• puştun önde gidenidir, ama siz şuralara bir bakın:

    (bkz: ingiliz devrimi)
    (bkz: uzun parlamento)
  • ülke monarşiye döndükten sonra bedeni mezardan çıkarılmış, asılmış, dört parçaya ayrılıp "britanya'da kralın düşmanlarına ne olur?" şeklindeki gösteriye malzeme olmuştur. bunu yapan kral da cromwell'in idam ettirdiği 1. charles'ın oğlu 2. charles'tır.
  • köprüyü geçene kadar özgürlükçü olanlardan bir başkası. daha sonra yükselen burjuvazinin, aristokrasiye karşı, alt sınıflardan güç alarak yaptığı devrim, cromwell'in ölümüyle kesintiye uğramasına uğrar. ama aslında bu kesintinin (levellers gibi liberterlerin de ürkütmesiyle) burjuvazi'nin silahının kendine çevrilmesinden korkarak proleter özgürlükçü söylemleri frenlemesiyle olduğu da bir gerçek. restorasyon'da çıkarılan yasalarla mutlak iktidarın kendilerine verildiği burjuvazi yerini sağlamlaştırır, 2. charles ya da bir başkasının kral olması, iktidarın artık burjuvazinin elinde olduğu gerçeğini değiştirmez. cromwell öyle otoriterdir ki cromwell döneminde birlikte hareket de edilen bazı kesimlerden kurtulmak için "ateist, tanrıya söven* ve melun fikirler"e karşı yasalar çıkartılarak kamu önünde idamla cezalandırmaktan dahi geri durulmamıştır.
  • kendi eceliyle oldugu halde, hasimlari tarafindan mezardan cikartilip, yargilanan ve ceza kesildikten sonra infaz edilen rebel. kafasi halen cambridge de sidney sussex kolejde oldugu halde tam olarak yeri belirlenmedigi icin nerde oldugu bilinmiyor .....
  • (bkz: katil)
  • neredeyse tüm ingiliz krallarının adını ezbere bilenlerin bile çok tanımadığı kişi.
    belki de bunun en büyük nedeni bizzat ingilterenin bile cromwell'i unutmak istemesidir. cromwell bir açıdan napolyon ile benzeşir. her ikiside devrimin liderliğini devralmış, monarşiyi yok etmiştir. ardından ikisi de tek adam haline gelip bir nevi kral olmuşlardır.
    ancak napolyon bu kadar tanınırken cromwell pek hatırlanmaz.
  • "daha iyi olmaya çalışmayan iyi olarak da kalamaz" sözünün sahibi olan kişi.
  • 25 nisan 1599 yılında huntingdon da dünyaya geldi. babası, şövalyenin küçük çocuğu olduğu için aile serveti ve ailenin adından yararlanamadı. bu yüzden zar zor geçinen bir çiftlik evinde zor şartlarda büyüdü. 1620 yılında sir james bourchier in kızı elizabeth bourchier ile evlendi. babasından kalan 3-5 kuruş ile geçinmeye çalışırken dayısının aniden ölmesiyle ondan gelen para ile durumunu düzeltebildi. büyükbabası, huntingdon dışında büyük bir sarayda yaşıyordu. onun parasından yararlanamasa da verdiği büyük törenlerde saray ve çevresinden insanlarla kurduğu ilişkiler sayesinde durumunu güçlendirdi. en önemli tanışıklıkları londra ticaretini ellerinde tutan püritenlerle kurduğu dostluktu.

    gençlik döneminde bazı ruhi sorunlar yaşamış cromwell, 1630 yılında büyük bir bunalım geçirdi. daha sonra püritenler in din ve ahlak anlayışını tamamen benimsedi ve savunucusu oldu. dostlarına" tanrının benim için bir görev vermesini bekliyordum bu gerçekleşti" diyordu. parlamentoya seçildi ancak devamsızlığı yüzünden üyeliği kaldırıldı. 1640 yılında tekrar seçildikten sonra etkisini arttırmaya başladı. özellikle yaptığı ateşli konuşmalar çok beğeniliyordu. 1642 yılında iç savaş meydana geldi. cromwell, süvari birliği kumandanı oldu. bir yıl sonra da tümgeneral rütbesiyle doğu bölgesinin başına geçti daha sonra monarşiye karşı savaşan birliklerin kumandanı oldu.

    cromwell, kral birinci charles ile konuşup reformların yapılmasını istedi. ancak bu görüşleri yerine gertirilmedi. bu sırada irlanda ve iskoçya da ikinci charles ın tahta geçmesi için ayaklanma başladı. cromwell, her iki isyanı da bastırdıktan sonra kral birinci charles ın ordularını da yenilgiye uğrattı ve kralın kafasını kestirdi.

    savaş sona ermişti ancak sorunlar bitmek bilmiyordu. bunun üzerine cromwell dizginleri eline almaya karar verdi. en büyük isteği ingiltere yi katı sosyal ve dinsel kurallarla yönetmek istiyor ve bunun dışında hiçbir şey ile ilgilenmiyordu. ancak ölümünden sonra ingiliz halkının monarşisiz yapamayacağı ortaya çıktı ve ikinci charles kral oldu. cromwell in westminister katedraline gömülmüş cesedi çıkarıldı tyburn e asıldı. daha sonra kral yanlıları cromwell in başını keserek 20 yıla yakın bir süre halka teşhir ettiler.
hesabın var mı? giriş yap