• turbomakinaların cascade düzleminde gözlenen bir girdap türüdür. at nalına benzediği için nal girdabı* denir.

    türbinlerde, kompresörlere nazaran daha şiddetli görünür zira türbinlerde basınç gradyanının mutlak değeri akış ayrılması riski olmadığı için daha yüksektir. aslında basınç gradyanının curl'ü alındığı için bu terim sıfırdır ve vortisiti taşınım denkleminde bir yeri yoktur fakat aynı basınç gradyanı ardışık iki bıçağın arasında bir hız gradyanı yarattığından mütevellit, girdap* basınç tarafından emiş tarafına doğru itilecektir.

    işin tuhaf yanı, sınır tabaka içinde gelişen girdap*, emiş ve basınç yüzeylerinde birbirine zıt yöndedir. basınç tarafında, sınır tabaka dışındaki streamline curvature nedeniyle sonraki bıçağın emiş tarafına taşınan girdap ve emiş tarafında sınır tabakadaki hız gradyanı tarafından yaratılan girdap ters yönlüdür. öte yandan, emiş yüzeyine alt cascade tarafındaki streamline curvature nedeniyle vuran akış ise, emiş tarafındaki endwall girdabıyla aynı yöndedir.

    budugur lakshminarayana, 1994 yılında yaptığı cfd simülasyonlarında nal girdabının büyük bir hızla chord uzunluğunun %40'ında emiş tarafına ulaştığını ve %80'ine gelene kadar tamamen disipasyona uğradığını belirtmiştir.

    bu yüzden bu girdabın yarattığı kayıpları yakalamak kolay değildir.

    not: yazar da, bu girdaptan çok bir şey anlamamıştır.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap