• neyin macerası anlayabilmiş değilim.

    parlementer sistem ile; üniversitelere atanmış onlarca vasıfsız rektörü/dekanı görevden almak kaç yıl sürecek? bunu bir başkanlık kararnamesiyle 1 saatte yapabiliyorken.

    parlementer sistem ile; cemaatlere teslim edilmiş bir çok devlet kurumu kaç yılda temizlenecek veya temizlenebilecek mi? bunu bir cümle ile yapabilmek varken, parlementer sistem ısrarı nedir?

    bunun gibi alt alta yüzlerce madde sayarım.
    100 yıl mı sürmesini istiyorsunuz 20 yılda yapılanların temizlenmesinin?
  • er ya da geç yapılacak olan referandumdur. belki 5, belki 15 sene sonra. ilber ortaylı'nın da dediği gibi, başkanlık bu ülkeye gitmez. hele ki halkın resmen yarısının karşı çıktığı bir sistem, bir anayasa hiç mi hiç gitmez. sokaktaki 2 kişiden 1'inin kabul etmediği sistem ne demek?
  • parlamenter sisteme dönüş şu an hem teknik hem toplumsal olarak ne kadar mümkün bilemiyorum ama, cumhurbaşkanlığı'nın parti ile ilişiği kesilip siyaset üstü bir kurum haline getirilmesi çok acil ve elzem.
  • bunun için referandum gerekmez mecliste bulunan tüm partiler karar alıp bir anayasa hazırlayacak ve geçirecekler, siz sanıyormusunuz başkanlık sistemi için yeterli çoğunluk sağlansaydı referanduma gideceklerini. bu iş mecliste biter evet sistem yürümüyor kimse sistemi anlayamadı bu sistem klasik başkanlık sistemi değil parlamenter değil peki bu sistem neyin nesi bir garabet yaratıldı ve rasyonel bir yapısı yok. bu yüzden mecliste tüm partiler anlaşıp ortak kararla kurumları liyakat sisteme çeken, rasyonelleştirilmiş parlâmentarizm sistemine geçiştir .
  • ülkeyi tekrar sistem karmaşasına sürükleyecek olan, aklından geçiren varsa bir daha iktidar hayali kurmasın.

    ülkenin onca sorununu bırakıp sistem dönüştürecek olan siyasetçi varsa gitsin kendine pazardan akıl baksın.

    sonrada gitsin bahçesine domates eksin.
  • olmayacak referandumdur.

    sisteme geri dönüş, meclis içerisinde, partilerin uzlaşarak kabul edeceği maddeler doğrultusunda olacaktır. ancak o maddelerden birinin, tekrar böyle saçma sapan bir değişikliğe söz konusu olamasın diye, anayasa değişikliklerinin referanduma gitmesi halinde, en az %70 filan onay alması maddesi de eklenmelidir.
  • hiçbir zaman olmayacak referandumdur. yıllardır dillendirilen ama ancak şimdi gerçekleşebilen başkanlık sisteminin geri dönüşü imkansızdır. mecliste ciddi bir çoğunluk ve halk desteği gerekir ancak sisteme alışıldıkça parlamenter sisteme dönüşten vazgeçilecektir diye düşünüyorum. çünkü bir yönetme kültürü oluşacaktır.
  • önümüzde yapılacak seçimde
    muhalefet kanadı 400 milletvekili kazanacağı için
    gerek kalmayacak referandumdur.
    (bkz: at fava bekle)

    2023'te başbakanlık geliyor.
  • gerçek demokrasi için ilk adım. sadece ilk adım.
    ama olmazsa olmaz.
  • (bkz: at fava bekle)
hesabın var mı? giriş yap