• tamamen altın olmadığını öğrenmemle beni şaşırtmış olan olimpik ödül.

    olimpiyatta yarışan sporcular için paha biçilemez olan olimpiyat altın madalyasının gerçek maliyeti biraz şaşırtıcı. ağırlığı 556 gram olan madalya sandığınızdan daha ucuza mal oluyor çünkü tamamı altından değil. hem de epey bir süredir bu durum böyle. kayıtlara göre, madalyaların tamamen altından yapıldığı yalnızca iki olimpiyat var: 1904 st louis ve 1908 londra yaz olimpiyatları.

    şu sıralar tokyo'da dağıtılan 556 gramlık madalyanın ise yalnızca 6 gramı altın kaplama, geri kalanı ise saf gümüş. bu da ağustos 2021 itibarıyla yaklaşık olarak 800 amerikan dolarına tekabül ediyor. yani 6800 türk lirası gibi bir şey. ancak bu madalyaların seneler sonra açık artırmalarda acayip paralara satılabildiğini de eklemem gerek.

    sporcuların ne kadar kazandığını merak edenleriniz olabilir. onu da hemen cevaplayayım. altın madalya kazananlar 37.500 dolar, gümüş alanlar 22.500 dolar, bronz sahipleri ise 15.000 dolarlık bir ödeme alıyor olimpiyat komitesinden.
  • bir bilgi de ben vereyim;

    türkiye'de 2013'te yayımlanan resmi gazete'deki yönetmeliğe göre altın madalya sahibi sporculara 1000 cumhuriyet altını, gümüş madalya alanlara 600 cumhuriyet altını, bronz alanlara da 300 cumhuriyet altını verilecek.
  • olimpiyatlara nasıl başvuru yapıyoruz?
  • şu zamana kadar bunu kazanabilen tek kadın sporcumuz, halterde nurcan taylan oldu. ondan sonra kazanan aslı çakır alptekin ise doping yüzünden madalyasını geri verdi.
  • türkiye, kazanılan altın madalya için 1000 cumhuriyet altını ile hong kong ve singapur'un ardında verilen ödül boyutu anlamında dünyada 3. sırada yer alıyor. independent haberinde tl bazında aktarılmış rakamlar ancak kabaca dolar için 8,5, euro için ise 10'a bölersek ülkeler ne kadar veriyor üç aşağı beş yukarı anlarız. tabi türkiye gibi futbol garabeti hariç birçok branşa kaynak aktarılmadığı için programlar kurulamıyor, altyapı gelişemiyor o yüzden teşvik olması açısından bence çok da problemli bir rakam değil, zira toplamda katılınan 22 olimpiyat oyununda epi topu 39 altın madalya alınmış. kim bilir belki bu altın alan sporcularımız gencecik bir dimağa umut olacak ve türkiye'nin ve türk insanının hayatında izlemediği bir branşta ülkemizi temsil edecek. kaldı ki primler yazıldığı gibi 1000 cumhuriyet altını üzerinden veriliyor, yani bu rakam her ne kadar şu an 3,2 milyon tl civarı bir tutara tekabül etse de 2016'da çok daha düşüktü.

    ama ülkede spor altyapısının ve spora bakışın ne kadar acı olduğunu abd, avustralya gibi ülkelerin sporcularına ne kadar ödül verdiğine bakarak anlayabiliriz. koca abd, olimpiyat altınına 30 bin dolar civarı para veriyor lan! düşünsene michael phelps olarak türkiye'de doğsan sırf bir olimpiyatta kazandığın altınlarla fabrika kurup, kalantor bir biznısmen olabiliyorsun anasını satayım. ama adamın çok da umrunda olacağını sanmıyorum. zaten devlet, spor programının fertlerine istediği imkanları sağlıyor. adam da mesleki olarak bir sporcu olduğu için bizdekiler gibi lan ben emekli olunca ne yapam inşaat mı yapam? kafasına girme gibi bir durumda kalmıyordur diye tahmin ediyorum. e tabi sponsorluklar falan da cabası. hadi diyelim phelps istisnai bir örnek; ortalama bir olimpik atletin gelişmiş bir ülkede hayatını idame ettirme gibi herhangi bir problemi var mıdır? 30-35 yaşlarında emekli olur, devleti ona güzel güzel bakar, şahıs da zaten tutkunu olduğu işi yaptığı için emekli olduğunda muhtemelen antrenörlük yaparak tecrübelerini, bilgilerle harmanlayarak gelecek nesillere katma değer de yaratarak kültürü ilerletir gül gibi yaşayıp ölüp gider.

    şimdi türkiye'de 10 yaşında bir çocuğun pist bisikletçisi olmak istediğini düşünsene? düşünemedin değil mi? valla ben de...
  • altının ons fiyatından haberi olmayanların şaşırdığı hede.

    506 gramlık madalya...altının gramı €50 desen. bir altın madalyanın maliyeti kabaca €25.000 eder. paralimpik hariç bir bu olimpiyatta 340 altın madalya dağıtılacak.

    €25.000 x 340 = €8.5 milyon yapıyor şimdi bi hesap edin bakalım mantıklımı madalyayı komple altın yapmak.
hesabın var mı? giriş yap