• insan salyasinda bulunmus dogal agri kesici. arastirmacilara gore morfinden 6 kez daha guclu olan bu madde gelecekte agri sizi dindirmede birinci sirayi alacakmis. suraya da yazinin aslini ilistirelim tam olsun;

    (bkz: http://www.lifesteps.com/gm/atoz/news/hs536031.jsp)
  • öpeyim de geçsin sözünün gerçek olduğunu bilimsel olarak açıklamaya yarayan madde
  • insan tükürüğünde mevcut olan, ağrılara karşı morfinden çok daha etkili bir maddedir. paris'teki pasteur institute bu konuda fareler üzerindeki meşhur deneylerin yapılmış olduğu yerdir, bu maddenin çok güçlü bir doğal analjezik olduğu savı burada yapılan deneylerde ortaya atılmıştır.

    opiorphinin varlığından haberdar olduktan sonra insanın aklına elbette "madem tükürükte böyle bir madde var neden ağrılarımızı geçirmek için başka maddelere ihtiyaç duyuyoruz?" veya "neden yine de ağzımızda acı hissedebiliyoruz?" gibi sorular gelebilir.

    şöyle ki, opiorfini morfin ile kıyaslayan bir bilim insanı bu kıyaslamayı eşit konsantrasyonlar üzerinde hesaplayarak yapar. örneğin, eğer bir farede x mg/kg vücut ağırlığı dozda opiorfin, 3x mg/kg vücut ağırlığı morfinin yarattığı etkiyi yaratır ise bu opiorfinin morfinden kat kat etkili olduğu çıkarımına varmanızı sağlayacaktır, lakin bu çıkarım opiorfinin tükürüğünüzdeki konsantrasyonun sizi uyuşturmak için yeterli olduğu manasına gelmeyecektir. böyle bir durum evrimsel olarak saçma olurdu, zira acının vücut güvenliği açısından önemi ortadadır. bir şeyler ters gidiyorsa vücudumuz tepki mekanizmalarımızı harekete geçirebilmek adına bizi uyarabilmelidir.

    opiorfinin neden ilaçlarda kullanılmadığı ise, opiorfinin kimyasal yapısı ve ekstrasyonu ile açıklanabilir.

    bir ilaç molekülünün beyne iletimi için kan beyin bariyerinin aşılabilmesi gerekmektedir. büyük moleküllerin önemli bir kısmı bariyeri geçememektedir. doğal olarak, farmakolojide kan beyin bariyerinin aşılması için çeşitli stratejiler vardır. mesela beyindeki lipid seven endotel hücreler, lipidde çözünür forma sokulmuş bir ilacın bariyeri geçmesini kolaylaştırabilirler.

    işte, opiorfine ilişkin sorunlar burada ortaya çıkmaktadır. morfin lipofiliktir, opiorfin hidrofiliktir. morfin papaver somniferumdan kolayca elde edilebilir. opiorfin büyük bir moleküler yapıya sahiptir ve yapısı kolayca bozulabilir. morfini ağzınızdan alsanız da merkezi sinir sisteminize ulaşır, opiorfin kana enjekte edilse dahi verimli bir etkide bulunamayabilir.

    günümüzde nanoteknolojideki gelişmeler, ilaçların vücuttaki belirli bir bölgeye teslimatını kolaylaştırmak için gelecek vadediyorlar. bu durum ileride çoğu ilacın yan etkilerinin azalmasında da rol oynayabilir. belki opiorfin de ileride bu gelişmelere paralel olarak daha çok kullanılan bir madde olur.
hesabın var mı? giriş yap