• filozof baruch spinoza, satürn'ün halkalarını keşfeden fizikçi&matematikçi huygens, ünlü filozof&matematikçi descartes, dünyanın en ünlü ressamlarından rembrant, filozof&matematikçi leibniz ve fizikçi&matematikçi newton arasında bir bağlantı var. tıpkı einstein, kafka ve freud arasında prag'ın entelektüel gece hayatı vasıtasıyla bir bağlantıları olduğu gibi.

    neuroscience'ı, zihin ve beyin etkileşimini, bilincin nasıl oluştuğunu, nöronlar arası bağlantısallığın önemini ve tabii ki üstte bahsettiğim spinoza, huygens, descartes ve rembrant arasındaki bağlantıyı* merak ediyorsanız, prof. dr. türker kılıç'ın şu sunumunu izleyin derim: https://youtu.be/_7hlhnewq7i

    sunumda geçmiyor ama bilgisayar bilimlerinde metcalfe kanunu(bkz: metcalfe's law) diye bir şey var. şöyle bir şey: https://hizliresim.com/u4leyi

    metcalfe kanunu, bütün parçaların toplamından fazladır şeklinde de yorumlanabilir. türker hocanın da bahsettiği autopoiesis kavramını ve metcalfe kanununu, kendi hayatımıza yorumlayacak olursak; bizler bağlantısallık sayesinde varoluyoruz, varolduğumuzu hissediyoruz. hem nöral, hem sosyal anlamda bu böyle. tek başımıza bir hiçiz*, içinde bulundumuz ağ kadar, iletişimde olduğumuz insanlar kadar değerliyiz/üretkeniz/yaratıcıyız.

    eğer birini kaybettiğinizde, beş kişilik bir grubun içindeyseniz, aslında dört bağlantı kaybettiniz demektir; eğer iki kişilik bir grubun içindeyseniz, bağlantınızın tamamını kaybettiniz demektir.*

    bu konuları konuşmaktan çok keyif aldığım nöral bağlantımı kaybettim bir süre önce. benim için önemli bir bağlantı gitti aslında. iki senedir yazmıyorum ama bu sebeple bazen buralara yazabilirim yine. çünkü insan paylaştıkça mutlu olan bir canlı.
  • psikeart'ın bu ayki 60. sayısında ele alınan konudur.

    bilimsel alt yapısı olmayanlar için bu çetrefilli konuya güzel bir girizgah olmuş. akıl hastalıkları ve tedaviler, evrim, zaman algısı, kimlik ve kişilik, aşk, utanç, korkular, bağımlılık, yapay zeka, sosyal etkileşim, dinler ve metafizik, müzik, görmek ve sinema konularının nörobilim çerçevesinde ele alınmasının yanı sıra, nörobilimin geleceği de masaya yatırılmıştır. konuya ilgisi olanlar, psikeart'ın bilgiye doyuran bu sayısını mutlaka edinmeli.
  • ilgililerinin aşağıdaki siteyi takip etmesinde fayda olan bilim kolu.

