• edit2: bazı yazarları görünce midem bulanıyor! bunlar ne iş yapıyor? nasıl yaşıyorlar? müzisyen düşmanlığı, öğretmen düşmanlığı, doktor düşmanlığı, akademi düşmanlığı... hiç mi insan olamadınız be arkadaş? eğitimli insanı çekemiyorsunuz bari gelen afgan, paki, surilerden yakınmayın, onlar da tam sizin gibiler gül gibi geçinirsiniz...

    var böyle bir şey. 1 aydır müzik enstrümanı satışları bıçak gibi kesildi, hangi mağazaya sorsam en kötü dönemde bile böyle bir şey görmediklerini söylüyorlar. sektörde zaten 3-4 tane büyük distribütör var onlar da giderse büyük bir tedarik sorunu başlayacak.

    edit: bütün entry'leri okudum,

    öncelikle kartel mevzuu! fender, gibson, taylor, martin, musicman, jackson gibi sektörün devleri güvendikleri distribütörlerle çalışır. avrupa'nın birçok ülkesinde gidip mağazalarını gördüm; thomann, play, muziker, dynacord, nakas... hepsi tek dağıtıcı konumunda bu bize has bir şey değil.

    ikinci konu fahiş fiyat mevzuu! evet bazı ülkelere göre enstrüman fiyatları türkiye'de yüksek. bunun en büyük sebebi vergiler. gümrük vergileri çok ağır, gitar satış hızı da (işgaliye) düşük olunca ister istemez maliyet artıyor. burada mağazaları suçlamak doğru değil çünkü mağaza elindeki gitarı hemen çıkarmak ister. sürekli yeni serilerle stokları güncellemek ister. ayrıca dükkanda duran gitar nem, kuru ortam, toza maruz kalıyor ve sorun çıkarıyor, bazen sorunlu tipler gelip zarar veriyor. hiçbir mağaza elinde enstrumanla beklemek istemez ama zarar etmeyi de göze alamaz, elindeki malın maliyeti çok.

    ayrıca enstruman fiyatları pandemi ile birlikte dünya genelinde artıyor, eskiden 500-600$ olan orta sınıf masif akustik gitarlar 800$ bandında ortalama. meksika fender'ler bile son 5 yılda 200$'a yakın zamlandı.
  • ekonomik çöküş malum ama bir de yurt dışına giden büyük sayıda müzisyenle ilgili olabilecek durum.
  • profesyonel müzisyenler aletlerini çok uzun süre kullanır. misal harun tekin hep aynı fender gitarı çalıyor. asıl satışları yeni başlayan gençlere yapıyor mağazalar. son zamanlarda telefonun herkesin zamanını doldurması sebebi ile pek müzikle uğraşan da yok gibi. diğer yandan 2. el müzik aleti piyasası çok hareketli ve avantajlıdır. ben mesela akustik gitarımı bir kızdan aldım. sıfır fiyatı 3000 lirayken ben 1200 liraya aldım ve neredeyse sıfırdı zaten. heves edip alanların %80'i mesafe alamayıp hevesi de geçince aza çoğa bakmadan satıyor.
  • tamamen durmuş değildir aslında, yurt dışından alıyoruz mecburen. gümrük, vergi, kar marjı vs. derken fiyatlar anormal düzeye ulaştı. mağazaları da suçlayamıyoruz artık.

    thomann vb. sitelerden avrupa'da yaşayan yakınlarınıza kargolatıp gittiğinizde alınız ya da gelirken getiriversinler.

    davulcular için bu formül mümkün olmuyor ama olsun.
  • bu saatten sonra kimse yıllarını saatlerini verip enstrüman öğrenmez.

    devir o devir değil. kaldı ki enstrümanlar aşırı derecede pahalı.
  • (bkz: kaç para ulan bir flüt)

    ekonomik krizde ilk vazgeçilen genelde hobiler oluyor. ebeveynler çocuklarına enstrüman alacak, sonra öğretmen tutacak, derse getirip götürecek masrafı karşılayamamaktan korkuyor ya da erteliyor. meslek olarak bu işi yapanlar eski olanları onarıyor, şanslı olanlar yurtdışından getirtiyor. pandemi sürecindeki müzik yasağının da etkisi vardır belki bir ihtimal, insanlar meslek değiştirdi o süreçte.
  • enstrümanla bitiyor olsa iyiydi. evde çalan içün bile tel vs masraf da masraf. profesyonel çalanlar içün elektronik cihaz da gerekiyor. mecbur yurt dışı veya az kullanılmış ikinci el devreye giriyor. yani bu hobi olarak pahalı bir hal aldı.
  • artık pahalı bir hobi oldugu içindir yakında ötv vb gibi ek vergilere tabi olabilir müzikle ugraşmak
  • 400 dolarlık gitarları 45-50bine satıyorlar bi zahmet dursun
  • şurada bahsettiğim mevzu: (#154337347)
hesabın var mı? giriş yap