yemekhaneye geçiş yapacaksınız. normalde yemek saati 18dir. ancak ilk gün 22ye kadar açık oluyor yemekhane.

    duş olayı: ilk gün duş yok bunu bilerek gelin. her bölüğün haftada 2 gün duş günü. gündüz öğleden sonra gidiyorsunuz. bunun dışında gece kamyon devrilenler(bu tabiri çok duyacaksınız) için sabah 5-6 arası duşlar açık. yaz hariç ankara soğuğunda giden arkadaşları tebrik ederim. akşam 20-21 arası da her gün duş açık ancak kendiniz gidemezsiniz. manga komutanınızla gideceksiniz. gün içerisinde çok yorulduğumuz için biz pek gidemedik. hava da çok soğuktu. dayanıklı olan arkadaşlar deneyebilirler. bu arada duşlar temiz ve sıcak su akıyor. hiç sıkıntı yok bu konuda.

    yemekhane: arkadaşlar yemekleri özel bir şirket yapıyor. genel olarak lezzetli. ilk hafta çok iyiydi, ikinci hafta vasattı. son hafta da baya iyiydi. her öğlen ve akşamın en az birinde kırmızı et çıkıyor. köfte çok çıkıyor. son hafta rosto ve ankara tava vardı müthişti. yemekleri beğeneceksiniz. ancak çok büyük beklentiyle gitmeyin. bunun dışında hacı baki diye bir özel şirket var. her taburda duşta ve merkez kantinde kafesi var. ben yemeklerini açıkçası beğenmedim. tatlıları çok iyi. değişiklik olsun derseniz döner, köfte, sucuk vs. var.

    koğuşlar: koğuşlar 60-75 kişi arası arkadaşlar ve çok dar. dolaplar da çok küçük. size bölük numaranız verildiği zaman bu dolap ve yatak numaranız olacak. koğuşlarda ilk günden itibaren mutlaka gece havalandırma pencelerini açtırın. cam kenarında olanla şikayet etmesin. çünkü gece o kadar havasız oluyor ki koğuş. hasta olmayacak olsanız bile hasta olursunuz.

    hastalık: arkadaşlar kesinlikle burada hasta olacaksınız. kışın özellikle sabah ve akşam çok soğuk. gündüz ise yakan ve terleten bir güneşi var ankaranın. havasız koğuş ortamı da eklenince 5 hastalığı bir arada yaşayabilirsiniz. zaten koğuşta 1 kişi hastaysa 1 haftaya 70 kişi hasta oluyor. mutlaka yanınızda vitamin götürün her gün alın. vücudunuz kırgınsa grip ilacı kullanın çekinmeyin. ateş için mutlaka novalgin tablet götürün. 2 gün ıstarahat hakkınız var. ancak iyileşmezseniz 39 derece ateşle uygun adım yürümek zorunda kalırsınız. novalgin mutlaka yanınızda bulunsun. balgam söktürücü, öksürük şurubu, aferin sinüs ve nurofen vb. ilaç bol bol götürün. ilaçlar bir süre sonra tabiri caizse kara borsaya düşüyor. terhis olduktan sonra 1 hafta geçti hala hastayım. öksürüyorum. pek çok arkadaşım bu halde.

    eğitimler:arkadaşlar çok yorulacaksınız. burası rahat yatarım diye düşünmeyin. sabah 5-6 arası kalkıştan itibaren yatış 21.30a kadar sürekli bir mıntıka temizliği, yürüme, marş eşliğinde uygun adım yürüyüş(bazı günler 15-16 kmye kadar çıkıyor) , tören hazırlığı, askeri eğitim vs. derken hiç bir şeye vakit bulamıyorsunuz. aynı zamanda sürekli bir anlamsız bekleme olayı var. günün 4 saati ayakta beklemekle geçiyor. kendinizi emir almaya ve sürekli yorulmaya hazır hale getirin. hem psikolojik hem fiziksel olarak kendinizi hazırlayın.

    yanınıza mutlaka jel tabanlık alın, scholl work modelini aldım botu spor ayakkabısı gibi kullandım. vaseline, mantar kremi ve pudra da götürün dönüşümlü kullanırsınız akşamları. lipstick mutlaka alın. yoksa 5. gün kanlı peçete görürsünüz. lipstick'i gidip basit markalar almayın. ben medplus'ın blistex'ini ve nivea classic aldım. blistex efsane bir ürün. mutlaka alın. günde 3 kere onu sürüyordum. niveayı ise aklıma geldikçe sürdüm. 20 gün herkes abi peçete diye ağlarken ben çok rahat ettim.

    gidip sakın 20 tane don atlet almayın. 8 don 5 tane kısa kollu haki fanila alın. haki olması şart. yaz dışında mutlaka içlik alın. rengi farketmez. haki olursa rahat edersiniz. haki olmazsa üstüne haki kısa kollu fanilanızı giyersiniz. bot kilidi alıp almamak size kalmış. ben almadım. sıkıntı yaşayan da olmadı ama pimpirikli bir insansanız hem bot kilidi hem dolap kilidi alabilirsiniz. vatka almayın. alan kimse kullanmadı. işe yaramadığı gibi bence botun ergonomisini bozuyor.

    botu mutlaka 1-2 numara büyük alın. zaten denetecekler. eğer dar gelirse mutlaka bir numara daha büyütün. bırakın büyük olsun. spor ayakkabım 42,5. 44 numara bot aldım rahat ettim.

    tören hazırlıkları son hafta çok zorlu geçiyor. direncinizi yüksek tutun. 20 gün yaaee deyip geçmeyin. hazırlıksız yakalanıyorsunuz ve hastalıkla birlikte yüksek tempoyla baş etmek çok zor oluyor. ancak başınızdaki asteğmen ve manga komutanları(usta erler) genel olarak çok iyiler. sürekli bir ihtiyacın olup olmadığını soruyorlar. sorununuz varsa yüzbaşıya kadar herkes çözmeye uğraşıyor.

    merkez kantinde ihtiyacınız olan her şeyi bulabilirsiniz. sürekli manga komutanlarınızı sıkıştırın. sizi götürürler. çünkü ziyaret haricinde bireysel olarak taburdan çıkmanız yasak. nereye giderseniz manga komutanlarınız da sizinle gelecekler.

    mıntıka temizliğinde herkese yardım edini, yavşaklık yapmayın işten kaçmayın. hak yemeyin. uygun adım yürüyüşlerde saçma olsa bile marşı bağırarak düzgün söyleyin ki ıstarah versinler. yoksa synı marşı 20 defa söyletiyorlar. hiç söylemeyen şerefsizler yüzünden boğazımız ve ayaklarımızın canı çıktı bir kaç gün. sorunu kendi içimizde çözdük. ve unutmayın ödül bir kişiye ceza herkese verilir.

    son hafta tamamen tören hazırlıklarıyla geçecek. çok yorucu bir iş. perşembe günü ıstarahat veriyor. cuma yemin töreninden sonra 13 gibi terhis oluyorsunuz.

    arkadaşlar şimdilik aklıma gelenler bunlar. sonuç olarak yemek duş vs. koşullar yönünden türkiyedeki diğer kışlalara göre çok iyi bir kışlar. ancak aşırı yoğun bir eğitim, mıntıka ve yorgunluk sizi bekliyor. psikolojinizi iyi hazırlayın.

    aklıma bir şey gelirse veya soru sorarsanız cevabını buraya da eklerim. herkese şimdiden hayırlı tezkereler.
  • içinde sinema salonu, tiyatro,halısaha ve bilardo salonu olan yer.
    sinema bileti 50 ykr.
    tiyatro 2 ytl.
    burayı seviyorum.
  • cem yılmaz dahil bir çok ünlünün askerlik yaptığı birlik. özellikle kısa dönemleri acemilik süresince pek kastırmaması, eğitim olayına pek bulaşmaması sebebiyle "aramızda paşa cocukları-torunları var da ondan ööle oluyo" geyiklerinin de sıkça dolaştığı 5 yıldızlı tatil köyü.

