• iyi bir aile. aksi takdirde sahip olacağınız şey özgüven değil, özgüven kisvesine bürünmüş aşağılık kompleksidir.
  • insanı özgüveni olacak şekilde ona güvenen, destek olan, cesaret veren; aynı zamanda bilinçli ve donanımlı olmasını sağlamak için zemin hazırlayan (veya imkanlar dahilinde bunu sağlamaya çalışan) bir anne-babaya sahip olmak gerekir.
  • ben 5 ablam 11 yaşlarımızdayken bi pazar günü kahvaltı hazırlamıştı annem evin avlusuna.o zamanlar lojmanda oturuyoduk.ablam da o zamanlar yeni ergenliğe girio,çelik hastası,evde bangır bangır çelik dinlio falan.nese bu gene açtı çeliki,sesi de yükseltti ki dışarıdan duyabilsin diye.bizim evde kurulan sofraya en son babam gelir. hepimiz yerleştik yerlerimize babamı bekliyoruz.oturduğu gibi bu amknun adamını kim açtı dedi.ablam sustu tabi işiticeği lafı bildiğinden.sonra gitti pat diye kapattı müziğin sesini açılmıcak bu bu kadar diye. ablam ağlayarak gitti içeri.sonra zaten bizde de kahvaltı yapacak neşe kalmadı annemle.annem de sofradan kalkıp da ablamın arkasından gidemiyo babamın korkusuna.şu an bile sevdiğim müziğin sesini açamam,hep kısık sesle dinlerim.babamı hep ensemde hissettiğimden.

    sonra bigün evde tamir yapıo babam.(çok sinirli olur tamir yaptığında) annem tepesinden ayrılamıo bişey lazım olursa koşup getirecek.küçüğüm o zamanlar da ilkokula gidiyorum.babam tornavida istedi,içerde unutmuş, annem hemen davrandı,yok m (ben oluyorum ) getirir sen gitme dedi anneme. neyse ben koştum gittim babamın el çantasının olduğu odaya.arıyorum arıyorum yok.bi bağırdı içerden nerde kaldın die,yanıma geldi sonra kör müsün önündeki şeyi görmüosun dedi.ben o günden sonra markete gittiğimde dahi aradığım şeyi bulamazsam panik oluyorum. belki saçma gelicek ama sakinleşmeden bulamıyorum.

    babam telefonla aradı bigün şunu şunu yap dedi.dediği şeyi panikten tam anlayamadığım için yapamadım.eve geldi yaptın mı dedi.yok baba yapamadım dedim.milletin çocukları cin gibi bizim çocuklar zaten salak bi boku anlamıyolar dedi.ben şu yaşımda bile* en ufak bişeyi başaramıcam diye aklım çıkıo.stresten de çoğu zaman yapamıyorum zaten.

    üniversiteyi kazandığımda bi kere bile afferim benim kızıma demedi. çünkü saçma ama 3 ay konuşmadı benimle onun istediği yeri yazmadım diye.

    biraz uzun oldu örneklerle anlattığım için fakat diyeceğim o ki anne ve babalar çocuklarına herşeyden önce ne olursa olsun sevgilerini sunmayı çok görmemeliler,çocukları birşey başardığında bundan duydukları mutluluğu çocuğa ifade etmemliler ki taktir edilmek özgüven sahibi olmanın gerekliliklerindendir..çocuklarının kabahatleri olduğunda tatlı dille uyarsınlar,o çocuk hata yapmaktan korkmasın benim gibi..kısacası özgüven sahibi olmanın temeli ailenin çocuklarını yetiştiriş şeklidir.aksi taktirde o çocuklar özgüveni eksik aşağılık kompleksli biri olarak yaşamlarına devam etmek zorunda kalacaklardır.
  • spor yapmak. hem güç kazandırır hem de görünüm. zaten dışarıdan gelen tepkiler özgüven sağlamak için yeterince katkı yapar.

    bir de yetiştirilme şekli ve ortamı çok belirleyicidir...
  • güzel bir çocukluk geçirmiş olmak. güvenli ve huzurlu bir aile yaşantısı insana özgüven ve hayattan ne bekliyor olduğunu bilme yeteneği kazandırır.
  • iş. işten sonra (iş ilk sırada), aşk da varsa, tadından yinmez.

    yıllar sonra gelen edit: ilk sırada: iç huzuru.
  • kesinlikle zeka bunlardan biri değildir, nice büyük dehanın özgüven yoksunu ve sosyal özürlü olduğu göz önüne alınır ise, özgüven sahibi olmak için gereken en önemli şey sizi iyi yetiştirmiş, bebekliğinizden itibaren sevgi ve güven duygusu vererek büyütmüş ebeveynlerdir, sonradan kazanılan bir şey değildir özgüven, sonradan en fazla egonuzu şişirip arkasından "bu da kendini bi bok sanıyor" denen megolomallardan biri olabilirsiniz**, adı üstünde öz zaten.
  • kişinin kendini bulabilmesi, kendini olduğu gibi var edebilmesi, özünden, yani varoluşundan utanmaması daima samimi olması, egodan kurtulma çabası ile yaşaması, yaptığı her işin altına alenen işte ben "buyum, böyleyim, bu kadarım" diye imza atabilmesi gibi beceriler gerektirir. üsteki, olması gerekenlerin hepsi aynı değildir. yaşarken, duruma göre farklılaşan şeylerdir.