    https://neurosciencenews.com/
  • beynin işlev ve bozukluklarıyla ilgili biyolojik, psikolojik, tıbbi ve sosyal bilim disiplinleri arasında işbirliği ve eşgüdüm sağlayarak, beyin işlevlerinde bozukluğa yol açan hastalıkların etiyolojisi, patofizyolojisi, tanı ve tedavisi ile uğraşan ile uğraşan bilim dalı.
  • meraklısı için; motomot aynı isimle oldukça başarılı bir sitesi var şurda
  • sinir sistemi elemanlarini inceleyen cogunlukla molekuler biyoloji yontemlerinin kullanildigi neredeyse 100 yillik bir alandir norobilim. kanser biyolojisi ile birlikte molekuler biyolojinin en buyuk 2 arastirma alanindan biridir. molekuler norobilim, kognitif norobilim ve computational neuroscience olarak 3 ana kisma ayrilir. genellikle hastalik biyolojisi calisanlar model organizmalar ve sistemler uzerinde molekuler calisirken, bilissel surecler ve bilinc, duyu sistemleri gibi konular kognitif norobilim altinda calisilir. son yillarda bilgisayarli modelleme ve simulasyon teknolojilerinin gelismesiyle computational neuroscience da bir alan olarak atilim yapmis ve cogu savlari deneysel dunyada da tekrar edilmistir. mesela neural correlate of consciousness teorilerinden biri olan dehaene–changeux modelin cikis noktasi aslinda computational bir calismadir. molekuler norobilim ve hastalik norobiyolojisi calisan bir molekuler biyolog olarak bu alanin onumuzdeki 20-50 yila damga vuracagi kesin. beynin nasil calistigindan yola cikip son derece buyuk sorulara cevap aramaya basladi. bilinc nedir, irade nedir, karar alma sureci nedir, dusunce nasil olusur vs. molekuler tarafta ise hastalik originleri, multifaktoryel kompleks hastaliklarin biyolojik mekanistik aciklamalari ve nedenselligi irdelenmektedir. ornegin alzheimer hastaligi icin gecerli olan cok sayida teori olmasina ragmen merkezde ve en cok deneysel destege sahip olan amyloid cascade tau ve inflammation ile guncellenmistir. oyle ki tani kriterleri 2018 yilinda abd ulusal yaslanma enstitusu ve alzheimer dernegi ile birlikte biyobelirtec (biomarker) temelli atn classification sistemine gecilmistir. nia-aa research framework
  • türkiye'de layıkıyla yapmak zor olsa da henuz kimsenin çözemediği bir matematik problemine kafa patlama bilimi. orda gaba artıyor bak burda dopamini saaptı diye okumaktan 7 numara gözlerin olur. ama deney sonucu ne çıkacak, heh hipotezim tuttu atraksiyonu da kah labda bayram havası estirir, kah teselli sözleri havada uçuşur. ekip arkadaşlarınız güzelse ve ahlaklı insanlarsa bilim adına emek vermek ve heyecanlanmak tatlı keyifler yaşatıyor insana.
  • sinir bilimi. beyin görüntüleme teknikleri (bkz: mr) (bkz: fmr) (bkz: eeg) (bkz: pet) geliştikçe bu bilim dalıda gelişme gösterdi. çünkü görüntüleme teknikleri sayesinde nöronlar ile aramızdaki bağ gittikçe arttı. onların dünyasını inceledikçe onları daha iyi anlamaya ve insan beyninin sırlarını çözmeye başladık.

    daha çok yolumuz var. çünkü bu teknikler dahi hala tek bir nöronu görüntülemek için yetersiz. görüntüleme tekniklerimizde aldığımız geri dönütler bile milyonlarca nöronu içeriyor. ilerleyen dönemler de eğer ki tek bir nöronu görüntüleyecek seviyeye gelirsek, bu sayede çeşitli psikolojik sorunlarda daha başarılı sonuçlar alabiliriz. beyin ameliyatlarında artık nokta atışları yapacak hale de gelebiliriz. yapay zeka konusunda da insan beyninin çözümlenmesi yardımcı olacaktır.
  • yazılımcılar baktılar bu yapay zeka işi data mining, ses ve görüntü işleme, efendime söyleyeyim natural language processing, makine öğrenmesi filan ile olmayacak, beynin işleyişini daha iyi anlamak için nörobilimden destek almaya başladılar. bu sebeple akademide nörobilim alanının aldığı yatırımlar arttı ve nörobilim bu sayede heyecan uyandırıcı biçimde ilerlemeye, diğer bilim dallarını beslemeye başladı. bu zamana kadar fonlanmamış olması gerçekten büyük kayıp.

    sözlükte başlığı ben liseden mezun olmadan önce açılmış olsa hedeflediğim alan banko nörobilim olurdu.
  • yakın geleceğin "bilim kolu". bana göre her bilimseverin ilgi duyması gerektiği bir alan.
hesabın var mı? giriş yap