• mobbing’e uğruyorsanız kullanabileceğiniz bazı sinir savaşı taktikleridir. bu yönetemler ile açacağınız davalar için de delil geliştirirsiniz.

    - düşük performans dışında hata yapmamaya çalışın. (mobbing ortamında yüksek performans göstermek genellikle mümkün değildir.)

    - mobbingçi yönetici (my) ne derse desin güleryüzle karşılayın, yöneticiniz olduğunu ve size geri bildirimde bulunma hakkı olduğunu söyleyin.

    - söylediği şeyleri kaydedin, bu amaçla android bir telefon kullanırsanız risk almazsınız. böylece "söylediğin hiçbirşeyi unutmuyorum." mesajı verirsiniz. (bu genellikle delil kabul edilmez, ses kaydı almak yasak olacağı için suçlu bile sayılırsınız. bunu sadece avukata dinletmek için yapın. samimi iş arkadaşlarınıza dahi dinletmeyin.)

    - sözlü mobbing ifadelerini kayıttan dinleyip, aynı kelimelerle resmi mail adresinden my’ye gönderin. (örneğin: bana “sen de üniversite mezunu olacaksın.” demiştiniz. çok haklısınız. mükemmel olmadığımı biliyor ve gelişim için çabalıyorum.) yalanlama maili göndermezse: delil no:1

    - yöneticinizin sizi diğer çalışanlar içinde azarlamasını sağlamaya çalışın. eğer şirkette koşullar kötüyse: şahit no: 1

    - diğer çalışanlar önünde azarlandığınızda, özellikle samimi olmayan arkadaşlarınıza durumu açıklayan, özür içeren ve yöneticinin ifadelerine yer verdiğiniz bir toplu mail iletin. delil no 2, cevaplar delil no 3...

    - geri bildirimleri size yazılı olarak yapmasını rica edin.

    - my ile yazışmalarınızda cc’yi bol tutun.

    - özellikle müşteri önünde azarlama durumları yaratmaya çalışın. (ben karşımda çalışan azarlayan her yöneticiyi kurumuna şikayet ederim.)

    - dominant bir beden dili kullanının. saygısızlık sınırının altında olsun.

    - kurum prosedürlerinde, izinsiz ve inisiyatif kullanarak yapma yetkiniz olan herşeyi izinsiz yapın. izin almanız gereken durumlarda prosedürün imkan verdiği son deadline’da izin alın.

    - tüm işleri deadline saniyesinde tamamlayın.

    - size prosedürlere ve görev tanımınıza uygun olmayan işler yükleniyorsa bunları yöneticinize yazılı olarak bildirin.

    - yöneticinize 360 derece değerlendirme varsa, şirketin genel eğilimlerinden daha düşük bir not verin.

    - sendikaya üye olmak, evden çalışma, mazeret izni kullanmak, sigara izinlerinin tamamını kullanmak gibi size verilen tüm kanuni/yazılı hakları kullanın ve bu hakları kullandığınız için yazılı olarak sizi azarlamasını sağlamaya çalışın.

    - şirket motivasyon etkinliklerinin tamamına katılın ve my’nin yakınlarında olun. sizi bu tür ortamlarda terslemesine “ortam” sağlayın.

    - mobbing’e uğrayan diğer personel ile dertleşin. çok da güvenmeyin ama benzer taktikleri tavsiye edin.
  • gerizekalı olmayın, yeni iş bulun diyen pasifistleri ciddiye almayın. o adam ya da kadınla sonuna kadar uğraşın ve yaptıklarının ne kadar aşağılıkça olduğunu tüm dünyaya duyurun.

    he iş bulmak çok kolaydı hemen öyle sanki.ikincisi de o yöneticinin yaptıklarının cezasını çekmesi varken neden hiyerarşisi az olan çalışan hemen iş bulmaya çalışıyormuş. gitsin o mobbingci döl israfı iş arasın.
  • bir kaç baliciye 20şer lira sıkıp belasını siktirin. mobbing yapan adam dayak yemeyi sever. mobbing yapan tüm yetkililerin amına koyim.

