• asıl amacı islam dininin bir farz ibadetini aşşağılama, gözden düşürme olan yalandır.ezici bir azınlıkta olmanın verdiği rahatsızlığı gidermek içindir, üzerine gidildikçe daha çirkin yalanlara yerini bırakmaya devam edecektir, etmektedir.
  • yalandır. pardon dogrudur. şey yalan olduğu doğrudur.

    aman neyse aşağıdaki link meseleyi özetler:

    oruç aşk hakikat:

    dücane
  • orucun sağlığa zararlı olması neyi değiştirir ki? bu gelenek, asagi yukari bütün eski dünya dinlerinde varolan, insanin nefsini terbiye etmesini amaçlayan bir dinî ritueldir. mantıken de bunun keyifli ve saglikli bir sey olmamasi gerekiyor. biraz çile çekeceksin ki nefsin terbiye olsun di mi?

    burdaki sıkıntı islamcilarin ısrarla orucun sağlığa 'yararlı' olduğunu savunmaları. 40 günlük halvete giren, sadece su içen tasavvuf alimleri var. o zaman en faydalisi o. töbe haşa.
  • birincisi, günde 17 saat susuz kalmanın insan sağlığına faydalı olacağını kimse oturup araştırmaz bile.. aç kalmak ise bundan bir tık geride, bahsedilen tansiyon ve şeker hastalığı olanlar için ise direk krizlerle dans, veyahut rus ruleti oynamak anlamına geldiğini başlığı açanın kendi alıntılarından linklerinden takip etmek yeterli. arkadaşlar "oruç sağlığa yararlıdır" iddiasını ibadete temel yapmayın.

    size önerim: "zordur, yıpratıcıdır ama emridir, tanrıya karşı görevimizdir, onun verdiği beden ve sağlığı onun emriyle bir miktar zorluyoruz" deyin.. "kaldı ki ciddi sağlık problemi olan zaten muaftır" deyin, bitsin. bu "oruç tutmak sağlıklıdır, tıbben iyidir" yaklaşımı dini duyguları güçlü toplumumuzda oruç tutmaması gereken birçok insanın sağlığını riske atıyor, tansiyon şeker hastası olan kişi oruç tutmamalı, dindar bir cerrah, uzun ameliyatlara gireceği günlerde, gece uykusuz kalmış ve/veya sahur yapamamış ise o gün oruç tutmamalı, buna dinin kendi mantığı içinde izin var.. tam tersini zorlamayın.

    arkadaşın kendi alıntıları bile bunun yalan olmadığını ispatlıyor.. orda oruç tutmanın yol açabildiği zararları riskleri ifade eden bilimsel metinlerdeki olasılıklı, karmaşık nedensellik ilişkilerini usulüne uygun ifade eden cümleleri tam bir hüküm gibi görmüyor, belli kesin bir durum yok diye anlıyor ve hafif buluyorsunuz, orucun zararı yok demişler diye anlıyor ve yanlış yorumluyorsunuz.. tabi ki o da ancak "ne güzel araştırmışsın kardeşim" diyenlerin entry'yi ve verilen linkleri okuduğunu var sayarsak..

    edit: oruç sağlıklıdır diyen batılı araştırmacıların dediği oruç'ta su içmeme yok en başta. öğün atlama, günde iki öğün yeme. arada minimum bir şeyler yeme (yani haftada bir kaç gün, ay da birkaç gün belli bazı gıdaları veya büyük öğünleri terketme) gibi tonla türü var. bu araştırmaları yapanların bulgularına göre ramazan orucu sağlıklıdır denemez.
  • yalan olması dışında gayet doğrudur diye gireyim de, bilimin daha nelere ne kadar oyuncak edilebileceğine karşın yaşadığım şaşkınlık dilime de yansımış olsun.

    güzel kardeşim, oruç tutmak bal gibi de sağlıksızdır. bu bir yalan değildir ve böylesi bir gerçeği sözde bilim kullanarak aklamaya çalışmak ise kibarca söylemek gerekirse yalancılıktır.

    gerçeğin yalana çevrilmeye çalışılırken başvurulan aldatmacaya değinmeden önce şunu da belirtmek isterim, bilim küçük zihinlerin oyun alanı değildir. bilimi manipüle etmeye çalışmanız küçük düşmenizi engellemeyecek, sadece buna devam ettiğiniz sürece küçük düşmeniz daha da dramatikleşecek o kadar.

    bilim her daim manipülasyona açıktır, bunun farkında olanlar için elbette orucu sağlıklı olarak lanse edebilmek zor iş değil. alın size örnek: https://en.wikipedia.org/wiki/scientific_racism buradaki adamlardan 3 tanesi çıkıp "seni baban doğurdu" dese inanırsın. al sana bilim. öyle pubmed kurcalamana gerek yok, pubmed'i bilmeyen kimselere "ooo fiyakalı" dedirtebilirsin ama ben yemem mesela.

    *

    gelelim asıl konuya. oruç tutmak sağlıklı mıdır sağlıksız mı?

