• bu vitesten nefret eden ne sennalar ne schumacherler varmış da haberimiz yokmuş. 250 ms tepki süresiymiş, sürüşün temposuymuş. mahmutbey - maslak arası gidip geliyorsun, havan kime yabancı?
  • öncelikle manuel kullandığımı söyliyim de sonra totoş falan diyip okumamazlık etmesinler.

    bence bu vitese bok atılmasının 2 önemli sebebi var.

    birincisi, manueli öğrenmek biraz emek ister, çaba ister. manuelle araçta yalnız olarak trafiğe çıkılan ilk gün ise insan psikolojisini hakkatten çökerten bi gündür. şimdi bu otomatikçi arkadaşlar bu sıkıntıları yaşamadan trafikte cirit atıyorlar, haliyle öz manuelciler uyuz oluyorlar bu duruma.

    ikinci sebep: kişi hayatında önemli yerlere gelememiş, ne sike yararsın diye sorduklarında sayabileceği pek bi şey yok elde avuçta, aklına manuel araba kullanabildiği geliyor ve sanal ortamda egosunu tatmin ediyor.
  • kullanmayı beceremediğim otomobil aparatı. iyi kötü 15 senelik şoförlüğüm var. ilk kez bu sene denk geldim bir otomatik araca. lan bindim, oharey, ben o sol ayağı nerelere dayayayım, nerelere sokayım? bir huzursuzluk, bir güvensizlik hissi. neyse, çalıştırdım arabayı, götüm üç buçuk atıyor park yerinden çıkarken. güvenemiyorsun, aracın tepkisini kestiremiyorsun filan. iki araba arasından abartısız 5 dakikada filan çıkardım ben bunu. basıyorum frene, hissiyatını tutturamıyorum. acılar içindeyim.
    velhasıl, yola çıktım. bereket e5'in boş günü, beylikdüzünden beşiktaşa geliyorum gündüz vakti. motorun devri yükseliyor, ben refleks olarak ayağımı gazdan çekiyorum, sanki vites yükselticem anasını satiiim. bu garabet de bi 10 dakika sürdü. baktım alışıyorum. alıştıkça da bir keyifli gelmeye başladı meret. resmen kahkaha atarak geldim beşiktaşa kadar. ayrıca bunca yıldır paso manuel vitesli araba alan kafamı sikiiim. en kısa zamanda emektarı postalayıp otomatik bi şey alacağım bütçeye göre. yeminlen diyorum, hala manuel vites diye tutturanın kafasına ördekler sıçsın, insan kendine eziyet eder mi arkadaş?
  • vites topuzuyla oynamaktan haz alan bazı erkekler tercih etmezler genelde.
  • aşırı benzin tüketimine sebep olmayan vites türü.

    tek bir çeşit otomatik vites bulunmamakta. klasik tork konvektörlü otomatik vitesler yapıları gereği biraz daha fazla yaktırır. ama yeni nesil çift kavrama 7-8-9 ileri vitesler, hem çok rahat ve performanslıdır hem de daha az yakıt tüketmenizi sağlarlar.

    üstelik bunu fabrika verisiyle bile yaparlar. fabrika verisi ölçülürken manuel vites için her zaman doğru zamanda vites değiştiren yarış pilotu kullanılır. ama otomatik vitesi doğru kullanmak için yarış pilotu olmaya gerek yoktur.

    yani sen öküzün önde gideni, araba kullanmayı bilmeyen dangalak bir herif olsan dahi, yeni nesil çift kavrama otomatik vites ile manuel vitesten fazla yaktıramazsın. ama yarış pilotu olsan dahi manuel ile otomatikten fazla yaktırabilirsin.

