• takıntı değil, evrimsel bir ihtiyaçtır.

    sinema endüstrisi doğarken film yapımcıları, insan zihninin kare aralarını birleştirebileceği en düşük kare sayısının 24 olduğunu gözlemlemişler. bu rakamı en düşüğe çekmeye çalışma sebepleri, mümkün olduğu kadar az film rulosu harcamakmış. sinemada sadece ileriye doğru bir akış olduğu, izleyicinin bir etkileşimi olmadığı ve dolayısıyla bir "geri bildirim" beklemediği için, görsel merkezlerimiz 24 karenin arasını doldurmakta, tahmin etmekte zorlanmıyor.

    insan gözünde ise sabit bir "fps" yok. vücudumuz, ihtiyaca göre görsel algıyı güçlendirebiliyor, ya da zayıflatabiliyor. ortalama bir insanın gözü, saniyede 45 fps civarında çalışıyor. savaş pilotluğu gibi ekstrem görsel dikkat isteyen durumlarda ise 255 fps'ye kadar çıkabiliyor.
    (kaynak)

    bilgisayar oyunlarında ise bu iki rakamın arasında bir ihtiyaç olduğunu söylemek zor değil. öncelikle ortada, sinema gibi pasif bir akış değil, bir interaksiyon mevcut. yani oyuncu, bir eylemde bulunuyor, ve bunun sonuçlarını görsel olarak geri alıyor. örneğin ateş ediyor, ve hedefini vurup vurmadığını görsel olarak algılayabiliyor, vuramadıysa takip edebiliyor. bu yüzden pasif akıştan daha hızlı bir görsel geribildirime ihtiyaç var. ikinci olarak, düşük fps, algıları yanıltıyor. bu videoda rahatlıkla görülebileceği üzere, düşük fps'lerde topun konumu farklı; geriden geliyor. bu da, ekranda neredeyse piksel avlayan aksiyon oyunu oyuncuları için çok önemli bir duyusal girdi.

    bu yüzden "ya benim gözüm algılamıyo" argümanının, oyunlar için çok da sağlam bir dayanağı yok. casual oyunlar müstesna, reflekse dayalı her oyunda fps'nin çok önemi var, zira insan gözü, karar mekanizmalarının ihtiyacına göre ölçekleniyor.
  • 144-240 fps deneyimledikten sonra 60 bile çöp gelmektedir. haklı takıntıdır.
  • bu konuda "24 fps'de izlediğin filmler akıcı görünüyor, ne gerek var 60 fps'e" tarzı argümanlar sunuluyor.

    filmlerde akıcı, oyunlarda ise kasıyor gibi gözükmesinin temel nedeni beynimizin verdiğimiz tepki karşılığında (mouse'u hareket ettirme, kontrol tuşlarını kullanma vs.) tepki alma arasında geçen süreyi hesaplıyor olmasıdır. hatta bu yüzden oyuncular için yüksek fps'de yetmez, düşük tepki süreli ve yüksek tazeleme hızlı monitörler tercih edilir.

    filmler, her an ne gerçekleşeceğini bilmemiz nedeniyle (sonuçta filmdeki öğeleri biz kontrol etmiyoruz) bize daha akıcı görünecektir. hatta yönetmenlerin genel olarak yüksek fps'te film çekmemesinin altında yatan temel neden dosya boyutlarından ve kurgu yükünden ziyade, düşük bir fps değerine sahip olan herhangi bir şey izlerken beynin daha fazla haz almasını sağlıyor olmasıdır. çünkü her ne kadar milisaniyelerden bahsediyor olsak da, beyin bir kareden bir sonraki kareye geçiş esnasında sıradaki kareyi hesaplayarak sinema deneyimini daha da üst seviyeye çıkarmaktadır. hatta bu yüzden oyunlarda 24 fps can sıkıcı olurken stop-motion animasyonları zevkle izleriz.

    bu vesileyle, oyun oynamak istiyorsanız sahip olmanız gereken değer min. 60'tır. hatta hayatım boyunca hiç daha yüksek tazeleme hızlı bir monitör görmediğim halde 60 fps bana bile yeterli gelmemektedir. görüntü mü kasıyor acaba dedirtir, fps değerlerini kontrol ettirir. fakat kasan şey monitörün ta kendisidir.

    edit: bir yazar "daha düne kadar 720p hd çözünürlüğe mükemmel derdi. doyumsuz bir insanın takıntısıdır. sanırsın 60fps ile büyüdü." şeklinde alakasız bir yorum yapmış fakat doyumsuz insanlarız, evet.

    edit 2: atladığım bir kamera detayı var, aşağıda bir yazar arkadaş değinmiş. yanlış bir tespit değil, eksik bir tespit yaptığımı düşündüğümü peşinen söyleyim. (bkz: #124692731)

    edit 3: çok daha önceden yazar bir arkadaş sinema-oyun farkını çok daha iyi özetlemiş. (bkz: #77166072)

    edit 4: 60 hz ile 144 hz arasındaki farkı kavrayamayan çok bilmiş meczuplara alttaki linki bırakıyorum.

    https://www.youtube.com/watch?v=puvx81c4bgs
  • 30 üzerine 60, 60 üstüne 144 deneyimlemiş olanların haklı takıntısıdır.

    fps arttıkça oyunun akıcılığı artar.
    "ancak 30 fps oynatacak ekipmanımız var ve üstünü oynatacak donanım bize artık bu ülkede haram" gerçeğini kabullenmek yerine iyi olanı vasata çekmeye çalışmayı bırakın
  • allahım ne şanslı insanlar var ya. awk ben smoke yiyince 8, normal şartlarda 20 fps ile oynuyorum. gelmiş diyor ki 60tan yukarısı önemli değil. lan 3 adam görsem, iki bina yüklense fps düşüyor, nasıl önemli değil. 200 fps göreyim de düşecekse 100e düşsün. 20’den 8’e düşüyor sekiz sekiz
  • insan gözü 8 gb ramdan fazlasını göremediği için katıldığım önerme.
  • pubg'yi 80-90 fps de oynuyorum. düşük-orta ayarlarda 1920*1080 çözünürlükte. ekran kartım da yeni değil eski bir kart. r9 280 kullanıyorum.

    kalabalık yerlerde sabit 60-65 fps ye düşüyor. ancak nadiren aksiyona girdiğimde 48-50 gibi bir fps değerine düştüğü zaman aradaki fark çok belli oluyor. görüntü atlıyor. sabit 20-30 fps alarak oynayan arkadaşımı izledim. videodaki gibi değil. videodaki görüntü 25 fps değil. 25 fps de çok fazla atlama oluyor. videoya bakarsak 25 ile 60 arasında hiç fark yok. ancak oyunda bir deneyin farkı göreceksiniz. oynanabilir seviyede değil.
    oyun zevk için oynanır. yeterli şartları sağlayamıyorsan zevk alamazsın. zevk alamıyorsan da oynamanın anlamı pek yok.
  • bir insan nasıl 30 fps ile 60 fps arasındaki farkı gözlemleyemez lan*
  • 20 fps ile oynadigim icin beni ilgilendirmeyen sey.
hesabın var mı? giriş yap