• alternatif akımı bulan ve insanlara elektriği beleşe vermeyi planlayan güzide bilimadamıdır. bunun yanında depremi engellemeye çalıştığı bir makina ürettiği ya da üretmeye çalıştığına dair söylentiler de vardır. edison kendisinin tabiri caizse taşak kılı olamaz. alternatif akıma karşı çıkıp doğru akımı kullandırmak istemekte olan edison (doğru akım daha çok yazıyor halka kitliyor) teslaya kan ağlatmış halkı teslaya düşman etmek için karalama kampanyası başlatmıştır. günümüzde teslanın buluşu olan alternatif akımla kullanıyoruz elektrikli her aygıtı. eğer başından beri adamı dinleselerdi bedava bile kullanabilirdik.
  • sözlükteki edison düşmanlarını günyüzüne çıkarmış insancık.yaşadığı dönemde olduğu gibi sözlük ortamında da yüce deha edisonun gölgesinde kalmaktadır.
  • buyuk bilim adami. hatta gozumdeki degeri einstein'dan bile fazladir. edison'la kiyaslayanlara iki cift lafim olacak. eger tesla ac akimi bulmasaydi, senin bugun elektrik dagitim sirketlerine odedigin kayip kacak bedelini ben suan tahmin bile edemiyorum.
  • "he's probably the most awesome dude in the history of awesome dudes" diye bir laf duymuştum kendisi içün. mümkündür.

    longitudinale posteriore der ki; "matthew inman'ın lafı bu. nam-ı diğer the oatmeal." biz de toplerone ailesi olarak bu hatırlatma için kendisine teşekkür ederiz.
  • --- spoiler ---

    floresan lambayı, neon ışıklarını, hız-ölçeri, otomobillerdeki ateşleme sistemini, radarın temellerini, elektron mikroskobunu ve mikrodalga fırını da nikola tesla'nın icat ettiğini bilenlerin sayısı sınırlıdır.
    nicola tesla'ya göre bu doğru akım uygulanan doğru sistem değildir. hem jeneratör (üreteç) hem de motordaki komütatörü ortadan kaldırmak ve alternatif akımı tüm sistemde kullanmak daha akla uygun gelmekteydi. fakat hiç kimse alternatif akımda çalışabilen bir motoru oluşturmamıştı ve nicola tesla bu sorunu çok düşündü. 1882'nin şubat ayında, budapeşte'nin bir parkında szigetti adında bir sınıf arkadaşı tüm elektrik endüstrisinde devrim yapacak olan "dönen manyetik alan"ı bulmuştu. dönen elemana bağlantı gereği olmayacaktı. komütatör yoktu artık.
    daha sonradan tüm alternatif akım elektrik sistemlerini tasarladı. alternatörler, elektrik enerjisinin ekonomik iletimi ve dağıtımı için gerilim yükseltici ve alçaltıcı transformatörler ve mekanik güç sağlamak için alternatif akım motorları. dünyanın her tarafında harcanıp giden su gücünün bolluğundan esinlenip, gerekli olan yerlere enerji dağıtabilen hidroelektrik santralleriyle bu büyük gücün elde edilmesini tasarladı. budapeşte'de "bir gün niyagara çağlayanı'nı elektrik elde etmek için kullanacağım" diyerek dinleyenleri şaşırttı.
    alternatif akım jeneratörleri ve motorları, radyo, floresan, radar, mri, lazer teknolojisi, robot teknolojisi, deprem makinesi (haarp), nicola tesla'nın teorileri kaynaklık edinilerek yaratılmış projelerdir.

