• "insanlar aslında tek burun deliğiyle nefes alıp vermektedir. yani bir burun deliğinden geçen hava miktarı, diğerine göre kat kat fazla olabilmektedir. insanların günlük işlerinde ağırlıklı olarak kullandıkları ele 'baskın el' dendiği gibi, havanın çoğunlukla alındığı burna da 'baskın burun' denmektedir. ancak sürekli aynı burun deliğinden nefes almıyoruz. yani burunda baskınlık değişken bir durumdur. bir burun deliğinin baskınlığı, yirmi beş dakika ile sekiz saat arasında değişmektedir. bu değişmeye tıp dilinde 'nazal siklus' denmektedir. bir burun deliği baskın olduğunda, o burnun boşluğundaki damarlar daralırken (dekonjesyon), burun boşluğu genişler. bu esnada, diğer burun boşluğundaki damarlar genişlerken (konjesyon), burun boşluğu daralır."
  • üretim ve geliştirme çalışmaları devam eden, f35 lightning savaş uçağının
    sistemlerinin c/c++ ile programlanmış olması.
    ("bu c ne işimize yarayacak ya"diyen, ufku geniş arkadaşlarıma gelsin).
  • musclewiki diye bir site var. hangi kası çalıştırmak istiyorsanız o kası çalıştıran hareketleri gösteriyor.

    edit: sevgili sözlük gelen mesajlardan ötürü bi açıklama yapma gereği hissettim. bilgi için teşekkür eden de var, çok cahilsin keşke ölsen diyen de :) gym'e yeni başladığımı çok şey öğrenceğimi söyleyen falan oldu. allah kahretmesin sizi emi :) kpss sonucu bekleyen, günde 256 defa memurlar.net sayfasını yenileyen bi garibanım ben la. bu işi bilenleriniz var ama çoğumuz spor salonuna girip ne bok yiyeceğimizi bilmeyen insanız. site sizi tatmin etmemiş olabilir ama vay amk çok iyiymiş diyenler de var. bu siteyi görüp daha iyisine zıplayacak belki adamlar. çok da şey yapmayın yani. bu arada bolca omuz çalışın. hadi eyvallah.
  • gundelik skimsonik bilgiler.
  • bkz: psikoloji
  • basketbol sever misiniz?
    peki kurallarına ne kadar hakimsiniz?

    şanslısınız. çünkü birazdan, birçok profesyonel sporcunun bile bilmediği bir kuralı öğreneceksiniz.

    2 serbest atış kullanan bir oyuncu düşünün. ikinci serbest atış kullanıldıktan sonra, diğer oyuncuların girdiği ribaund mücadelesini gözünüzün önüne getirin. herşey gayet normal di mi?

    peki ya ilk serbest atış?
    oyuncuların neden topu kapmak için uğraştıklarını hiç merak ettiniz mi?

    ribaund mücadelesine gir, mücadele et, topu kap, hakeme geri ver ve ikinci serbest atışı bekle.

    iyi de neden?
    2. atış için yapılacak mücadelenin bir provası mı?
    yoksa sadece basit bir sporcu işguzarlığı mı?
    hiç düşünmediniz di mi?

    cevap veriyorum.. 'c - hiçbiri'

    eğer serbest atış kullanan oyuncu, ilk atışı potaya değdiremezse ve topu rakip takım kaparsa; ikinci serbest atış iptal edilir ve kullanılmaz..
    eğer ribaund mücadelesini atışı yapan takım oyuncuları kazanırsa; 2. atış kullanılır..

    bir başka deyişle, ilk atış sonrası girilen gereksiz mücadele; "bu salağın sağı solu belli olmaz" mücadelesinden ibarettir ve hiç gereksiz değildir..
  • android telefon kullananlar için faydalı olabilecek bir özellik.

    telefonunuz sessiz modda bile olsa android device manager
    adresinden login olduğunuzda telefonunuzu 5 dakika boyunca yüksek sesle çaldırabiliyorsunuz. telefonunuzu bulamıyorsanız kilitleyebiliyor, hatta içindekileri silebiliyorsunuz.
  • aydan görülen çin seddi değil insanların götleri kadar büyük kibirleridir.
  • sadece günümüz insanının değil, mağaralarda yaşamış olan atalarımızın da dünyada yaşamış en tehlikeli canlılar olduğu gerçeği.

    ilk insansı atalarımızın 7 milyon yıl önce afrikada ortaya çıktığı düşünülüyor. homo habilis, homo erectus, homo sapiens bunların bazıları. homo erectus her ne kadar modern insana çok benzese de, modern insanın beyin yapısına sahip değildi. günümüz insanını bu atalardan ayırmak için kullanılan kriterlerden belki de en önemlisi beyin yapıları. ortalama olarak m.ö. 50000 yılına gelindiğinde ise cro-magnon adındaki dedelerimiz ortaya çıktı. cro-magnon ilk insan değildir, bize en yakın insandır. cro-magnonların bize kadar ulaşmış olan ürünleri arasında en ünlüleri sanat ürünleridir: olağanüstü güzel mağara resimleri, heykeller, bugün de sanat olarak hayranlığımızı kazanan müzik aletleri var. bu onların diğer cinslerinden zeka olarak üstün olduğunu gösteriyor.

