• 1940, arkansas doğumlu efsanevi saksofoncu. ornette coleman kendisi için "probably the best tenor player in the world." derken avant-garde cazın en ucunda yer alan deha, albert ayler "trane* was the father, pharoah was the son, i was the holy ghost." yorumunda bulunmuştur. ayler haklıdır; sanders coltrane'den etkilenip, onun improvizasyonlarından yola çıkarak pharoah sanders olmuştur. zaten soultrane kavramının fikir babası da kendisidir. birlikte çaldıklarında coltrane tenorsayken sanders flüt ya da altoya; coltrane sopranodayken ise esas enstrümanı tenor saksofona geçer.

    altmışların ortalarında modal caz ve hard bop'ın sağlam temsilcilerinden pharoah sanders, günümüzde free jazz'le uğraşarak hala aktif olarak cazın içinde yer almaktadır. kişisel görüşüme gelirsek, 1971'deki live at the east ve 90 çıkışlı welcome to love isimli albümleri yıkıcı, düşündürücüdür. yağmursuz bir yağmur havası tadı alır, vakurluğu hissedersiniz.

    edit: üstad 8 aralık 2008'de türkiye'deydi. dinlemeyen çok şey kaçırdı.
  • kendisinin en ticari çalışması hiç kuşkusuz '77 çıkışlı love will find a way'dir.
  • en sevdiğim vede gelmiş geçmiş en yetenekli tenor saksafonculardan biri. ne yapsa bir çekiciliği var bu adamın müziğinin. eski avant garde - free jazz çalışmaları olsun veya venus records ile yaptığı "light" albümler. hele bir de son zamanlarda japon grup sleep walker'la yaptığı düetler. hakikaten yaşayan efsanelerin başında gelir.
  • hum allah hum allah isimli şarkısı biraz önce açık rayodaydı. ilgimi çekti açıkçası. hakkında çok şey bilmesem de 1969'da böyle bir şarkı yapması takdire şayan.
  • bazen seviyorum kendisini bazen de sıkılıyorum dinlerken kendisiyle böyle değişik bir ilişkim var açıkçası bu arada yanlış anlaşılmasın kendisinin başarılı bir sanatçı olduğunun ve farklı olduğunun farkındayım.ama her zaman alice coltrane ile yaptıkları albümler derim başka bir şey demem. mistik jazz ın o efsane zevki için bile dinlenir.
  • müziğe kilisede klarnet çalarak başlayan jazz tenor saksafoncusu. asıl adı farrell ama firavun anlamına gelen “pharoah” mahlasını kullanır. arada sırada türkiye'ye de gelmiş ama maalesef ben o zamanlar böyle bir yeteneği tanımıyor idim.

    harvest time diye muhteşem bir parçası vardır.
  • 2016'da cemal reşit rey konserinde çalmadığı zamanlarda sandalyesinde oturup sırasını bekleyen yaşlı kurt. yaşına göre gayet iyi çalmıştı ama gençlik performansına uzaktı tabii.
  • bugün 81 yaşında yaşamını yitirmiş, bir jazz üstadıydı.

    haberin linki
  • ölümüyle çok üzen, free jazz mevkisinde eşine az rastlanır bir sanatçıydı.
hesabın var mı? giriş yap