• derstir bi de bu. en başarılı cinnet sebepleri ödülüne layık görülmüş bu yıl, tebrik ederim.
    bi dersin kitabı olur böyle kalın/ince farketmez okursun, okuduğunu anlayan normal bi insansan dersle ilgili sorulara bakınca en azından sorunun hangi konuyla ilgili olduğunu anlarsın. bunda böyle bişey yok.
    dersini dinlerken de dejavu üstüne dejavu yaşamak gibi hep aynı konu anlatılıyormuş gibi, garip bi hal. hocaya çamur atmaya gerek yok günlerce kendi kendinize çalıştıktan sonra da aynı şey. ayırt edilemiyor konular birbirinden. hangisi öbürüydü, öbürü bu muydu, bu ötekinin hangisi miydi, derken merhaba cinnet!
    eğer denetçi olma yoluna girdiyseniz ve bu dersle ilgiliyseniz sabır diliyorum verebilecek başkaca tavsiye vs yok. sabır.
  • 5 senedir meslek olarak icra etmeme rağmen, smmm denen bela kapsamındaki sınavını bir türlü veremediğim branş. hayır sorular kolay ama not veren hoca satır satır ezberlememizi bekliyor kitabı. maksat para tuzağının devamlılığını sağlamak ne de olsa. kendi dikiğini sökemeyen terzi oldum sayesinde.
  • gazi iibf'de hasan kaval tarafından verileni, amiyane tabirle, kol gibidir. adamın götünden kan aldıran bir derstir. şırıngayla an be an o kanın götünüzden çekildiğini hissedersiniz. geçene kadar ananız ağlar bu dersi, elleriniz nasır bağlar, yaralarınız kabuk bağlar, viran olur bahçeler bağlar. işletme bölümü boyunca görülen muhasebe derslerinin en kapsamlısıdır, en zorlayanıdır.

    içerik olarak, bağımsız denetim, performans denetimi, uygunluk denetimi, usul denetimi, iç denetim-dış denetim, denetçi türleri gibi başrol oynayan konular bulunur. bununla birlikte hasan kaval'ın kendi elleriyle soslayıp süslediği kol gibi muhasebe kayıtları da bulunur. esas zor olan, esas kökleyen bunlardır. bunlar çıyan bunlar yılanlardır, bunlar ekmeğimize kan doğrayanlardır. tanıyın bunları tanıyın da büyüyün, tanıyın da mezun olun.

    şimdiden çalışmaya başlayın, derslerinizi ihmal etmeyin. sizin okumanız lazım. zira bu dersin vizesi kötüyse, finale çalışmaya kasmak rüzgara karşı işemek gibidir, üstünüze sıçrar, yapmayın. önümüz bahar, kırlara çıkın, çiçek toplayın. sıcak denizlere inme politikalarınız varsa tarihi öne alın. ilişkiniz varsa heyecan katmaya çalışın, ilişkiniz yoksa manita yapmaya bakın. geliyor bahar ayları gevşer gönül yayları. gördüğünüz gibi tonla abidik gubidik alternatif sundum size. vizenizin kötü olduğu yetmezmiş gibi, bir de muhasebe denetimini finalde geçerim gibi fantastik düşüncelere kapılmayın, zira yok böyle bişi.
  • ticari faaliyetler ile ilgili olayların önceden saptanmış ölçütlere uygunluk derecesini araştırmak ve sonuçları ilgililere bildirmek amacıyla tarafsızca kanıt toplayan ve bu kanıtları değerleyen sistematik bir süreçtir.

    dersi zor gibi görünür fakat tanımını iyi açınca aslında basittir.

    sistematik süreç: ilk olarak sondan başlayalım çünkü bunu anlatmadan gerisi anlaşılmaz. bir şirketimiz var; ve bu şirketi bağımsız bir denetime sokmak istiyoruz. neden? yasal zorunluluk olabilir; ortaklar istiyor olabilir; yönetim durum değerlendirmesi yapmak zorunda olabilir.
    öncelikle bir denetim şirketiyle anlaşacağız. bu şirketin yetkilileri şöyle bi uzaktan şirketinizi süzecekler ve fiyatta da anlaşıldıysa denetlemeyi kabul edecekler. sonra yıl içinde şirkete gelip gidecekler. muhasebeye kaydedilen işlemlerin gerçekliklerini kontrol edecekler. isterlerse yönetim kurulu toplantılarına dahi katılacaklar. yıl bittiğinde de ortaya çıkan mali tablo hakkında bir fikir verecek olan denetim raporunu yazacaklar. süreç bu.

    ticari faaliyetler: bir işletmenin ekonomik işlemlerini ifade eder. bu da demektir ki, denetim gerçekleşen işlemlere yapılır. daha doğrusu yıl içinde kontrol testleri yapılabilir fakat raporun yazılması bir sonraki yılda olur.

    önceden saptanmış ölçütler: denetim, türkiye muhasebe standartları ve türkiye denetim standartları ile belirlenen kurallar çerçevesinde yapılır. denetçinin neyi nasıl yapacağı ince ince bu standartlarda yazar.

    uygunluk derecesi: denetimde şirketin verdiği veriler (mali tablolar) denetçi tarafından incelenir. verilerin tam doğru olduğu araştırılmaz. burada makul derecetanımı devreye girer.

    şayet inceleme sonucu veriler gerçek durumla
    - makul derecede uygunsa olumlu görüş verilir.
    - makul derecede uygun değil fakat verilerin toplamını bozmuyorsa şartlı görüş verilir. uygunsuz olan konular açıklanır.
    - makul derecede uygun değilse ve tablonun bütünü gerçeği yansıtmıyorsa olumsuz görüş verilir.
    - şayet verileri toplamasına izin verilmiyorsa veya denetçi kısıtlanıyorsa görüş bildirmekten kaçınır.

    ilgililere bildirmek: denetçi denetledikten sonra bir rapor yazar. bu raporda üstte belirttiğim görüşlerden birini yazar. bunu kimler okur? ilgililer şirket ortakları, finansörler, yatırımcılar, kamu kurumları vs. olabilir. ya da bazen taraftar olarak da kulübün mali yapısına denetim raporlarından bakabiliriz. örn.fenerbahçe mali tablolar. denetçi görüşü ara dönemlerde değil son dönemde olur.

    tarafsızca kanıt toplama ve değerleme: gerçek veriye ulaşmak için izlenen yollardır. tds'de yöntemlerinin neler olduğu yazar. basittir aslında; fiziki inceleme ve sayım, doğrulama, kayıt sistemini ileriye doğru izleme, gözlem,yeniden hesaplama,belgelerin incelenmesi, göz atma, soruşturma, hesaplama ve karşılaştırma.
  • smmm yeterlilik için çalışmaya çalıştığım baş belası
  • bircok muhasebecinin gece uykularini kaciran korkulu ruya.
  • çapraz kontrole tabi tutulan muhasebe kayıtlarının gerçeğe uygun olup olmadığının denetlenmesi
  • (bkz: audit)
  • kaydedilmiş bilgilerin ait oldukları dönemde meydana gelip gelmediğinin ve ekonomik olayların doğru yansıtılıp yansıtılmadığının araştırılması eylemi.

    (bkz: muhasebe denetimi ve mali analiz)
hesabın var mı? giriş yap