• turbomakinaların cascade düzleminde gözlenen bir girdap türüdür. at nalına benzediği için nal girdabı* denir.

    türbinlerde, kompresörlere nazaran daha şiddetli görünür zira türbinlerde basınç gradyanının mutlak değeri akış ayrılması riski olmadığı için daha yüksektir. aslında basınç gradyanının curl'ü alındığı için bu terim sıfırdır ve vortisiti taşınım denkleminde bir yeri yoktur fakat aynı basınç gradyanı ardışık iki bıçağın arasında bir hız gradyanı yarattığından mütevellit, girdap* basınç tarafından emiş tarafına doğru itilecektir.

    işin tuhaf yanı, sınır tabaka içinde gelişen girdap*, emiş ve basınç yüzeylerinde birbirine zıt yöndedir. basınç tarafında, sınır tabaka dışındaki streamline curvature nedeniyle sonraki bıçağın emiş tarafına taşınan girdap ve emiş tarafında sınır tabakadaki hız gradyanı tarafından yaratılan girdap ters yönlüdür. öte yandan, emiş yüzeyine alt cascade tarafındaki streamline curvature nedeniyle vuran akış ise, emiş tarafındaki endwall girdabıyla aynı yöndedir.

    budugur lakshminarayana, 1994 yılında yaptığı cfd simülasyonlarında nal girdabının büyük bir hızla chord uzunluğunun %40'ında emiş tarafına ulaştığını ve %80'ine gelene kadar tamamen disipasyona uğradığını belirtmiştir.

    bu yüzden bu girdabın yarattığı kayıpları yakalamak kolay değildir.

    not: yazar da, bu girdaptan çok bir şey anlamamıştır.
  • içimden gelen vay amk'lar eşliğinde kafamda yanan ampul sonucu sonunda anladığım girdaptır. açılın anlatıyorum.

    blasius denkleminden hatırlanacağı üzere sınır tabaka içinde dışında yani yüzeye dik eksende bir basınç gradyanı mevcut değildir akış incompressible olduğu sürece. şimdi kök sınır tabakada bir akış profilinin bıçağın hücum kenarına yaklaştığını düşünelim.

    sınır tabaka dışında statik basınç toplam basınca eşit olurken, sınır tabaka içinde hız daha düşük olacağından dolayı hücum kenarının sınır tabaka içinde kalan kısmıyla dış kısmı arasında bir basınç gradyanı meydana gelir. bu basınç gradyanı midspanden köke doğru bir akış yaratır.

    yaratır yaratmasına ama, kökten dolayı akışın gideceği bir yer de bulunmadığından dolayı bu noktada akış sabit statik basınçlı bir alana hapsolarak girdap oluşturur. fakat bu girdap daimidir ve akış alanı bu girdabı taşımaya devam eder. bıçağın iki yanında birden taşınan bu girdap, emiş tarafında yüzeye yapışırken basınç tarafında komşu emiş tarafına doğru çekilir, zaten bundan daha önce bahsetmiştik.

    peki bu nal girdabı doğada hiç mi görünmez derseniz tabii ki görünür derim. basınç farkı yaratmayan simetrik gövdeli bir ağaca karşı esen rüzgar ağacın iki yanında resimdeki gibi bir girdap yaratmış ve o bölgelerde kar toplanmasını engellemiştir.

    karsız bölgenin şekli at nalına benzediği için aslında buna nal girdabı adı verilmiştir.
hesabın var mı? giriş yap