• örümcek ağı'nın dünyanın elektromanyetik alanı'nı birkaç milimetrekarelik alanda bozabilen bir maddeye sahip olması. birçok böceğin bulundukları bölgede en ufak bir elektriksel değişiklik olsa bunu hissedebilecek kadar hassas sensörlere sahip olmasına rağmen ağı farkedememesinin sebebinin dünyanın manyetik alanını bozan bu bu madde olduğu, örümcek ağının fizik kurallarını değiştiren bu özelliğinden yola çıkarak, çevre kirliliğiyle mücadele edilebileceği.

    detayı şöyle:

    oxford üniversitesi örümcek ağının şifresini çözdü. örümcek ağını kaplayan ve dünyanın elektromanyetik alanını birkaç milimetrekarelik alanda bozabilen madde sayesinde çevre kirliliği ve uçak kazalarına çözüm bulunabilecek.
    ...

    örümcek ağı sistemi bilinenden çok daha kompleks ve sıra dışı olduğunu söyleyen doğa bilimleri derneği genel sekreteri biyoteknolog müge kanay, oxford üniversitesi’nde yapılan araştırmada örümcek ağının şifresinin çözüldüğünü açıkladı. araştırma, örümcek ağının fizik kurallarını alt üst eden çok kompleks bir özelliğe sahip olduğunu ortaya koydu.
    uçan böceklerin üzeri polenler, kirleticiler ve hava yoluyla taşınabilecek maddelerle kaplı. havada uçuşan her şeyin elektrikle yüklü olduğunu vurgulayan kanay, fizik kurallarına göre, bir maddenin diğer maddeye yapışabilmesi için zıt kutuplar olması gerektiğini, dolayısıyla da polenin böceğin üzerine yapışabilmesi için, birinin artı, diğerinin eksi yüklü olmasının şart olduğunu aktardı.
    kanay, bir böceğin örümcek ağına yapışabilmesi için de yine birinin artı, diğerinin eksi yüklü olması gerektiğinin altını çizerek, şu bilgileri verdi:
    “aynı kutuplar birbirleri iter. bu durumda örümcek ağının polenleri yakalayamaması gerekir. üzeri polenle kaplı bir böceğin ağa yapışmaması demek, böceğin kolaylıkla kaçabilmesi anlamına gelir. işte tam bu aşamada hiç beklenmedik bir şey gerçekleşir. örümcek ağı, hem böceğe hem de polene yapışır. iyi ama fizik kurallarına göre imkansız olan bu durum, nasıl olur da gerçekleşir? nasıl olur da örümcek ağlarını inceleyince üzeri polen kaplı böceklerle karşılaşabiliriz?”

    böcek nasil aği fark etmez?
    “örümcek ağının tüm yüzeyini kaplayan elektrostatik özelliğe sahip madde, ağın hem uçan böcekleri hem de böceklerce taşınan kir ve polenler ile benzer tüm parçacıkları yakalamasını sağlar. ancak bu kadarla kalmaz. bu madde, örümcek ağı üzerinde sadece birkaç milimetrelik çok ufak bir alanda, dünyanın elektromanyetik alanını bozar ve böylece artı ya da eksi yüklü olup olmadığı fark etmeksizin her cismin üzerine yapışabilir.”

    “bilim adamlarının aklını yıllardır kurcalayan bir diğer soru, nasıl olup da böceklerin örümcek ağını fark etmediğidir. birçok böcek, bulundukları bölgede en ufak bir elektriksel değişiklik olsa bunu hissedebilecek kadar hassas sensörlere sahiptir. antenleri adeta bir elektronik sensör gibi çalışır. antenin ucu, böceğin vücudunun geri kalanından farklı bir elektrik yükü ile yüklüdür. böylece böcek, elektrik yüklü bir nesneye yaklaştığında, antenin ucu bu küçücük değişikliği dahi hisseder. böceğin, bu kadar hassas sensörlere rağmen, ağı tespit edemeyip, yakalanmasının sebebi, ağın milimetrelik bir bölgesinde dünyanın elektriksel alanını bozmasıdır.”

