• aylardır sözlüğe entry girmiyorum 15 yıllık bir mgs fanı olarak oynadığım kadarıyla oyunun gördüğüm eksi yanlarını konuşmaya ve buradan kinimi.kusmaya geldim kusura bakma hideo amca canım sıkkın episode 10 u geçemedim ilerledikçe eğer oyundan hoşnut olursam bu entryi kendi götüme sokacağım. şimdi problem şu oyunun zorluk seviyesi:
    -bayıltıcı silah için mühimmat çok az
    - susturucular çok çabuk yıpranıyor bitiyor

    ee yarrağım sen de supply iste demeyin çok zaman kaybettiriyor mümkün olmuyor bazen.

    -oyunda wallhack yapan düşmanlar var
    - oyunda düşmanlar duvarların arkasından sizi görebiliyor
    - 2 kere headshot yiyen adam yerde kıvranıp size engel olmaya devam ediyor
    - ateş ederek üzerinize koşan orospu piçleri bu nedense ölme anınıza yakın oluyor ve başarılı oluyorlar
    - en kötüsü ise daha roket atar yapamadan 2 tankı yoketmek zorunda olmanız yapmak için mayın dahi bulamadım

    eski mgslerin zorluk seviyesi tatlıydı tatlı sert gibi bu ise bitir de görelim yarrağım seni modunda olmuş insanı usandırıyor iki kere dualshock koltuğa fırlattım bir şarj kablosu yokettim. hideo amcayı çok severim de emekli edilmesi iyi mi oldu acaba? zorlama senaryolar mgs4 ün ilerisinde teknolojiler idroidler falan? dediğim gibi oyunu rahat oynayacak kadar
    kendimi geliştirirsem bu entryi yağsız dötüme sokarım.ekşi sikertme timinden değilim has mgs fanıyım figürlerimi merchandisemı gösteririm. hemmm david haytersız mgs mi olur? adamdan özür bile dilemediler. keifer amca 24 çekmeye devam etsin severim kendisini de big bossu seslendirmek pek harcı olmamış. pek de konuşmuyor zaten pasif kalmış oyunun ana karakterleri kaz ve ocelot olmuş.

    tanım: metal gear olmayan metal gear oyunu.
    oyun konuşmayan bir snake'e sahip. alma david hayterin ahını çıkar aheste aheste a hideo kojima geym.
    oyunda chapter 1 i bitirdim, tekrardan söylüyorum bu oyun bir metal gear değil zannımca mgs 4 çıktığında efsaneydi, sansasyon yaratmıştı. bu oyun ortaya karışık olmuş sonuç olarak bir seri daha popülizm adına kurban gitti. cidden oyun boyunca ses çıkarmayan bir ana karakter ve ses çıkardığı zamanda tonu uymayan bir aktör var. hikayeyi ses kasetlerine yaymak yerine sinematiklere yaysalarmış, beğenmeyen atlasın yahu. metal gear oyunu bu sonuçta sinematiklerin ağırlıklı olması gerekir.

    --- spoiler ---

    oyunun sonunu da gördüm meğer oyun boyu big boss değilmişiz de big boss smilasyonunun içindeymişiz7
    woooow kojima sen bir dahisin kralsın sen cidden nasıl düşündün bunu woooow efsanesin sen ya gerçekten seriyi öldürmek için ölümcül vuruşu vurdun. biz kendimizi big boss sanarken aslında big bossurukmuşuz . ben big boss ile oynamak için bu oyunu aldım aq smilasyonunu oynamak için değil. mgs 2 raiden yüzünden hayalkırıklığıydı ama mgs ruhunu taşıyordu bu oyun benim gözümde mgs bile değil artık.
    --- spoiler ---

    why metal gear solid 5 is disappointing
  • ilk chapterı bitirip 38. bölüme kadar geldim. chapter 2'de nasıl olacak bilmiyorum ama chapter 1'in sonu inanılmaz aceleye gelmiş. bir de önceki görevleri subsistence vs diyerek yeniden önümüze koymaları cidden çok saçma. neyse ki senaryoyu ilerleten tekrar olmayan görevleri yapmak için onları tamamlamak şart değil (gerçi extraordinary görevini açmak için sanırım bir tane mission veya side op yapılması gerekiyormuş ama olur o kadar). ama sırf oyunu dolu göstermek için olduğu da çok belli. tabiki tekrar oynama imkanı olmalı ama neden sadece bazı görevler, sadece belirli şekillerde? her görevi yapabilir olmalıydık ister total stealth ister subsistence ister extreme olarak.