    şaka bir yana hiç karşılaşmadım ama karşılaşırsam nasıl tepki veririm bilmiyorum bu mobbingci gavatlarla. sadece sözlükte okuduklarım bile okurken sinirlerimi hoplatıyor. böyle puştları döve döve adam edecen konuşmakla olmaz bu. hergün dövdürecen bu ibneleri. belden aşşağı vuran piçlere konuşarak yaklaşılmaz.

    uzak masa üstü programı kurabilirseniz mail adresindeki "önemli" mailleri çaktırmadan silin kendi deadlineına yetişemesin sonra patron siksin bu ibneyi. eline güç aldığında orospu çocu gibi davranan herkesin amına koyim
  • özel sektörde mobbing yapan yönetici şirketin sahibi ya da en üst düzey yönetici ise kendinize yeni bir iş aramanızın zamanı gelmiş demektir. orta derece yönetici ise mobbing yapan, mağduriyetinizi kanıtlayan olayları ya da varsa belgeleri bir üst yöneticiye götürün. oradan da eli boş çıkarsanız, patrona kadar gidin... başaramazsanız kendinize iş arayın... zaten özel sektör sizden yeterli verim alamıyorsa mobbingle felan uğraşmaz kıçınıza tekmeyi direkt basar, bunu unutmayın...

    devlet dairesinde mobbing'e maruz kalıyorsanız işiniz zor. hele mobbing yapan yönetici arkasına siyasi gücü almışsa yandınız gitti... istediğiniz başka bir bölüme transfer olmanın yolunu arayın. olayı kendi haline bırakırsanız hem mobbing devam eder hem de bir bakmışsınız bilmem nereye tayinin çıkmış. sonra uğraş dur... en iyisi iktidardaki siyasi partiden şöyle ensesi kalın birini bulun. bir alo çeksin ne mobbing kalır ne de kaptan swing... memlekette işler böyle yürüyor, maalesef...
  • gerizekali olmayin gidin kendinize yeni bir is bulun, zamaninizi ve enerjinizi bos islere harcamayin.
  • ilk entryde oldukça romantik yaklaşımlar yazılmış.

    özellikle şu madde:

    ''- yöneticinizin sizi diğer çalışanlar içinde azarlamasını sağlamaya çalışın. eğer şirkette koşullar kötüyse: şahit no: 1''.

    ben böyle duruma maruz kaldığım zaman, bırak oradaki yavşakları şahit yapmak, ibneler patrona köpeklik yapmak için avantaja çevirdiler bu durumu. hepsi şutlanmam için el ele verdiler. (gerçi benden sonra kendileri de diğer yıl içinde tek tek siktir olup gittiler şirketten).

    hakkınızı alabilecek durumu gözlemliyorsanız uğraşın ama genelde pek faydası olmuyor.

    edit: oradan ayrılma kararı aldığım günün akşamı ofise gidip tüm eşyalarımı topladım ve bilgisayardaki önemli dosyaları sildim. oradan ayrılmama rağmen yüzsüz yavşaklar arada bir arayıp bilgi rica ediyordu.
  • tüm bu süreçte karşınızdaki insan sizden daha çok maaş alıyor, sizden kıdemli, ne kadar şikayet ederseniz edin onun söyledikleri dikkate alınıyor... zamanınızı harcamayın, kendinizi kandırmayın, sinirlerinizi boşa zıplatmayın; iş değiştirin.
  • size mobbing yapan yöneticinin hem iş hem de çakallık seviyesi olarak sizden daha tecrübeli olduğunu unutmayın.

    cin olmadan adam çarpmayın.

    en kısa zamanda yeni bir iş bulun ve ayrılırken sebep olarak yöneticinizi işaret edin. siz kaybedilmek istenmeyen bir eleman iseniz oklar ona yönelecektir.
  • size mobbing iki sebeple yapılabilir:

    1. işveren tarafından çalışanı "tazminatsız" işten "kaçırmak" için veya
    2 .kifayetsiz bir yönetici tarafından kendi yerini alabilecek yönetici adayına karşı.

    yukarıdaki öneriler:

    1. durumda istifa edip sonra gidip kıdem + ihbar tazminatı + işe iade almak için kullanılabilir. hatta ağır mobbinglerde manevi tazminat da talep edilebilir.
    2. durumda ise kifayetsiz yöneticiyi elimine etmek için kullanılır.

    mobbing eğer şirkette kültür haline geldiyse tabii ki iş değiştirin. ama yanınızda iyi bir dosyanız olsun ki sonra mahkeme yoluyla iyi bir tazminat alın.
hesabın var mı? giriş yap