    uzaktan radyo kontrolü
    sonradan, telsiz denilen, radyo alanında nikola tesla'nın öncülüğü, mors koduyla yapılan haberleşmeden de ileri gitti. 1898'de new york şehrinin madison parkı'nda (madison square garden) telsiz ile uzaktan kontrollü, parlak bir gösteri düzenledi. geleneksel elektrik fuarı'nın geliştiği yer ve genellikle barnum-bailey sirkinin çalıştığı büyük alanın ortasına büyük bir tank koydu ve suyla doldurdu. bu küçük gölün üzerine, yüzmesi için, 1 metre uzunluğunda anten direği olan bir tekne koydu. teknenin içinde bir radyo alıcısı vardı. nikola tesla, seyircilerin isteği doğrultusunda ileri gitme, sağa veya sola dönme, durma, geri gitme, ışıkları yakıp söndürme gibi çeşitli şeyleri uzaktan radyo kontrol sayesinde yaptı. unutulmaz gösteri tüm seyircileri hayran bıraktığı gibi günlük gazetelerin ön sayfalarında yer aldı.

    yüksek frekans öncülüğü

    nikola tesla, araştırmalarında yüksek gerilim ve yüksek frekansın bilinmeyen alanlarına daha çok yer verdi. yüksek frekans cihazlarını kullanırken, bir elini daima cebinde tutardı. bütün laboratuvar asistanlarına bu ön tedbiri almalarında ısrar ederdi ve bu kural, bugüne kadar daima gerilim bakımından tehlikeli cihaz etrafındaki uyanık araştırıcılar tarafından da uygulanmaktadır. o zaman yararlanılmamış olmasına rağmen, nikola tesla'nın yüksek frekans ve yüksek gerilim alanındaki keşifleri, modern elektroniğin yolunu açtı. bir yüksek frekans transformatörü ile (nikola tesla bobinleri - nicola tesla coils) çıplak elinde tuttuğu gazlı tüpü yakacak şekilde vücudundan, zarar vermeden, yüksek gerilimli akım geçiriyordu. o günlerde nikola tesla, aslında neon tüpünün ve flüoresan tüpünün aydınlatmasını gösteriyordu.
    bazen, frekans aralığının alt ve üst kısımlarında yaptığı denemeler, nikola tesla'yı keşfedilmemiş bölgelere yöneltti. mekanik ve fiziksel titreşimlerle çalışırken, houston caddesi'ndeki yeni laboratuvarının etrafında hakiki bir depreme neden oldu. binanın doğal rezonans frekansına yaklaşan, nikola tesla'nın mekanik osilatörü, eski binayı sarsarak tehdit etti. bir blok ileride, polis karakolundaki eşya esrarengiz bir şekilde dans etmeye başladı. böylece, nikola tesla, rezonans, vibrasyon ve "doğal 7 periyot"a ait matematiksel teorileri ispatladı.

    dünya çapında telsiz

    long island'ın tepelik bölümünde, wardenclyffe yakınında yavaş yavaş yükselen garip yapı bütün seyredenlerin ilgisini çekerdi. tek parça olması dışında, büyük bir mantara benzeyen yapı, yerdeki kısmı geniş ve 62 metre yukarısındaki tepe noktasına doğru daralan, kafes şeklinde bir iskelete sahipti. tepede 30 metre çapında bir yarım küreyle örtülüydü. iskelet, bronzdan kalın civata ve bakır lambalarla birbirine bağlanmış, sağlam ağaç kolonlarından yapılmıştı. yarım küre şeklindeki tepe, üstten yüzeysel olarak bakır bir elekle kaplıydı. tüm yapıda demir metali yoktu.
    ünlü mimar standford white, konuyla o kadar ilgilendi ki, en iyi yardımcısı w. d. crow'u görevlendirerek proje işini ücretsiz yaptı.
    34'üncü caddedeki eski waldorf-astoria otelinde oturan nikola tesla, hergün taksiyle, çarklı araba vapuruna binerek long island şehrine giderek, oradan da long island demiryoluyla shoreham'e aktarma yaparak inşaata gidiyordu. proje kontrolünün aksamaması için, trenin yemek servisi onun için özel yemek hazırlıyordu.
    büyük kulenin yakınında, 30 metre karelik tuğla bina tamamlandığı zaman, nikola tesla houston caddesi'ndeki laboratuvarını binaya taşımaya başladı. bu sırada radyo frekans jeneratörleri ve onları çalıştıran motorların yapımında bazı gecikmelerle karşılaşıldı. birkaç camcı, planları hazır olan özel tüpleri şekillendirmeye çalışıyorlardı.

