• modal müziği caza uygulayan ilk isim milestones ve kind of blue albümleriyle miles davis olmuştur. akor gelişimleri yerine modların kullanılması soloculara daha özgürce doğaçlama yapma olanağı sağlamıştır. miles bu albümlerinde john coltrane ve bill evans gibi isimlerle çalışarak cazda bir çığır açmıştır.
  • batılıların ve batı müziği eğitimi almış doğuluların yaptığı doğu müziğine verilebilecek addır.
  • "temel olarak şöyle bir şey: batı müziği geleneğinde çok sesli müzik var. bunu çağdaş müzikte de bulabiliyorsunuz. bir de başka bir müzik geleneği var: tek sesli müzik geleneği. aşağı yukarı her yerde, kuzey batı afrika'dan batı çin'e kadar her yerde bulabileceğiniz bir gelenek bu. modların kullanıldığı bir müzik. gamlar gibi, ama sadece gamlardan ibaret değil. mesela dünyadaki en önemli modal müzik geleneklerinden birisi de makam müziğidir. türkiye'de, arap dünyasında ve iran müziğinde bulunuyor. ya da hindistan'daki raga gibi. farklı bir müzik ailesi, ve büyük bir aile. tabi ki türk müziği de bu müzik ailesine dahil."

    ross daly, müziğin başka türlüsü, 27.10.2011
  • majör(ionian, lydian ve mixolydian), minör(dorian,phyrgian ve aeolian) modlar ve locrian olarak üç grupta incelenebilir. majör modlar, majör pentatonik gamı'nın beş sesini içinde bulundurur. örnek olarak, majör pentatonik gamına kökün 4'lüsü ve majör7'lisi eklenerek ionian modu elde edilir. ki bu da majör gam'ın bizzat kendisidir. benzer şekilde dorian elde etmek istersek, minör pentatonik gamına kökün majör2'lisi ve majör6'lısı eklenmelidir. locrian modunu diğerlerinden ayıran özellik, majör ve minör pentatonik gamları dizilişini içinde bulundurmadan kendi içinde özel olmasıdır. gitar çalanlar için, modal müzik sisteminin doğaçlamada özel bir artısı vardır. ionian-dorian-phrygian-lydian-mixolydian-aeolian-locrian modlarını, her bir modun ikinci notasından çalarak devam ederseniz, bütün fretboard'ta ionian modunu oluşturmuş olursunuz. bu da, çaldığınız ionian kökü'nün aslında majör gamı'nı çalıyorsunuz demektir. do majör gamı'nı ele alalım. do ionian modunu çaldıktan sonra, do ionian modu'nun ikinci notası olan re'yi, dorian modundan çalarsanız, yani re dorian çalarsanız, do majör gamında bulunan sesleri çalmaya devam etmiş olursunuz. yukarıda yazdığım sıralamada devam ederek, do majör gamı'nı bütün fretboard'ta çalabilirsiniz.
  • sadece batı müziği ve caz üzerinden yaklaşmanın çok da doğru olmayacağı bir müzik yaklaşımı. tam tersine makamsal müzikler analiz edilerek çok daha kolay anlaşılabilecek bir konudur modal müzik. batı müziğini ve klasik türk müziğini incelerseniz makam ve modların neredeyse aynı mantık üzerine kurulmuş olduğunu farkedersiniz. batı armonisindeki temel modları geçip bir de egzotik modlara girerseniz olayın çok fazla benzer olduğu karşınıza çıkacaktır.
    öğrenimi sırasında yapılan en genel yanlış , modlardaki durak noktalarının ve bass yürüyüşlerinin yeterince açıklanmaması ve üzerinde durulmaması olduğunun kanısındayım. ülkemizdeki en iyilerden olduğunu iddia eden müzik okulu,konservatuar vb. kurumlarda bile (bu bilgi 1.elden tecrübeyle edinilmiştir) do notasından do notasına gidince '' ıonian '' , re notasından re notasına gidince '' dorian '' şeklinde ders anlatımlarıyla netleştirilemeyen ve tam anlatılamayan bir yaklaşım olarak kalmakta. bu yüzden bir çok müzisyen teorik olarak modları bilmesine karşın pratik olarak kullanmamakta ve bilgi fazlalığı olarak taşımaktadır. modal müziğe alışmak ve özümsemek zordur ,hele ki bizim gibi yerel müziği chordal yaklaşımlar içermeyen bir coğrafyada yaşıyorsanız.
  • gitaristler için "basit" biçimde modal akor yaratma ve doğru bağlamda kullanabilme ile ilgili güzel bir teori videosu şurada mevcuttur:

    https://www.youtube.com/watch?v=hhrnzko451y
  • modal müziği bilmem ama modal atlet be boxer mükemmel
hesabın var mı? giriş yap