• web tabanlı bir kelime oyunu olan wordle tuttuktan sonra geliştirilen bir akrabasıdır. yalnız nerdle'da harfler ve kelimeler yok, sayılar ve denklemler var. bulmacayı tamamlamak için eşitliği sağlayacak doğru matematik işlemi bulmanız gerekmektedir. 8 haneli halinden bir örnek vermeye çalışalım:

    varsayalım günün doğru cevabı "12+34=46" olsun.
    bu matematik denklemini doğru tahmin edebilmek için 6 hakkımız var.

    örnek olarak 1. hakkımızda "73-12=61" yazdık.
    bu durumda "=" ifadesinin yeri doğru olduğu için yeşil olarak yanacaktır. 1, 2, 3 ve 6'ı ise cevapta yer aldığı ama yerleri yanlış olduğu için morumsu bir renkte yanacaktır. "-", 7 ise cevapta yer almadığı için siyah olarak yanacaktır.

    devam edelim,
    örnek olarak 2. hakkımızda "101-3=98" yazdık.
    denklemdeki sayılar iki basamaklı olmak zorunda değil.
    bu durumda "=" ifadesinin ve ilk 1'in yeri doğru olduğu için yeşil olarak yanacaktır. 3 cevapta yer aldığı ama yeri yanlış olduğu için morumsu bir renkte yanacaktır. "-", 0, 8 ve 9 ise cevapta yer almadığı için siyah olarak yanacaktır.

    devam edelim,
    işlem seçeneklerimiz ise çarpma, bölme, toplama ve çıkarma olabilir. ayrıca cevap da iki haneli olmak zorunda değil.
    diyelim ki 3. hakkımızda "12x9=108" yazdık.
    bu durumda 1 ve 2 rakamlarının yeri doğru olduğu için yeşil olarak yanacaktır. "=" cevapta yer aldığı ama bu sefer yeri yanlış olduğu için morumsu bir renkte yanacaktır. "x", 0, 8 ve 9 ise cevapta yer almadığı için siyah olarak yanacaktır.

    devam edelim,
    "0" kullanımında kafa karıştırıcı bir durum var, onu örnek vererek bitirmek istiyorum.
    diyelim ki 4. hakkımızda "12+04=16" yazdık.
    evet "0" bu şekilde kullanılabiliyor, bunu bilmek önemli çünkü aranan cevap bazen böyle olabiliyor.
    bu durumda "+, =", 1, 2, 4 ve 6'nın yerler doğru olduğu için yeşil olarak yanacaktır. 0 ise cevapta yer almadığı için siyah olarak yanacaktır.

    5. hakkımızda "12+34=46" yazarsak doğru cevabı bulmuş olacağız.
    unutmayın, tıpkı worlde'daki gerçek ve tanımlı kelime yazma kuralı gibi nerdle'da da cevabı ararken yazdığınız her ifade matematiksel olarak doğru olmalıdır.

    evet buraya kadar okuduysanız görsel olarak bu anlatımın olduğu ama yazı dilinin ingilizce olduğu nerdle sitesinin bağlantısını da ilginizi çekebileceğini düşünerek aşağıya bırakıyorum.
    yeni bağımlığım hayırlı uğurlu olsun.
    nerdle sitesi
  • wordlegillere nazaran daha kolay bir bulmacadir. kullanilacak karakter sayisi daha azdir ve dizilisi matematiksel bir denklem icerdigi icin cok zorlamaz. matematiksel mantik dedigim sey de dört işlemden ibaret yani öyle cok sey degil. yine de keyiflidir.
  • wordle ile kıyaslandığımda daha çok beğendiğim oyun. beyni zorluyor ve kalabalık ekip ile oynamaya daha elverişli gözüktüğü kanısındayım.

    not: appstore'da yeni keşfettiğim mathle adında bir uygulama ile oynanabilmekte.
  • 13+27=40 ile giriş yapılınca kullanılacak rakamların yarıdan fazlasının eşitlikte olup olmadığını öğrenebileceğiniz oyun.

    ilk denemede çarpma veya bölme denemek işi uzatıyor.
  • ortalama 3. tahminde işlemi kolayca bulabildiğiniz oyun.
  • 12+58=70 eşitliğini kullanmayı daha bir sevdiğim eğlenceli matematik oyunu.

    (bkz: #137212123)
hesabın var mı? giriş yap