• internette "yoksa insan her istediğini elde edeceğini mi sanır" şeklinde çevirisi dolaşan; diyanet tarafından "yoksa insan (kayıtsız şartsız), her temenni ettiği şeye sahip mi olacaktır?" şeklinde çevrilen ayet.
  • bu ayeti anlamak için necm suresi 19.ayetten itibaren okuma yapabiliriz:

    gördünüz mü uzza'yı, lat'ı. ve ötekini, üçüncüsü olan menat'ı. erkek size, dişi allah'a mı? işte bu, insafsız bir bölüştürme. bunlar, sizin ve atalarınızın taktığı isimlerden başka şeyler değildir. onlar hakkında allah bir kanıt indirmemiştir. onlar, sadece sanıya, bir de nefislerin hoşlandığı şeylere uyuyorlar. yemin olsun, onlara hidayet rablerinden gelmiştir. insan için, her özleyip hayal ettiği var mı acaba? sonrası da öncesi de/ahiret de dünya da allah'ındır. göklerde nice melekler var ki, şefaatleri hiçbir işe yaramaz. allah'ın, dilediği ve hoşnut olduğu kimseler için izin vermesinden sonraki durum müstesna.(necm suresi, 19-26.ayetler)

    öncelikle, lat uzza menat adındaki putlardan bahsediliyor. insanlar bu putlardan dünya hayatı için medet umuyorlar. dünyada rahat, güzellik, bolluk içinde bir yaşam için. bu noktada hasan-ı basri hazretlerinin şu sözü müşriklerin durumunu güzel açıklayan sözlerden birisidir:

    "vallahi de billahi de puta tapanlar, sırf dünyayı sevdikleri için ona tapmışlardır."

    işte, lat uzza ve menat'a tapan müşrikler dünya menfaatleri için bu putlara tapıp, bu putlardan medet umuyor. 23.ayette "onlar, sadece sanıya ve nefislerinin hoşlandığı şeylere uyuyorlar" diyor allah. burada müşriklerin durumundan haber veriliyor. yani, nefislerinin hoşlandığı dünya menfaatlerine uydukları için bu putlardan medet umuyorlar, bu putları ilah ediniyorlar.

    ardından, 24.ayette allah buyuruyor:"insan için, her özleyip hayal ettiği var mı acaba?" işte, burada bir nevi nefsin doymak bilmez arzuları hakkında bilgi sahibi oluyoruz. insan, sürekli bir şeyler ister, bir şeyleri hayal eder. istemesine ister ve hatta bunun için kendi eliyle yaptığı putlardan bile medet umar hale gelebilir. peki ya her istediği gerçekleşecek midir?

    işte bu 24.ayette insanın vehimlere, hayallere, yanılsamalara kapılıp her şeyi ister halde olması hakikati ortaya koyuluyor ve insanın nefsini bilmesi adına insana çok önemli dersler veriyor allah. sonraki ayet olan 25.ayette ise şöyle buyruluyor:

    "sonrası da öncesi de/ahiret de dünya da allah'ındır." bu ayette de dünyada da ahirette de her şeyin sahibinin allah olduğu, dolayısıyla putlardan medet ummanın hakikate aykırı bir durum olduğu vurgulanıyor. dünyevi menfaatler peşinde koşan insanlara da, ahiret peşinde koşan insanlara da, dünyayı da ahireti de bir kenara bırakıp yakin sahibi olmak peşinde koşan kişilere de ortak bir hitap var: her şeyin sahibi allah'tır, ne isterseniz isteyin bunu size verebilecek tek ilah allah'tır.

    26.ayette ise allah şöyle buyuruyor:"göklerde nice melekler var ki, şefaatleri hiçbir işe yaramaz. allah'ın, dilediği ve hoşnut olduğu kimseler için izin vermesinden sonraki durum müstesna."

    bu ayette, melekleri allah'ın kızları olarak kabul eden, lat uzza ve menat'ı allah'ın kızları veya melekler olarak kabul edip onlardan medet uman insanlara ve genel olarak meleklere şefaatçi-yardımcı gözüyle bakıp onlardan medet uman insanlara bir hatırlatma var: allah dilemedikçe hiç kimse size yardım edemez.

    tabii, bu ayet her ne kadar yalnızca o döneme aitmiş gibi dursa da, günümüzde de melek kartları, meleklerden yardım alma, kişisel meleğinizi bulup ondan destek alma gibi uygulamalar yapılmakta. bu açıdan da bakmak faydalı olabilir diye düşünüyorum.

    en doğrusunu allah bilir. yazılanlarda hata varsa allah'ım affetsin. selamlar...
hesabın var mı? giriş yap