    tam açılımı "muhabere elektronik bilgi sistemleri okul ve eğitim merkez komutanlığı"
  • bilgisayarlarla dolu, askerligin en kolay gectigi yer. asker adaylarına siddetle tavsiye edilir. pasanin adami ve 24 saat online oluyorsunuz.
  • mamak/ankara'da okulu bulunan kuruluştur. aşağıdaki önerilerin geneli bu okulda acemi askerlik yapacak asteğmen adayları için geçerlidir.

    kışladaki kantinlerde nakit para kullanılmıyor. bir çok yerde sadece ziraat bankasının kartlarını okuyabilen pos cihazları var, merkezi bir kaç yerde de diğer kartlar kullanılabiliyor. bu yüzden alışveriş yapabilmek için ki çok ihtiyacınız olacak, ziraat bankamatik kartınız varsa tüm paranızı ona yükleyip yanınızda getirin ya da kışla içerisinde yine ziraat bankasının akbil tarzı, kışla içinde geçerli şifresiz kartları mevcut. bu kartı alırken yaklaşık 6 tl depozito ödemeniz gerekiyor. ancak başkasının eline geçerse şifresiz olduğu için kullanabilir.

    yanınızda bir kısmı boş olan büyük bir valiz getirin. o kadar çok yeni eşya ve ayakkabı alacaksınız ki buradan mezun olup başka bir ile göreve giderken bunları yanınızda taşımanız imkansız olacak.

    diğer ihtiyaçlar;
    bol çorap.
    spor ayakkabı (koşu için).
    mavi, siyah pilot veya tükenmez kalem. (imza ve not tutmak için).
    permanent kalem (tüm eşyalarıza isminizi veya numaranızı kalıcı olarak yazmanız için)
    yıkama filesi (kaliteli alın yıkanırken çamaşırlarınız dağılmasın).
    temiz ve kirli çamaşır torbası. (prosedür)
    atış kulaklığı.
    bol miktarda madeni para (içecek makineleri için).
    silikon tabanlık ve dayanıklı yumuşak parçalar (bot vurmalarına karşı tabana ve ayağın arkasına koyabilmek için).
    büyük ve kaliteli çengelli iğne (yatak yapmak için)

    not: güncellenecektir.
  • zamanında, benim dönemimin* en bir tk.k. sabri üsteğmen bir ekoldür. bir sonraki dönemde yaşanan bir olayı, tk.k. atgm. olan devrem aktarıyor:

    "sabri, komutan isimlerini bilmiyolar diye istikamet verdikten sonra, topladi karsisina çömeltti, nasihat veriyor. o esnada bu arkadas kalkip "komutan isimlerini sayabilir miyim?" dedi. allah, sen misin bunu diyen. sabri "sen niye böyle bi artistlik yapiyosun ki simdi bana. benim otoritemi mi sarsmaya çalisiyosun, alin bu adami çabuk götürün savunmasini alin, çabuk! siktir git lan, siktr git!!!" diye git gide artan bir kükremeyle elemani yolladi keremle bl. k.'na. allahtan adam yerinde yokmus. her neyse savunmasini yazdi eleman. bi saat sonra sabri egitim alaninda benim takimin yanina gelip "aranizda korgeneralin oglu var mi?" diye sordu. ses yok. "allah allah öbür takimda da yok, kim bu ya" dedi. sonra öbür takimda bu eleman çikip dedi ki "benim babam degil ama dedem emekli korgeneral". savunma da yalan oldu tabi böylece."
  • birkaç şey de ben karalayayım burası hakkında.

    bir kere burada yazılanları genel olarak takmayın. zira tabur ve bölükler o kadar birbirinden dağınık durumdadır ki, bu bölüklerin imkanları falan birbirinden oldukça farklıdır. mesela bazı bölüklerde lig tv'den maç izleyebilirken, diğerinde gazinolardaki televizyonlardan trt 1'de maç özeti çıksın diye beklersiniz. birisinde meşrubat otomatı vardır, diğerinde kahve otomatı yoktur, biri kantine uzaktır, diğer yemekhaneye... mesela burada pidesi şöyle böyle diye anlatılmış, bana pide yemek nasip olmadı amk.

    ilk girişte bize kamuflajlar haricinde diş fırçası, macunu, pijama, eşofman, biri küçük biri büyük havlu, terlik, spor ayakkabısı, 3 tane normal 1 spor çorabı, yanılmıyorsam 3 çift iç çamaşırı falan verildi. bu tarz şeyleri yük etmeyin kendinize. tabii bu yük etmeyin lafım usta birliğine giderken evine uğrayamayacaklar için. evinize uğramayıp direkt usta birliğine gidecekseniz yanınıza bol bol kışlık giysi, kişisel ihtiyaçlarınızı falan alın.

    yemin töreni için bol bol yürütecekler sizi. biz gittiğimizde ilkbahardı, yağmur yağdı en fazla biraz, ama kış vaktidir, ankara kışıdır, allah aşkına yanınıza sıcak tutacak şeyler alın. kat kat giyinin. çok yürüyünce ayak ağrısı falan çeken bir insansanız ağrı kesicinizi alın yanınıza, ateş düşürücü, soğuk algınlığına karşı bir şeyler alın. içeri girerken size var mı öyle şeyler diyecekler sesinizi çıkartmayın. çantaya soteleyip sokun içeri, sonra dolaplara yerleşirken o ortadaki ufak bölmeye arkalara doğru atın, her sabah bir ağrı kesiciyi hüpletin. etol bu iş için uygun, ben çok yararını gördüm.

    yemekler fena değil. genel olarak iyiydi. buranın aslında en güzel tarafı bulaşık yıkama derdinizin olmaması. usta birliğinde gittiğiniz yere göre değişecek ama muhtemelen bulaşık yıkayacaksınız ve bu çok boktan bir iş. burada geçirdiğiniz zamanın kıymetini bilin. banyosu falan iyidir.

    son olarak denildiği gibi burası tatil köyüdür. çok ciddiyim. ben acemiyken bitse de gitsek diyordum ama bitip de farklı yerlere gidince burayı arar oluyor, kendinize küfrediyorsunuz. tadını çıkartın çünkü 25-30 gün boyunca daha askerlik nedir bilmiyor olacaksınız. asıl aksiyon sonra başlıyor, geçmiş olsun.

    ek: telefon mevzusu kalabalık bölüklerde sıkıntı olabilir. fırsat bulduğunuzda bankanın arkasındaki kulübelere kaçın ve orada rahat rahat konuşun kiminle isterseniz. nisan ayında rahat bir şekilde saatlerce telefonda konuştuğumu bilirim. aklınızda olsun.
  • bu yazıyı aslen askerliğimin 16'ncı gününde, mamak mebs'te bilgisayarım kucağımda ziyaretçi parkında çayımı yudumlarken yazmışım. tamamlayamamıştım, çok da dokunmadan yolluyorum:

    ---
    ben 2013 nisan dönemi kd olarak başvurmuştum. sınav merasimini vs. zaten biliyorsunuzdur. ayın 12'sinde saat 15:00 gibi buraya gelip teslim oldum. aslen ve uzun yıllardır ankaralı olduğum için süper bir eğitim yeri oldu, yarım saatte buraya geldim resmen.

    teslim olduktan sonra öncelikle dışarıda bir sıraya girip önce bölüğünüzü buluyor, sonra isminizi listeden sildiriyorsunuz. bölükler soyadına göre sıralanmış, kuzeniniz vs. varsa aynı bölüğe düşme imkanınız oluyor yani. bizim bölükte 500 küsür kişi varmış, en kalabalık bölüklerden birisiydi.

    bölüğünüzü öğrendikten sonra otobüsle o bölüğe gidip koğuşunuzu buluyorsunuz. bölükten de tekrardan sıraya geçip "giyindirilmeye" götürülüyorsunuz. depoda size sıradan askeri malzemeleri veriyorlar. öncelikle lacivert asker valizinizi teslim alıyorsunuz. bunlar standart, hepsinin içinde aynı şeyler var.