    maslow piramidibu işte hikayedir. maslow'dan çokca önceleri çözülmüştür bu işin sırrı-ki çözenler de maslow piramidinin yanlışlarını ortaya kor nitelikte çizmişlerdir, bu işin stratejik sırlarını. islamiyette, bundan 1400 yıl önce, maslow, piramid muhabbetini(teorisini)ortaya atmadan 1350 yıl önce ego, şeytan olarak işaret edilmiştir. yalnız islamiyet değil bir çok dinde de bu böyledir fakat en iyi anlatabileceğim örnekler hep islamiyettendir.

    ego şeytandır ve insanı sürekli sahip olduklarıyla, kendini diğerlerinden üstün görmeye iter.(tam olarak ego üçe ayrılır-it- ilkel benlik-ego- içteki iblis-süper ego- ahlaki tabular) kişinin sahip olduklarını, amaç ve anlamlarının ötesinde şeyler sanmasına neden olur, gittikçe de gider... aslında içten içe bir sahip olma, elde etme, hükmetme tutkusu vardır kişide. dünyaya kazık çakma, adım bilinsin, bana saygı duyulsun, beni sevsinler gibi masumane söylemlerle sosyal ortamlarda vuku bulur.

    it yani ilkel benlik, ilkel insani istekleri ister. freud'a göre "sex ve şiddet" ego bu istekleri dile getirerek yapılmasını ister. süper ego, var olan tabular-ahlak kuralları, çerçevesinde bunların yapabilmenin mümkün olmadığını belirtir. böylece kişide iç çatışmalar çıkar. ego budur. uçu dünya üzerinde hakimiyet kurma isteğine kadar gider...

    yine kendi beyin hücrelerimiz çerçevesinde, gelelim piramid mevzusuna;

    1. fizyolojik ihtiyaçlar:yeme,içme,barınma vs.

    2. güvenlik ihtiyaçları: kendini güven ve emniyet içinde ve tehlikeden uzak hissetmek

    3. ait olma ve sevgi ihtiyaçları: başkaları ile ilişki kurmak,kabul edilmek ve bir yere ait olmak

    4. değer ihtiyaçları: prestij,başarı,yeterli olmak ve başkalarınca benimsenip tanınmak

    5. kendini gerçekleştirme ihtiyaçları : kişinin amacını gerçekleştirmesi ve potansiyelini ortaya çıkarması,kişisel tatmin,kişisel başarı,bilimsel buluşla

    bahsi geçen, meşhur piramid bu şekildedir.

    piramid, yeme-içme, ilişki kurma(sex) vs şeyler olduktan sonra bu kişinin pontansiyelini en son basamakta ortaya koyduğunu ön görmekte.

    lan o zaman, mevlana celaleddin-i rumi, yunus emre vs gibi 40 gün çile hanelere kapanan bir tas çorba bir ekmek ile yaşayan kişiler ne iş? var dahası da var. fakat iki evliya yeter diye kasmıyorum ötesi için....

    özgüven için kişinin bünyesinde, kendini bulabilmesi, kendini olduğu gibi var edebilmesi, özünden, yani varoluşundan utanmaması daima samimi olması, egodan kurtulma çabası ile yaşaması, yaptığı her işin altına alenen işte ben "buyum, böyleyim, bu kadarım" diye imza atabilmesi gibi beceriler bulundurması gerektirir dedik.

    "ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol."
    "sevelim sevilelim dünya kimseye kalmaz. "
    "ilim ilim bilmektir. ilim kendin bilmektir. kendini bilmeyen âlim nicedir." bunlar zamanında belirtilmiş, insanca yaşama stratejileri.
    yani "maslow dediğin hikaye geç bunları, mevzu sende bitiyor" demenin yol gösterici yolları.

    bir de mevlana'nın 7 öğüdü vardır. sağlam bi'nefs terbiyesidir. bir birinin üstüne çıkarak hakimiyet kurmaya çabalayan, yükselmek isteyen insanlığın, kulağına küpe niteliğindedir. kişinin nefisini terbiyesi yani ego ya karşı çıkış nasihatlarıdır.

    cömertlikte yardım etmede akar su gibi ol.
    şefkat ve merhamette güneş gibi ol.
    başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol.
    hiddet ve asabiyette ölü gibi ol.
    tevazu ve alçakgönüllülükte toprak gibi ol.
    hoşgörülükte deniz gibi ol.
    ya olduğun gibi görün,
    ya göründüğün gibi ol... maslow piramid'i ha! batı çok şey kaybediyor adamım çok....
  • sonradan olmuyor sanırım, böyle yetiştirilmiş olmanız lazım. üstünüze basmayan, kendinize güveninizi sakatlamayan bir aileniz olacak yani.
  • özgüven sahibi olmak için gerekenler;

    1. sabah kahvaltıdan önce 250 gr. az yağlı teneke peyniri. yok lan 250 fazla 100 gr. yeterli.
    2. ....

    hala okuyor musun? yapman gereken tek bir şey var. o da şu ki; insanların senin hakkındaki saçma sapan düşüncelerini yok sayıp doğal olmaktır.
hesabın var mı? giriş yap