    dünya'nın en güçlü vericisi

    yüksek gerilim ve yüksek frekanslı elektrik iletimi konusundaki araştırmalar, nikola tesla'yı colorado springs yakınlarındaki bir dağın üzerine dünya'nın en güçlü radyo vericisini kurup çalıştırmaya yöneltti. 60 metrelik direğin etrafında, 22,5 metre çapında, hava çekirdekli transformatörü yaptı. iç kısımdaki sekonder 100 sarımlı ve 3 metre çapındaydı. üreticisi, istasyondan birkaç mil uzaklıkta bulunan enerjiyi kullanırken, nikola tesla ilk insan yapımı şimşeği oluşturdu. bir direğin tepesindeki 1 metre çaplı bakır küreden, 30 metre uzunluğunda, kulakları sağır eden şimşekler çaktı. 40km uzaklıktaki kasabalarda bile bu gök gürültüsünün işitildiği kaydedilmiştir. 100 milyon volt değerinde gerilim kullanılıyordu.
    ilk denemesinde, vericideki güç jeneratörünü yaktı. fakat tamir ederek 26 mil uzağa, gücü telsiz ile iletebilinceye dek deneylerine devam etti. o uzaklıkta, toplam 10 kw'lık 200 tane akkor ampulü yakmayı başardı. daha sonra, kendi patentleriyle meşhur olan fritz lowenstein, nikola tesla'nın yardımcısı iken bu gösterişli başarıya şahit oldu.
    1899'da alternatif akım patentleri için westinghouse'dan aldığı paranın sonunu harcadı. albay john jacob astor, onu mali yönden kurtarmaya geldi ve colorado springs'deki denemeleri için 30.000 dolar destek verdi. sonra bu para da bitti ve nikola tesla, new york'a geri döndü
    j.p. morgan, gösterişli başarıları ve şahsiyeti dolayısıyla, nikola tesla'nını hayranı olmuştu. nikola tesla, kısa zamanda j.p. morgan'ın sürekli misafiri oldu. kusursuz giyinişli, birkaç dilde yaptığı kültürlü konuşması ve medeni davranışıyla gösterişli centilmen nikola tesla, new york sosyetesinin gözdesi oldu.

    iyonosfer çalışmaları, radar ve tribünler

    nikola tesla dünya'nın katmanlarından biri olan iyonosferin insanlığın yararına kullanabileceğini söyleyen ve bunu ispatlayan bilim adamıdır. iyonosfer, 19. yüzyılda keşfedilmiştir, dünya'nın üzerinde bulunan üçüncü sıra katmandır ve nikola tesla'yı ilgilendiren en önemli özelliği elektrik enerjisinin ve radyo, ses ve elektro manyetik dalgaların kablosuz olarak çok uzak bir noktadan diğer noktaya taşımasını sağlamaktadır.
    nikola tesla, iyonosfer ile ilgili çok fazla araştırma yaparak ilk radyo yayın merkezi ve kablosuz elektrik taşıma merkezi olan shoreham, long island'da 1901 ile 1905 yılları arasında wardenclyffe kulesi'ni inşa etti.

