• deliler gibi, çılgınlar gibi mr ve tomografi çektiriyoruz. türkiye mr'da 1. tomografi'de 7. sırada. kaynak
    peki ne kadar zararlı olduğunu biliyor muyuz? ya da ne kadar umrumuzda?
    --- spoiler ---

    mr da bulunan radyasyonun bilinen önemli bir zararı yok. bilgisayarlı tomografi ondan daha zararlı. türkiye'de yılda 13 milyon bilgisayarlı tomografi çekiliyor. kanser hastalarına uygulanan radyasyon tedavisi, tomografiden çok fazla radyasyon maruziyetine neden oluyor. bundan 100 yıl önce radyasyon sadece doğadan alınıyordu. şimdi 100 yıl öncesine göre 2 kat fazla radyasyon alıyoruz.
    --- spoiler ---
    kaynak

    evet mr'ın bilinen, kanıtlanmış bir zararı yok. çünkü radyasyon içermez. ama tomografi öyle değil.

    acaba tomografiye giren her 10 bin hastadan birinin sadece tomografiden aldığı rasyasyondan kaynaklı olarak kanser hastası olduğunu bilsek yine de girebilir miydik tomografiye?
  • kayseriliyle röportaj yapıyorlarmış, demişler lütfen bilimle ilgili bir iki cümle kurun, kayserili demiş “bilim ağrıyor”
  • açılın ben emarcıyım.
    bizim memlekette herhangi bir şikayet ile doktora gidildiğinde doktorun temografi, emar, ulturasyon yada filim istememesi toplumumuzca hoş karşılanan bi durum değil malum. doktora olan güveni kırılıyor insanın.
    hasta muayene olduğunu hissetmeli. devletteyse haftalarca cekim sırası, günlerce rapor beklemeli. özeldeyse 300/500 neyse o girmeli ki doktora gittiğini hissetsin. bir şey çıkmayınca sinirlenen hastalarımız var bizim ayol.
  • orada tahlil sayısının fazla olmasının ve istatistiğin üst sıralarında bulunmanın sebebi hasta sayısının çokluğundan olabilir. ota boka, muayene olmaya gider gibi acile gidip şikayetlerini sıralayan hastaların olduğu bir memlekette teşhis koymak için yapılan tahlillerden kaynaklanıyor olabilir. şirket yönetir gibi ticari düşünüp boş yere yapılan tahliller de eklenince tam oluyor.
  • bunun için de köprülerdeki araç geçişi limiti gibi bir söz mü verdik acaba diye düşündürten şey.
  • bizzat yaşadığım hadise...

    saat 9:30'da olan randevum için, sıraya sokuldum, 1 saat beklemenin ardından muayene odasına girdim;

    + merhabalar, doktor bey. boynumda düzleşme var, sağ kolum uyuşuyor.
    - tamam, bir mr çektirelim; bir de röntgen, ameliyat gerekebilir.
    + mr çektirip buraya geleceğim?
    - evet, salı veya perşembe gününe randevu al mr çektirince, tekrar gel.
    + iyi günler.
    - iyi günler.

    evet, bu kadar. 1 saat bekledim, 20-30 saniyede halloldu muayene. sonra mr için 1 hafta-10 gün sonrasına randevu aldım, şimdi mr sonucunun çıkmasını bekliyorum. 10 gün sürermiş.

    buradan bir sonuca varmayı okuyucuya bırakıyorum.

    edit: sözlüğümüzün hipokrat yemini içmiş veya içmek için hazırlanan tıbbiyelileri, ayrı ayrı benzer ifadeler içeren mesajlar ile kırgınlığınızı belirttiğiniz için bu editi geçiyorum. belki doktorun yaptığı doğrudur, bu konuda zaten herhangi bir yorum belirtmedim. entry'i okursanız bir yargı içermiyor. fakat doktor meslektaşınızın, hasta-doktor ilişkileri konusundaki toyluğu ve hastayı memnun edememe konusundaki başarısızlığını vurgulayayım isterseniz. en azından o kanattan yaklaşırsanız belki daha makul olur.
  • eleştirirken tomografi sayesinde şans eseri bulunan tümörleri ve kurtulan hayatları hesaba katmalısınız.

    ki oecd ülkeleri(gelişmiş ülkeler+nato+ab) arasında 7. olmak hiç de fena bir sıralama değil.
  • merak ettiğim eskiden diş çekimi için röntgen istemezlerdi şimdi her gittiğimde istiyorlar.
  • tıbbi aşırı kullanımla ilgili güzel bir makale bu konuda bilimsel gerçekleri özetliyor

    medical overuse review
  • söz konusu çılgınlığa annemin bağırsak şikayeti sebebiyle ankara şehir hastanesi'ne başvurması sonucu yapılan tetkiklerin bir problem olmadığına işaret etmesi üzerine doktorun "bugüne kadar tomografi çektirmediysen çektir elimizde bulunsun." diyerek tomografi talep etmesi ile şahit oldum.

    not:konu ile ilgili bilgisi olan arkadaşlar yeşillendirirse editlerim.
hesabın var mı? giriş yap