    şimdi öncelikle şu çok önemli mevzuyu ortaya koymak lazım: islam dini yaklaşık 1500 yıl önce ortaya çıkmıştır. bugün bahsedilen kolesterolden kan basıncına, böbrek yetmezliğinden dehidratasyona --o dönem bu konuların hiçbiri bilinmiyordu. yani "efendim kolesterolü varsa tutmasın zaten?" diyorsanız bunu -atıyorum- m.s. 786 yılında islam halifesi olan harun reşid'e anlatın hadi.

    *

    tekrar: oruç sağlıklı / değil?

    değil.

    bak uzun uzadıya anlatmayacağım. tek kelime, 13 harf: dehidratasyon.

    yukarıda linki verilen çoğu pubmed makalesinde "hafif etki" olarak gösterilmiş, dehidratasyon öyle hafif bir hadise değildir arkadaşlar. ***ha bu arada tıp doktoruyum, olaylara yabancı değilim onu da belirteyim***

    dehidratasyon yeri gelir böbreğini gümletir, yeri gelir olmayacak yerde başını döndürür ölümüne sebep olur, yeri gelir zihnini bulandırır yapmaman gerekeni yaptırır vb vb

    yani bak tansiyona, kolesterole, glisemiye bilmem neye hiiiiiiiiiiiç ama hiç girmiyorum dikkat ederseniz. neden? çünkü gerek yok.

    girecek olsam ne söylerdim? şunu söylerdim mesela: hiperlipidemi "ilk" kez ne zaman tespit edildi? islam ne zaman ortaya çıktı? her iki tarihin ortalamasını alıp gereken cevap kendi kendinize verin. teşekkürler.

    *

    ha bir de şuna değinmeden edemeyeceğim. verilen ilk makalenin abstract'ını analiz etmek istiyorum müsadenizle:
    "the fasting month of ramadan is the ninth lunar month of the ıslamic calendar. ıt is the most important month for muslims because in which the qur'an was revealed, and they abstain from food and drink from dawn to sunset to express their gratitude to god. eating and drinking is permitted only at night, and muslims typically eat two meals each day, after sunset and just before dawn. people tend to stay up late watching tv with the family, praying or reading the qur'an. ramadan teaches muslims self-restraint and reminds them of the feelings of the impoverished. on the other hand, the biological effects of changes in lifestyle during ramadan may also be expected. some studies have reported substantial weight loss, signs of dehydration, raised serum concentrations of uric acid and cholesterol, etc. during ramadan. however, these changes are unlikely to have much effect on healthy individuals, because generations of muslims have undertaken fasting year after year. ın conclusion, the observance of the ramadan fast may produce some ill-effects in patients with some disease, e.g. hypertension, hypercholesterolaemia, hyperuricaemia, hyperglycaemia, and heart, liver and kidney disease."

    ingilizcesi olmayanlar için uzun uzadıya oturup çevirecek kadar işsiz değilim ama ana olayı anlatayım; bilimsel makale dediğin şey, her neyi konu ediyorsa o konunun ne kadar muhteşem olduğunu anlatmaz (aslında anlatır, ana konu budur da; öyle girişte hay maşallah aslanım demez, makaleye bunu yedirir, sen okuyup sonrasında kendi fikrinmiş gibi kabullenirsin. capisci?)

    ayrıca makaleyi kim yazmış ona bir bakın mesela. hani makaleye direkt balıklama atlamadan önce bunlara filan bir bakmak lazım.

    neyse, anlayan zaten anladı, anlamayan da bize kafir mafir deyip geçiştirecek. neyi zorluyosam. hadi eyvallah.

    ---

    edit:

    1. ilk entry hariç üstteki entry'leri yeni okudum ve ooooohaaaa dedim resmen. o neyin kafası lan? adam demiş ki "alkolü, esrarı, eroini, erkek erkeğe düzüşüp anal ilişkiyi meşru görenlerin sayıkladığı yalandır." lan biz burada oruç meşru mudur değil midir mi tartışıyoruz? önce bi oku ne yazıyor başlık nedir ne değildir ona bak. ayrıca orucu sağlıksız bulanlar "anal ilişki farzdır" diye dayatıyor mu sana? sljdsfadk

    2. orucu "açlık --> sağlıklılık/sağlıksızlık" bağlamında değerlendiriyormuşsunuz, bunu ilk planda bilsem yemin ederim yazmazdım. hatta şu an entry'mi silsem mi diye düşünüyorum ama kıyamam muhtemelen. lan sığırlar 17-20 bilmem küsür saat aç kalmak öyle aman aman üstüne düşünülecek bir hadise değil (elbette o da sağlıksız, o ayrı) ama orucu asıl sağlıksız kılan hadise yukarıda değindiğim üzere dehidratasyondur. yani susuz kalmak. yani kurumak. zihninizi açıp tekrar okuyun. okuyun. sadece okuyun.
hesabın var mı? giriş yap