    hava kirliliği ve uçak kazalari

    “oxford üniversitesi zooloji bölümünden prof. dr. fritz vollrath’a göre, örümcek ağının fizik kurallarını değiştiren özelliğinden yola çıkarak, çevre kirliliğiyle mücadele edilebilir. dünyanın farklı yerlerinden örümcek ağları toplanıp incelenerek, bölgedeki hava kirliliği ve çevre kirliliği tespit edilebilir. bu sistem, bugün kullanılan endüstriyel sensörlerden hem çok daha ucuz hem de çok daha yüksek bir verime sahip olacaktır.”
    “vollrath söz konusu keşifle ilgili başka bir tespiti daha bulunuyor: havada uçuşan tüm nesnelerde statik elektrik bulunur. bir uçak bile gökyüzünde uçarken, etraf ne kadar boş görünürse görünsün, üzeri havadaki nesnelerden uçuşan statik elektrikle kaplanmaya başlar. bu da bir risk oluşturur. örneğin helikopterler, iniş yaparken üzerlerindeki statik elektriği aniden boşaltırlarsa havaya uçarlar. eğer örümcek ağlarındaki dünyanın elektriksel ağını belirli bir bölge içerisinde etkisiz hale getirme özelliğini taklit edip, uçakları ve helikopterlerimizi bu malzeme ile kaplayabilirsek, o zaman havacılık tarihinin en büyük kazalarından biri olan hindenburg felaketi gibi olaylara karşı da tedbir almak ve daha güvenli uçuşlar gerçekleştirmek de mümkün olabilir.”
  • birçok doktor arkadaşımın, öğrencimin ufkunu açtığım bir bilgiyi paylaşayım. rektal dijital masajla (prostat masajı), geçmek bilmeyen hıçkırık tedavi edilebiliyormuş. hatta francis miller fesmire ismindeki bir acil uzmanı bu konuda yaptığı bir vaka sunumu ile ig nobel ödülü kazanmış.

    özetle, geçmek bilmeyen hıçkırığınız varsa ve kurtulmak istiyorsanız götü parmaklayıp hıçkırıktan kurtulabilirsiniz.
  • kettle'da su ısıtma esnasında kettle'ın kapağı açık bırakılırsa su hep kaynıyor, hiç durmuyor, kettle'ın düğmesi atmıyor. ya da benimki çok eski model kaldı, bilemedim.
  • android'teki mönü uygulamasında ayarlar'dan 'ekranı açık tut' seçeneğini işaretleyerek yemek yaparken ekran ışığını kapatmadan rahat bir şekilde kullanılabiliyor olması
  • mozilla firefox'un isminin ilk başta firebird olması. bir başka open source projenin aynı ismi taşıdığının öğrenilmesi üzerine firefox olarak değiştirilmesi. bunun "red panda" denilen hayvanın diğer bir adı olması. ayrıca amblemindeki hayvanın da sanılanın aksine tilki değil red panda olması.
    kaynak
    red panda (a.k.a firefox)
  • hepsinin kaynaginda bir sekilde kitaplar vardir.
  • bulasik makinasina parlatici yerine biraz sirke damlatmanin daha iyi perfomans sagladigi gercegi.
  • hacettepe üniversitesinin logosunun geyik olduğunun öğrenildiği an *
  • güdük necminin (halit akçatepe'nin) aslında hababam sınıfı'nda şu sınavı kaynatmak için gaz verilip omuzlarda dolaştırılan istiklal savaşı gazisi hocanın (sıtkı akçatepe'nin) oğlu olması..ve gerçekte de sıtkı akçatepe'nin sakarya meydan muharebesi'ne katılmış biri olması yeniden doğmuş hissi yaratır bünyede
  • bir sonbahar aksamüstü new york public library'nin önünden gecerken orada bir kalabalik grup olustugunu farketmek, ne olup bittigini anlamaya calisirken uzun beyaz bir limuzinin yaklasmasi, icinden beyaz gelinlikler icinde ince ve zarif bir modelin cikmasi, derken modelin sarah jessica parker oldugunu, sex and the city filminin bir sahnesinin cekildigini görmek. ufku iki katina cikaran kisim ise; kütüphane merdivenlerinde dosyalariyla, sirt cantalariyla asagi yukari kosusturan, güzel giyimli, güzel fizikli, ögrenci tipli yaklasik 50-60 kisilik ahalinin tamamen figüranlardan olustugunu farketmek, bu kisilerin set ekibi tarafından bir takim talimatlar almasi, bazilarina titizlikle makyajlar yapilmasi, velhasil filmlerde arka planda gördügümüz o sokaklardaki detayların ve insanlarin aslinda tamamen birer dizayn ürünü olması, bize gösterilen o dünyanın bir hayal ürününden olustugu aci gercegini anlamak. o anda insanlarin kafasina gercekte olmayan bir new york imajinin ilmek ilmek islendigini bu vesileyle görmüs olmak.
hesabın var mı? giriş yap