• kendisi halet efendidir 1803-1806 yılları arasında paris'te yaşamış bir osmanlı büyükelçisidir.
  • napolyon'nun tablolarını incelerken rastlantı sonucu gördüğüm şahıs. meşhur taç giyme töreninin tablosu*.

    bu da bizim elemanımız. napolyon'un arkasında töreni dikkatle izliyor *

    bu olay bazı otoritelere göre avrupa'nın sekülerleşme sürecindeki en önemli sembolik olaylardan birisi. çünkü normalde papalar imparatorlara taç giydirirken napolyon tacı kendi kendine giydirmiş. ressam arkadaş da büyük ihtimalle böyle bir anı ölümsüzleştirmek istemiş. esas nokta şu: gerçekten de tören esnasında bir osmanlı mensubu bulunmuş mu yoksa tamamen ressamın hayal ürünü veya simgesel bir anlatımı mı?
  • muhteşem bir ayrıntı. tespit mükemmel.
  • (bkz: halet efendi)
  • eserin özgün adı: the coronation of napoleon

    ressam: jacques-louis david
  • on numara tespit 10 numara ressam.
    bir ayrıntı işte sanat bu.
  • 3.selim’e olan benzerliği dikkat çeken kişidir.
  • ahmet hakan'ın büyük büyük babası.
  • fransız neo-klasizm akımının öncüsü jacques-louis david'in tablosudur.
    tablonun olayını merak eden arkadaşlar için açıklamaya çalışayım;

    jacques-louis david aslında oldukça tutarsız ve kelimenin tam anlamı ile (bkz: dönek) bir ressamdır. kendisi kral 16. louis'nin ressamıdır normalde. eşi marie antoinette'in, dönemin ünlü burjuvalarının eşleri ile felan pek çok enfes resmini yapmıştır.
    ancak fransız ihtilali ile birlikte devrimcilerden yana cephe almış, bir zamanlar resmini yaptığı kralının ölüm fermanını imzalayanlardan olmuştur. devrimin radikal eylem adamlarından, jean-paul marat gibi akla durgunluk veren eserler de üreterek, devrimin bir militanını ölümsüzleştirmiştir. dead of marad

    ancak zamanla devran dönüp devrim de kendi çocuklarını yemeye iş savaşa doğru sürüklenmeye başladığında, bu sefer napolyoncu olup çıkmıştır. devrim sırasında ölen, idam edilen arkadaşlarının hiç bir zaman yanında olmamıştır. bu eser de yeni kralına yaranmak için ürettiği bir eserdi.
    eserin büyüklüğü ve ebatları gerçek anlamda dudak uçuklatır türdendir, ancak fransızların çoğu bu esere napolyon da gidince nefretle bakmıştır. david çok sevdiği ülkesinden ayrılmak zorunda kalıp berlin'de yaşadı bir süre. ülkesinde sevilmeyen bir ressamdı. öldükten yıllar sonra fransa'ya döndü cenazesi.
    ancak onun yeni klasik resim anlayışı, yağlı boya resmindeki en zor tekniklerdendir. dünyada çok az sanatçı neoklasizm üslubunda tablo üretebilir.

    bu arada eserde ressamımız jacques da vardır. resmin tam ortasında, kraliçenin üst katında hafif solda eskiz alıyor.

    (ed:imla, imlaaa, imlaağğğğ)
    (not: bu entrynin imla hataları, @kroniktembel aracılığı ile düzeltilmiştir.)
hesabın var mı? giriş yap