    bir de oyunun sonuna yaklaştığımı bildiğimden artık fultona falan hiç kasmıyorum, direkt susturuculu sniperla öldürüyorum milleti. supply drop olduğundan çok sorun değil tabi ama susturucu yıpranması, gerçek dünyada karşılığı olan bir şey mi bilmiyorum, çok gereksiz olmuş. tamam susturuculu sniper her oyunda olduğu gibi bu oyunu da aşırı kolaylaştırabiliyor. ama zaten zırhlı düşmanlar vs çıktı mı dibine girip şoklamak, cqc veya sleep grenade vs gerekiyor. oyunun zorluğunu dengelemenin yolu bu olmamalıydı. örneğin battlefieldda olduğu gibi susturucu kullanınca subsonic ammunitiondan kaynaklanan bullet drop olsa çok isabetli olabilirdi. zira oyundaki bullet drop susturucu takılıyken dahi çok düşük seviyelerde. hele miğferli düşmanlar da çıkınca yüzden vurmak şart olacağından bullet drop hesabı çok daha çetrefilli olacaktı; rangefinderlı dürbünlerle bile kolay kolay riske atamayacaktık sniper kullanmayı. düşmanların görüş alanının vs artırılması veya daha çabuk fark etmleri de sağlanabilirdi. özetle, stealth action olan bir oyunun susturucu kullanımını bu denli kısıtlaması kabul edilemez. zorluk başka şekilde dengelenebilirdi.

    fultona gelirsek bir yerden sonra cidden boku çıkıyor ve bayıyor. bu da daha gerçekçi şekilde yapılabilirdi. daha az ama öz asker kaçırmak gerekiyor. her kaçırdığımız adamın 2 dk önce ağzını yüzünü kırmamıza bakmadan "elini ayağını öpeyim boss. aileme sokayım sana bir şey olmasın" moduna girmesi saçma. dürbünle milletin statlarından ziyade bizim ekibimize katılma olasılıkları vs hesaplanmalı. statlar vs olsun ama elimizdeki personel de zamanla gelişmeli (gerçi gelişiyor olabilir, bilgim yok, ama gelişiyorsa bile yeterli değil). herkesi bayıltmaya kasmak bir yerden sonra soğutuyor oyunu. öte yandna böyle bir oyunda öldürmenin cezalandırılmasını veya öldürmemenin ödüllendirilmesini beklerdim (ekibe katılma vs dışında) ama böyle bir şeyin olmaması (varsa da bilmiyorum) takdire şayan.

    son olarak bu oyunda quick save olmaması kabul edilemez. konsol kökenli olması buna bahane değil. benim gibi ilk alarmda hemen quickload yapan stealth perfectionistler için eksi puan oldu bu. tabi oyunu ful stealth oynamak da şart değil arada düz aksiyona girebilmeyi hepimiz isteriz. ama bunu extreme, subsistence modlarında quicksave'i yasaklayarak yapmalıydılar.

    oyundan çok memnun olsam da bir witcher 3 olmadığı çok açık ve net. bir kez daha oynama gereği duyacağımı hiç sanmıyorum.
  • ciktigi gun heyecanla kosup kutulu satin aldigim, sonra kutunun icinden cd key ve 8 mb'lik steam setup dosyasi cikmasiyla anani siqem dedirten, 26 gb download bekleten oyun.

    oyun guzel gayet, en azindan metal gear solid 4 gibi 45 dk cutscene 15 dakika oyun degil. kontroller oturmus. gayet optimize olmus hic kasmiyor herkesin soyledigi gibi. campaign'i 1 haftada bitirdim sonra online kisminda millet hile hurdanin amina koydugu icin bayip attim kenara.
  • entarilerde genelde oynanıştan bahsedilmiş fakat her mgs oyununda olduğu gibi hikaye benim için yine ön plandaydı. oynanış da her ne kadar önceki mgslerden farklı olarak açık dünyada geçiyor olsa da keyifli.

    dediğim gibi mgsnin anlatmak istediği hikaye önemlidir, seriyi seri yapan şeydir. bu son oyunda da belki de mgs tarihindeki en büyük twisti yaşıyoruz. bu twist diğer oyunlara olan bakışı, anlayışı da değiştiriyor. henüz bitiremedim fakat bitirince mgs başlığına yazdığım tarihçe üzerinde fazlasıyla çalışma yapmam gerekecek. şimdilik tek bir şey diyiyorum: venom snake!
  • yeni gelen yaklaşık 600 mblık yamasıyla oyuna bir kaç ekleme yapılmış. beni ilgilendiren eklemeler:

    1. mission liste free roam eklenmiş. drop pointlerden istediğinizi seçip iniyosunuz. side opsla da yapabiliyorduk bunu ama işte.

    2. bir kaç yeni upgrade gelmiş silahlara ve fob security kısmına. çılgın gmp ve platform lvl 85 felan istiyor. benim platformlar 60'lı lvllerde. bu da konami grindı teşvik ediyor demek.

