• desteklediğim ama kazanacağına inanmadığım kampanya. kaldı ki parafin çabuk bozulmasın diye kullanılıyor, yasaklanırsa yerine başka bir kimyasalın geleceği aşikar.
    bir de gereksiz bilgi vereyim, bıçağın keskin olmayan tarafıyla elmanın üstünden parafin temizlenebiliyor *
    edit: videoyu izlemeden entry girmeseymişim iyiymiş*
  • parafinler hatta diğer adıyla alkanlar, karbon ve hidrojenden oluşmuş, doymuş, apolar bileşiklerdir. apolar olmaları sebebiyle sudaki çözünürlükleri çok çok düşüktür. (su polar yapıda bir çözücüdür) parafinler suyu sevmedikleri için, elma vb şeylerin yüzeylerine ince bir tabaka halinde kaplanırlar. bu sayede hem kaplanan şeyin raf ömrü uzar (havadaki su buharına temas etmediği için) hem de parlaklık kazanır. bu uygulama yapılamadığında, dalından koparıldıktan yalnızca birkaç gün sonra yüzeyde buluşmalar ve bozulmalar meydana gelir. tüketici adına kötü bir durum olsa da, satıcı için bir mecburiyettir.

    şimdi gelelim zararlarına. vücuda alınan parafin, karaciğerde ve böbreklerde birikir. sağlık adına maalesef ki kötü bir durumdur. bu yüzden kabuğunu soyarak yemek daha doğrudur.

    benzer bir durum rujda da vardır. yüksek oranda parafin türevi bileşikler içerdiklerinden, bir şekilde yutulurlar. elmanın kabuğunu soyarsınız da, ruja ne yaparsınız bilmiyorum. (bkz: swh)
  • elmayı kabuğuyla birlikte kıtır kıtır yemeye hasret kaldığım için desteklediğim kampanya.

    bu parafin denilen bok, bildiğin mumun hammaddesi. elmalar tezgahta parlak görünsünler diye bu maddeye bulanıyor. elmalar böyle yağlı yağlı oluyor. elmayı elinize alınca hissediyorsunuz. yıkayarak geçmiyor bu madde. bıçakla yüzeyden bir kazıma yapın, böyle beyaz pütür pütür tortu oluşacak. işte parafindir bu.

    lütfen artık vazgeçin şu işten. sürmeyin şu zehiri. insan gibi elma yiyelim.
  • allah yardımcın olsun
  • yahu tek derdiniz bu olsun elmanın kilosu 10 tl olmuş sorun yok , parafin mi battı bi tarafınıza…
  • katıldığım kampanya.

    doğru dürüst elma yiyemez olduk!
  • kendin üreteceksin arkadaşım. yediğin hiç bir şey organik değil. organik tüketmek istiyorsan ya paraya kıyıp butik oluşumlardan satın alacaksın yada kendin üretip tüketeceksin. patates ithal etmek zorunda kalan (eski) bir üretim ülkesinden bahsediyoruz.
  • elma buldun da parafinsiz istiyorsun heee mi ?
  • başlıkta iddia edilen durum için kesin olarak söylenebilir ki bir deli kuyuya taş atmış kırk akıllı çıkaramamış zira elmaların üzerinde bulunan mum benzeri katman hiç de öyle iddia edildiği gibi bir zararı yok tersine elmanın kendi biyolojik yapısından dolayı ortaya çıkan bir durum olup konuya dair ülke geneli de kalbur üstü üniversitelerine soru sorup da başlıkta iddia edilen iddiaya karşı bilimsel bir bilgi ışığında bir duruş sergilemekteyim.

    kişisel verileri koruma kurumunun yaptırımlarından dolayı dönüş sağlayan iki üniversitenin ve devlet oranının dönüş yanıtını ne yazık k kamuya açık bir halde arz edemiyorum ama işi gereği septik bir davranış sergilemeyi hayatının bir ilkesi olarak lanse eden ben konunun dibine giderek birbirinden farklı bağımsız mecralarda teyit ederek bu başlığın iddiasını yersiz olduğunu gönül rahatlığıyla dile getirebilirim.

    çok merak eden ve isteyen olursa özelden ss olarak gönderebilirim.
hesabın var mı? giriş yap