• cemal süreya'nın daha önce ağustos 1960-mayıs 1961 arasında dört sayı çıkartıp kapattığı papirüs dergisinin, 1966-1970 yılları arasındaki kırk yedi sayılık ikinci döneminde ülkü tamer'in de büyük katkıları olur kendisine – dergiyi tasarlar, kapakları hazırlar, birlikte koştururlar. ayda bir yayımlanan bu dönemin papirüs'ünde her sayı özel bir konuya, daha çok da belirli bir ozana ayrılır : fazıl hüsnü dağlarca, turgut uyar, salah birsel, metin eloğlu, melih cevdet anday, gibi...

    derginin bir de orhan veli özel sayısı vardır. ülkü tamer, "yaşamak hatırlamaktır"dan sonraki ikinci anılar kitabı "kırıp dökmeden"de papirüs'ün orhan veli sayısıyla ilgili şunları yazar (ikü yayınevi, 2010; s. 72) :

    //(...) orhan veli özel sayısı'nı hazırlarken bir sabah [cemal süreya'nın] gözleri ışıl ışıl gelişini unutamam. "bak, ne buldum," dedi coşkuyla. "yaprak'ın lâstik mühürü. her sayıya bu mühürü elle teker teker basalım."
    kolları sıvayıp 1500 derginin belirli bir sayfasına mühürü bastık.//

    papirüs dergisinin ocak 1967'de yayımlanan sekizinci sayısıdır orhan veli özel sayısı; ederi iki buçuk lira, toplam altmış dört sayfadır. sırasıyla rauf mutluay, asım bezirci, sabahattin kudret aksal, edip cansever, mehmet doğan*, ece ayhan, ömer faruk toprak, konur ertop, r. tomris*, ülkü tamer, kuşkusuz bir de cemal süreya'nın orhan veli üzerine yazdığı yazılar vardır dergide. ayrıca orhan veli'nin biri kitaplarına girmemiş, öteki hiç basılmamış iki şiiri, çeşitli fotograflar, mektuplar... ülkü tamer'in sözünü ettiği mühür ise altında kısa bir açıklamayla kırk sekizinci sayfada basılıdır :

    //bu sayfadaki "yaprak" başlık mührü şairin eşyaları arasında bulunmuş ve "papirüs"ün orhan veli özel sayılarına elle basılmıştır.//

    mavi mürekkepli ıstampa kullanılarak basılmış olan mühürde "yaprak sanat gazetesi p. k. 179 ankara" yazılıdır. değil mi ki orhan veli'nin mührünü ya cemal süreya ya da ülkü tamer basmıştır o sayfalara (r. tomris bile olabilir!), papirüs dergisinin bu sayısı ötekilere göre biraz daha değerlidir.

    *

    sonradan : görsel
  • tüccar geçinen birileri tarafından şu fiyata satılan dergi: http://www.nadirkitap.com/…sayisi-dergi4417072.html
hesabın var mı? giriş yap