• 1400 yılında güney hindistada wodeyar hanedanı tarafından kurulmuş olan bir krallıktır. ilk başlarda vijayanagara imparatorluğunun haraççısı konumundayken 16. yüzyılda bağımsızlığını kazanır.

    18. yüzyıla gelindiğinde hindistan tarihinin iki büyük kişiliği olan haydar ali ve oğlu tippu sahib mysore'ye hakim olurlar. haydar ali orduda bir piyade eriyken racanın güvenini kazanarak ordu komutanlığına kadar yükselir ve bir süre sonra krallığın gerçek yöneticisi haline gelir. oğlu tippu sahib ise wodeyar hanedanına son vererek kendini sultan ilan eder. ancak 1799 yılında mysore ingilizlerce işgal edilir ve wodeyarlar kukla yönetici olarak yeniden tahta çıkartılırlar. 1947 yılına dek ingilizlerce kontrol edilen mysore bu tarihte birleşik hindistan devletine bağlanır.
  • sri krishna pattabhi jois'in yoga okulunun bulundu kent. hindistan'dadır.
  • aynı isimli bir de banka bulunmaktadır, hindistan'da.
  • cok bir numarasi olmayan bir sehir gibi gozukse de icinde mysore sarayini bulundurmasi dolayisiyla fazlaca turist cekmekte. bizim gibi topkapilarin bahcelerinde cirit atan insanlar icin cok fazla etkileyici bir saray oldugunu soyleyemeyecegim. cogu hindu tapinaginda oldugu gibi giriste ayakkabilarinizi cikarttirip tas ustunde ciplak ayakla veya corapla gezmek zorunda kaliyorsunuz. mimarisi oldukca etkileyici ama hindistan'in koylerinde bile bulabileceginiz tapinaklara bir kac kez gitmisseniz "hmm tmm nys" modunda turu tamamlayip cikabilirsiniz. bahcesi de takilmak icin super. sarayin ana kisminda degil ama yan kosede saraycikta yasayan hanedan uyeleri halen varmis o da enteresan. adamlarin evini ziyaret ediyor gibiymis aslinda olay.

    ama mysore'un asil numarasi saray degil meshur yoga okuluymus onu da youtube'da amerikali amator bir yogi kizin vlogunda gorunce sonradan ogrendim.
hesabın var mı? giriş yap