    3. önceden öngörülen, mb points ile upgradei hemen bitirme sistemi gelmiş. mobil oyunlardaki gibi yani.

    4. çok araştırmadım fakat online dispatch missionlar gelmiş. bunlar 3 gün felan sürüyor ve sanırsam oyunda olmanız gerekmiyor. ödülü ise bolca kaynak (misal fuel x4000) veya s-a rank personel.

    5. fob eventler gelmiş dediler bakmadım. sarmadı beni fazla fob olayı.

    6. menulerde ufak oynamalar var.

    --- spoiler ---

    7. son olarak quiet'ı geri alabiliyoruz. fakat konami nedense bunu süper saçma bir şekilde yapmış. update'i yaptıktan sonra quiet'ın görevini (sanırım 11. i görev) 7 defa onu öldürmeden bitirmemiz isteniyor. biliyorsunuz ki görevin ismi replay olarak geçiyor. işte 6-7 defa yapınca mission listte artık reunion olarak görünüyor. reunionı bitirince de quiet tüm önceden yaptığımız upgradelerle birlikte bizde. ancak 45. görevden sonra tekrar gider mi onu bilemem.
    --- spoiler ---
  • hikayedeki twist onemliymis, ya allah.

    tanim: hikayesi mgs2'nin sonundaki orospu ami genisligindeki plot holeu kapatmak haric bir halta yaramayan, ozellikle sonu cok buyuk bir hayal kirikligi olan, mgs1'in yanina bile yaklasamayan oyun.

    twist'mis.
  • yani iyi güzel yıllarca bekledik ettik, tamam çıktı iyi de oldu ne kadar kötü olursa olsun neticede metal gear dan bahsediyoruz, hiç bişey olmasa mazisi var. çok uğraştım, çok istedim yani bi yere koyayım ama keşke konami ile kojima arasında problem yaşanmasaydıda, dolu dolu, çarpıla çarpıla bir metal gear oynasaydık. yine de emek diyoruz, saygı duyuyoruz ama nihayetinde insanlar bir süre sonra izledikleri filmlerden oynadıkları oyunlardan okudukları kitaplardan etkilenebilir,beğendiği bir yönünü kendinde tatbik etmek isteyebilir.

    bırak bide, öyle haşlak bir twist oluşturulmuş ki hani yersen... yersen anladın mı?

    hep hikayesiyle ön plandaydı metal gear. yine öyle olsun.
  • --- spoiler ---

    43. bolumde, laboratuarda ikinci salgin vakasini arastirirken enfeksiyon bulasmis bir oda dolusu askerin "we live and die by your order boss" diyerek selam durmasi, selam duran askerlerin "you decide boss" demeleri ve senin de salginin yayilmasini engellemek icin kendi askerlerini mecburi olarak öldürmek zorunda kaldigin oyun.

    askerlerin her birini vurduktan sonra bir sonrakinin korkudan once selamini bozup sonra senin onu oldurmeni beklerken yeniden selam durmalari gibi ayrintilar iyice icimi parcaladi.

    hakikaten zorlandim, oyun bile olsa tetigi cekerken kotu hissettim. allah senin belani versin kojima.

    --- spoiler ---
  • üzülerek söylüyorum olmamış. mgs serisini vr trainingler dahil olmak üzere ps1 den beri oynarım, ilk defa bir mgs oyunu beni heyecanlandırmıyor. cut cut slice'lı rising'i dahil etmiyorum olaya, o da ayrı bir hayal kırıklığı idi.

    oyunun sonlarına henüz ulaşmadım ancak o istediğin tadı alamamak, o hikayeyi hissedememek insanı kötü hissettirince oynayasım da kalmadı resmen. isteksiz sikişten sakat çocuk doğarmış, bakalım ne olacak .
  • şahsım adına konuşuyorum ve eminim bir çok mgs fanı da benim gibidir, biz mgs filan oynamıyoruz.

    lan herif beni görmesin diye abuk sabuk koşmalar saklanıp beklemeler filanla geçiyor oyun oynayışım ama nete bi bakıyım dedim millet nasıl oynuyor diye, utandım resmen.

    adamlar taşşak geçiyorlar askerlerle vs ile bense en fazla arkadan sokulup cqc ile adamı konuşturup sonra bayıltarak fultonluyorum.

    aşağıdaki şekilde oynamayanlar bence mgs - stealth - espionage vs diye kasmasın bence.

    https://youtu.be/lsxqmc3mqbw?t=866

    yalnız mıyım lan yoksa :( hepiniz böyle oynamıyorsunuz di mi?
hesabın var mı? giriş yap