    radyo frekans alternatörü

    1890'da nikola tesla yüksek frekans alternatif akım üreteçlerini yapmıştı. 184 kutuplu olan bir tanesi 10 khz'lik çıkış veriyordu. daha sonra, 20 khz'e kadar yüksek frekansları elde etti. ancak on yıl kadar sonra 50 kw çıkışlı radyo frekans üretecini reginald fessenden geliştirdi. bu makine, general electric tarafından 200 kilo watt'a çıkarıldı ve fessenden'in ilk alternatörlerini kuran, çalışmasını kontrol eden adamın adı verilerek, alexanderson alternatörü satışa çıkarıldı.
    hemen hemen dünya kablolarının çoğunu elinde tutan ingiliz iş adamlarının, bu makineye ait patentleri elde etmek üzere olduklarını görünce, abd donanması'nın acele çağrısıyla "radio corporation of america (rca)" şirketi kuruldu. yeni firmanın 1919'da kurulmasıyla, marconi wireless telegraph co. of america firmasının güçlü fakat yetersiz, marconi kıvılcımlı vericileri, çok başarılı olan radyo frekans alternatörleri ile yer değiştirdiler.
    birincisi n.j. new brunswick'te kuruldu. 200 kilo watt'da ve 21,8 kilo hertz frekanslı titreşim oluşturdu ve ticari işte kullanıldı. bu ilk, sürekli, güvenilir atlantik aşırı radyo servisiydi. bu alternatörler, nikola tesla'nın kulesinin yerine, radyo merkezinin tüm güçlerini sağladı. böylece nikola tesla'nın dünya çapında telsiz hayali, 30 yıl sonra, icat ettiği vericinin kullanılmasıyla yeniden gerçekleştirildi.
    tesla'nın ölümünden 5 ay sonra amerikan yüksek mahkemesi daha önce amerikan patent ofisi tarafından marconi adına onaylanan kablosuz iletişim tekniğinin geçersiz olduğuna ve patent hakkının nikola tesla'ya ait olduğuna karar vermiştir.

    uzaktan kumanda, kozmik ses dalgaları ve uzay

    1898 yılında ilk defa uzaktan kumanda ile yönetim sistemini bir araca uygulamıştır. mayıs, 1898'de madison square garden'da dünyaya bu buluşunu tanıtmıştır. bahsi geçen araç su üstünde haraket eden ve uzaktan kumanda ile yönetilebilen bir bottur. projelerinin tanıtımında afili yöntemler uygulayan nikola tesla'yı izleyen herkes nikola tesla'nın bunu beyin gücüyle yaptığına inanmıştır. daha sonra nikola tesla uzaktan kumandayı açıklamıştır.
    bu buluşun üstüne new york times gazetesinden bir yazar nikola tesla'ya bu şekilde uzaktan kumanda ile savaşan denizaltılar yapabilirsiniz demiştir. nikola tesla ise bu "bir savaş aracı değil, robot ırkının ilk temsilcisidir, yani insanlığın hizmetinde kullanılabilecek onların işlerini azaltarak yapacak mekanik adamdır" demiştir.
    bu buluş temel alınarak günümüzde uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen uzay mekikleri, uydular ve çeşitli silahlar geliştirilmiştir. günümüzdeki uzaygemisi uzaktan kumanda merkezleri nikola tesla'nın yöntemini uygulamaktadır.
    bir sene sonra nikola tesla uzaydaki hayatın varlığı ile de yakından ilgilenmiş. dünya'da ilk defa 1899 yılının mart ayında kendi laboratuvarından uzaya ses dalgaları göndermiştir. uzaydan kozmik ses dalgalarının kaydını yapmıştır. bunun duyurusunu yaptığında bilim çevresinden ilgi ve destek görememesinin sebebi o yıllarda kozmik radyo dalgalarının bilim camiasında yeri olmamasıdır.

    --- spoiler ---

    wikipediadan alıntı. tesla'nın geliştirdiği icatlardan bazıları. götünüze rahatlıkla sokabilirsiniz.
  • bazı ekşici piçlere kapak olmuştur.
  • bilim dünyasında edison'la arasındaki gizli ilişkiden dolayı adından söz ettirmeyi başarmıştır.
  • gücünü, din üzerinden kullansaydı, peygamberliğini ilan ederdi. neticede bir peygambere mucize lazım değil mi? adamda sürüsüne bereket mucize var lan...
  • ne elektrigi ne de alternatif akimi bulmustur. alternatif akim kendisi daha dogmadan kesfedilmisdi zaten. *. ilk alternatif akimla calisan motoru icat edip, alternatif akimla ilgili olarak bugun bile kullanilan populer uygulamalara imza atmistir. elektrigin siradan insanin hayatina bile dogrudan girmesini saglayan eli opulesi insanlardan biridir.