    örnek olarak megane st'nin 6 ileri manuel ile 6 ileri çift kavrama otomatiğini* karşılaştırın. otomatik olan 30kg daha ağır olmasına rağmen yarış pilotunun kullandığı manuel vitese göre şehir içinde 5.6lt yerine 5.2lt yakar. tıpatıp aynı motorla hem daha düşük co2 salınımı hem daha düşük tüketim hem de daha yüksek son hız sunar.

    daha 7-8-9 ileri vites otomatikleri karıştırmıyorum iyice ezilmeyin diye.

    debe editi: araba dediğiniz şey bir araçtır. sadece işinizi görsün, fazla derinine inmeyin. dünyaya bir kez geliyoruz. detayları görmek isterseniz görürsünüz ve sadece canınızı sıkar. hangi tür şanzıman, lastiklerin çapı, yakıt tüketimi v.s bakmayın bile.

    binin, sürün, inin ve arkanıza bile bakmadan gidin. ignorance is bliss, gerçekten. bırakın birkaç deli* tartışsın dursun.

    son olarak iyi bir insan olmayın, hep kaybediyorsunuz.
  • otomatik vites, 1.2 motorlu kompakt araçlarla saatlerce trafikte dur kalk yapılan bir ülkede yaşasak belki şart olabilirdi ama sonuçta hepimiz hız sınırı olmayan otobanlarda spor otomobiller kullandığımız için manuel şanzımanın performansından ve sürüş zevkinden vazgeçemiyoruz.
  • öncelikle, uzun yıllardır tüm araçlarda gaz pedalları elektronik kontrollüdür, böyle mekanik hidrolik falan birşey yoktur. iki tane tel ecu'ya gider. en dibinde de bir kickdown switch vardır, gazı köklerseniz alet aceleniz olduğunu anlasın diye. çoğu sürücü gaz pedalına oraya kadar hiç basmadığı için varlığını farketmez. hani böyle sonuna kadar bastığınızı sanırsınız ya, ondan sonra biraz daha gider aslında.

    d, e ve daha üst sınıf araçlardaki 6 ileri ve daha fazla vitese sahip getrag, siemens ve zf'in üretimi olan tam otomatik şanzımanlar oldukça iyidir, fakat bunlarda bile tek ve temel sorun gecikmedir. açıkça hissedersiniz, gaz pedalı üzerinden verdiğiniz sinyallere araç 250ms ile 2 saniye arası gecikmeli tepkiler verir. genellikle düz vites savunucusu arkadaşların anlatmaya çalışıp da başarısız oldukları husus da budur.

    fakat paniğe mahal olmadığını belirtmek istiyorum, bu kavga da yorgan gidince bitecektir*.

    elektrikli otomobillerde şanzıman bulunmaz. vites kavramı yoktur. bu araçlarda kullanılan elektrik motorları ilk hareketlerinden itibaren çok yüksek tork ve güç değerlerini derhal ve aralıksız sağlar, devir yükselmesinden şikayet etmez, devir yükselince verimleri düşmez. elektrikli araçlarda vites değiştirme kavramı yoktur. gaz pedalına bastığınızda aracın tepkisi mecburen derhal ve anında değişir. otomatik vitesli içten yanmalı motorlu araçlardaki gecikmeler olmaz.

    bu vites veya şanzıman denen şey içten yanmalı motorların yalnızca belirli devir aralıklarında yeterli güç ve tork üretebilmesinden, yani verimsiz olmalarından dolayı icat edilmiştir. motorun kendi içindeki dönüş hızını aracın hızına göre belirli devir aralıklarında tutabilmek için dişli oranları değiştirilir. o changement kelimesinin şanzıman'a dönüşmesine şaşırmamalı.

    elektrikli otomobiller yaygınlaştığında aynı düz vites gibi ortadan kalkacak, eski bir teknoloji olarak tarihin tozlu raflarında yerini alacaktır.
  • kullanımı manuel şanzumandan görece kolay olduğu için "bayanlar için süper güzellik yeaa" argümanlarıyla bok atılan canım sistem.

    ulan desen ki vites düşürünce motorun gürlemesi çok hoşuma gidiyor, yarım debriyaj çok seksi filan eyvallah derim de böyle pembe kafa kağıdı, tavşanlı don tavsiyeleri filan komik oluyor. liseliliği belli etmek için daha başka yollar var lan onları dene.
  • asansör varken, apartmanın 15. katına merdivenden çıkmayı tercih edenler tarafından sıkça eleştirilen bir tür şanzuman.

    iddia o ki, merdivenden çıkmayınca, evine varmanın tadını alamıyormuş adam.

    hem zaten asansörde kalma tehlikesi filan da varmış.

    enteresan...
hesabın var mı? giriş yap