    çağdaş insanın tek bir merkezden çıktığına, daha sonra yayılarak başka yerlerdeki başka tür insanların yerini aldığına dair en açık kanıtı avrupa’da görmekteyiz. 40.000 yıl kadar önce çağdaş iskeletleri, üstün silahları ve başka ileri kültür özellikleriyle cro-magnonlar avrupa’ya geldiler. birkaç bin yıl içinde yüz binlerce yıldır avrupa’nın tek yerleşik insanları olarak evrimleşmekte olan neanderthallerden iz kalmadı. bu sonuç bize cro-magnonların bir şekilde çok üstün teknolojilerini, dil becerilerini ya da beyinlerini kullanarak neanderthallere hastalık bulaştırdıklarını, onları öldürdüklerini ya da onların yerini aldıklarını, geriye de neanderthaller ile cro-magnonlar arasında bir melezleşme olduğuna dair çok az kanıt bıraktıklarını ya da hiç bırakmadıklarını kuvvetle düşündürmekte.

    buzul çağları sırasında okyanusların suyunun öyle büyük bir bölümü buzullarda hapsolup kalmıştı ki deniz seviyesi bütün dünyada şimdiki seviyesinin yüzlerce metre altındaydı. bunun sonucu olarak da endonezya adaları sumatra, borneo, java ve bali ile asya arasında bugünkü sığ deniz yerine kuru toprak vardı. bu toprak parçasına sundaland adı verilir. aynı şekilde yeni gine ve avustralya arasında bulunan arafura denizi de yerini toprağa bırakmıştı. avustralya ve yeni gine'nin birleşik olduğu bu parçaya da sahul adı verilir. ancak yine de bu iki kara parçası arasında atalarımızın buraya geçmesini engelleyecek derin denizler vardı. engel vardı ancak atalarımızın zekası da vardı. tarihte bilinen ilk deniz araçları bu tarihlerde yapıldı. m.ö. 40000 yıllarında, kimine göre balıkçıların akıntıya kapılmasıyla, kimine göre de bilinçli olarak yeni gine, avustralya ve yeni zelanda gibi adalara geçildi. aynı şekilde bu adalarda yaşayan dev hayvanlardan oluşan megafaunanın yok oluşu da m.ö. 40000 yıllarına rastlamaktadır. bir tonluk kertenkele, dev piton, karada yaşayan timsah gibi şaşırtıcı derecede büyük sürüngenler vardı. ve en bilinen örneklerden biri olarak yeni zelandanın moa kuşu vardı. tüm bu hayvanların yok oluşu bu tarihlere denk gelmektedir. bugün ise avustralyada kanguru haricinde iri bir hayvan kalmadı.

    son buzul çağı ortalama olarak 12 bin yıl önce yaşandı. bu tarihlerde bering boğazının yürüyerek geçmeye müsait olmasıyla beraber, amerika kıtasında insan yerleşimi başladı. bu insanlardan en bilinenleri clovis avcıları diye anılır. amerika kıtasında dev tembel hayvanlar, aslanlar ve mamut gibi canlılar yaşıyordu. clovis avcılarının mızrakları mamut iskeletleri ile birlikte bulunmuştur. dev tembel hayvanların ise insanlar tarafından yaşam alanlarının küçülmesiyle birlikte, güneye doğru inerek jaguar gibi avcılara yem olduğu düşünülmektedir.

    tüm bu yok oluşlara sebep olacak bir şey daha var ki; iklim değişikliği. bu yok oluşları iklim değişikliğine bağlayan bilim insanı sayısı azımsanacak düzeyde değil. ancak bir önemli nokta bulunuyor. buralarda yaşayan canlılar tarihte; örneğin amerikadakiler 27 tane iklim değişikliği gördü. neden bu değişiklikler sürecinde yok olmadılar da insanın gelişiyle beraber yok oldular? kanıtlar sadece bunlarla bitmiyor. tarihe daha yakın baktığımızda mauritius dodosu, bazı kaplan türleri gibi canlıların insanlar tarafından yok edildiği açık.

    sadece teknolojiye, ateşli silahlara sahip olan bizler değil, elinde mızrak olan akıllı cro-magnonlar da birer katildi.

    not: tüfek, mikrop ve çelik kitabından edinilen bilgiler neticesinde yazılmıştır.
hesabın var mı? giriş yap