    - diş fırçası
    - 2 diş macunu
    - küçük havlu
    - büyük havlu
    - pijama
    - kep
    - bot çorabı
    - spor çorabı

    aşağı yukarı hatırladığım kadarıyla bunlar var. bundan sonra depoda sırayla giysi v ayakkabı alıyorsunuz.

    - gömlek (bu dalga kamuflajın üstündeki parça. bir kısa kollusu bir de uzun kollusu var, ikisini de veriyorlar. kilonuzu söylüyorsunuz, çat diye olanını veriyorlar sağolsunlar.)
    - pantolon (aynı şekilde kilonuza göre veriliyor)
    - parka (yine aynı. yalnız burada kadrolular dahil yüzde 90'ı bunu parke sanıyor. parka o.)
    - bot (işte zurnanın zırt dediği yere geldik. tsk erlere yds'nin asker botlarını dağıtıyor. kadroluların anlattığına göre piyasa fiyatı 200 tl civarı, kaliteli bir bot ama dışarıda daha ucuza daha ergonomikleri varmış. dışarıdan alıp da kullanmanız da mümkünmüş ama öyle bir olaya girmedim, gireni de görmedim.

    parantezin içine paragraf yapacak kadar uzun bir mevzusu var, devam edelim. iki çeşit bot var: yazlık ve kışlık. yazın gitseniz de yazlık botta numara yoksa kışlık veriyorlar. yazlık ve kışlıkta üst kısmın deri-bez olması gibi bir fark var.

    yazlık bot alıyorsanız bir numara, kışlık bot alıyorsanız da iki numara büyük alırsanız bot tam oluyor. zaten orda sivildeki numaranızı sorup bu yöntemle bot veriyorlar. siz hiç büyük-küçük olayını karıştırmayıp kendi numaranızı söyleyin ama bu da aklınızda olsun. ben içine bir de tabanlık koydum, çok süper oldu. tabanlık kantinlerde de satılıyor ama ben dışarıda eczane vs. gibi bir çok yerde satılan şu tabanlıklardan aldım. botun tabanı biraz sert olduğu için ayağınız rahat ediyor.

    botunuzu aldıktan sonra gönül rahatlığıyla ezip çiğneyin. bir sik olmuyor, yumuşayıp ayağınızı rahat ettiriyor. botla ilgili sayfalarca mevzu açsak açılır ama parantezi kapatayım sonra anlatırız artık.)

    - spor ayakkabı: ben sivildeki numaramı isteyip aldım ama bir numara büyük alanlar da oldu.

    işte bu yukarıdaki eşyaları edindikten sonra deneme faslına geçiyor, şöyle bir kenara geçip bir 15 dakika üzerinize deniyor, olmayan varsa değiştiriyorsunuz. burda da pantolon-gömlek-bot-spor ayakkabı dörtlüsünü denemeniz hayatı önem taşıyor.

    bunlar da dahil olmak üzere diğer malzemeleri değiştirmek için mırın kırın etmelerine karşın bir hafta değiştirme mevzusu dönüyor. zaten koğuş arkadaşlarınızla büyük-küçük değişip büyük oranda halledebilirsiniz bunu da. misal benim eşofman üstüm büyük- altım küçüktü, birer numara altı-üstüyle değiştirdim.

    ---

    bundan sonra böyle belki 100 sayfa yazsam yazacak şey oldu ama yazasım malesef yok. insanlar askerlik hakkında bu yüzden çok yazmayıp çok anı anlatıyor olsalar gerek. harbiden bu kaldığım yerden, özellikle usta birliğini yazayım desem daral gelir, bunalırım.
hesabın var mı? giriş yap