• (bkz: pantomim)
  • tdk'ya göre: sözsüz oyun

    (bkz: http://www.tdk.gov.tr/…734bed947cde&kelime=pandomim)
  • eski romalılar zamanında, maske takmış bir aktör bir dilsiz gibi, hiç konuşmaksızın, anlatmak, canlandırmak istediği şeyi ifade eden hareketlerle gösteriler verirdi.

    18. yüzyılda ingiltere"de, italyan asıllı ve değişik konulu oyunlarda aynı karakterlerin görüldüğü çok hareketli komediler "pandomim" diye isimlendiriliyordu. arlekim, pantalone, neşeli ve yaşlı şaşkın kolumbine, onun güzel kızı, palyaço ve daha başkaları,bu hareketli,temposu hiç düşmeyen, seyircileri kahkahalarla güldüren oyunların değişmeyen karakterleriydiler.

    modern pandomimlerde bu karakterler ortadan kayboldular.

    güvenilir kaynaklara göre, pandomim deyimi tiyatrodan daha eskidir. nitekim eski yunanistan"daki dionysos şenlikleri de esas itibarı ile pandomim niteliğinde oyunlardı. daha yukarda değindiğimiz gibi,eski roma"nın saturnalisa törenleri de "soytarılar bayramı adı altında, pandomim dizeninde oyunlarla sürüp gitmiştir.

    sözlü tiyatroda da "pandomim" sahnelerine ve düzenine yer verilen,bu düzende bölümler katılan modern örnekler vardır. çağımızın ünlü yazarlarından ionesco"nun "sandalyeler" oyunu kısa bir pandomimle son bulur. samuel beckett"in "sözsüz oyunu" da bir pandomim sayılabilir. daha ileri gidip, "othello" ve "hamlet" gibi klasik tiyatro şaheserlerini tamamen pandomim düzeninde, sözsüz olarak canlandıran guruplar vardır.

    http://www.youtube.com/…xh2c2o7qg3g&feature=related
  • (bkz: #64405741)

    doğuşunu okuduğumda aklıma duran adam eylemini getiren gösteri biçimi. her zaman bir yolu bulunuyor demek ki protestonun. gerçi bizimkiler onlara da müdahale etmişti.
  • hiçbir şey yazmadan ve konuşmadan hisleri anlatabilme biçimi.
  • pantomim veya mim sanatı olarak da isimlendirilebilmektedir. aynı zamanda, sözsüz bir tiyatro oyunudur. temelleri evveliyata dayanmakta olan sanatın, milattan önceki süre zarfında başladığı düşünülmektedir. sanatın içeriğinde, kuvvetle miktarda jest ve mimikler bulunmaktadır.
  • bazı insanların "pandemi" yerine kullandığı kelime.

    görsel
  • "boşlukları çalabilmek deyince akla ilk gelen, caz oluyor: boşlukları oynayabilmek, sessiz filmleri, özellikle şarlo'yu çağrıştırıyor; boşlukları yazabilmekse çehov'u. (sözgelimi pandomimciler, sessizliği devinimle doldurdukları için konunun biraz dışında kalıyorlar.)" tomris uyar - yazılı günler

    (bkz: pandomima)
  • pandemi kelimesi yerine kullanımına "bir partinin" sevdalılarında daha çok rastlanmaktadır.

    aynı kişilerin ikinci tercihi ;
    pandömi
  • isim, aynı manada: (bkz: pandomima), (bkz: pantomim), (bkz: pantomima)
    yunanca: pan(tüm) + mimesthai(taklit etmek)/latince: pantomimus -> italyanca, fransızca: pantomima

    1- (tiyatro), işâretler, tavırlar ve çeşitli vücut hareketleriyle oynayan, genellikle güldürücü, sözsüz sahne oyunu, sözsüz oyun.*
    örn. --> at cambazları, sirkler, pandomim, hokkabaz trupları da şehre o mevsimde akın ederlerdi. (bkz: sâmiha ayverdi)

    2- (mecaz), sessiz sedâsız cereyan eden gizli kapaklı olay.*
    örn. --> nihat bey ile bu nerîman’ın arasında bir pandomima var. (bkz: hüseyin rahmi gürpınar)

    3- gürültülü patırtılı karışıklık.

    pandomima kopmak:
    1- (seyirciler için) eğlenceli bir kavga başlamak.
    2- karışıklık kopmak.*

    kaynaklar:
    1- tdk, kubbealtısözlük/pandomim, ötüken türkçe sözlük, tarihî ve etimolojik türkiye türkçesi lügati
    2- kubbealtısözlük/pandomim
    3- ötüken türkçe sözlük
hesabın var mı? giriş yap