    * yaptigi en iyi seylerden biri paragoz bir dombiliyi got edip, gonullere taht kurmasidir. *** cok iyi bir bilim insani oldugu kadar, paraya pula, gecici seylere onem vermeyen kaliteli bir abimizdir de.

    (bkz: michael faraday)
    (bkz: guillaume duchenne)
    (bkz: lucien gaulard)
    (bkz: john dixon gibbs)
    (bkz: ottó bláthy)
    (bkz: hippolyte pixii)
    (bkz: pavel yablochkov)
    (bkz: william stanley)
    (bkz: ganz works)
    (bkz: sebastian ziani de ferranti)
    (bkz: galileo ferraris)
  • sikicem adamı dinden imandan çıkarıyosunuz illa transkript mi koyalım lan buraya. "zır cahiller tarafından edisonla karşılaştırılıyormuş" da "edisonun eline verir bronşlarını atmıkla doldururmuş" da bilmem neymiş.

    ben istanbul teknik üniversitesinde elektrik mühendisliği okuyorum ve senin hayatında tesla'nın adını telaffuz ettiğinin en az beş katı kere sonucu tesla cinsinden çıkan problem çözdüm. net söylüyorum tesla alternatif akımı iletimde kullanmayı bulmasa başkası bulurdu, tesla manyetik alanlarla ilgili çalışırken manyetik alanlarla ilgili çalışan onlarca bilim adamı vardı. kaldı ki tesla manyetik alanlarla ilgili temel formülleri ortaya koyan adam da değildi. ıvırdı zıvırdı. teslayla ilgili bildiğin şeyin onda dokuzu şehir efsanesinden ve popüler bilim kitaplarının internette bulunan özetlerinden ibaret gelmiş burda cart curt yapıyosun bana. bırakın popüler bilimle ilgilenmeyi abi yemin ediyorum bırakın. gökhan özen'in yeni şarkısı var budala diye baya süper parça onu dinleyin hem popüler bilimden daha kolay hem daha eğlenceli ;)

    koskoca tartışmada ortaya konan tek somut argüman: "ac akım iletimde kullanılmasa kayıp/kaçak miktarı çok artardı yarrağı yerdik." e benim babamın bakır madeni var doğru akımla iletim yapılsa ben ve benim gibiler köşeyi dönecekti büyük kesitli iletken ihtiyacından dolayı? ne oldu? bilime böyle bakılabilir mi lan? pragmatist adam faturadaki aylık 20 lira üzerinden edison'u tesla'ın götüne soktu... agşdlkhşlja mobil iletişim bu kadar gelişmese ayda 30 lira verip internet paketi almayacaktık, cep telefonuna interneti sokan adam ibnenin önde gideni o zaman? sgfşdlfkşj

    güzel kardeşim sen istersen kanatsız uçmanın formülünü bul pazarlayacak gücün yoksa elin sikinde dolaşırsın. tesla bilim adamıydı, zilyon dolar sermaye desteğiyle çalıştı bir sürü şey ortaya koydu, edison olmasa sırbistan'dan dışarı bile çıkamayacaktı. o beğenmediğiniz amerikalı sermayedarlar olmasaydı muhtemelen belgrad üniversitesinde öğrencilerin nefret etti psikopat bir hoca olarak kalacaktı.

    konu şu: "edison gibi paraya bula tamah etmedi..." ulan adam 92 yaşında öldü. kaç tane kıyak arkadaşı olabilir ki 90 sene boyunca buna yemek ısmarlasın evinde misafir etsin. adam bey gibi yaşamış işte 100 sene. daha ne parasına tamah etsin? kaldı ki erkeğin dünyada para ve kadından başka ne yaşama amacı var? bence soru şu olmalı: "niye paraya tamah etmedi amk?" ki dediğim gibi adam çılgın gibi sübvanse ediliyordu.
hesabın var mı? giriş yap