• 1601-1665 yılları arasında yaşamış avukat. boş zamanlarında matematik ile uğraşırmış, türeve giden yolu açan insanlardandır(en azından batıda). number theory'de fermatin kucuk teoremi diye bilinen basit ama güzel bir teoremden hatırlarım kendisini. fermatin son teoremini yani hipotez halini ispatladığını söylemiştir. aslen 17yy için bile yeni bir problem değildir çünkü iskenderiyeli diophantus tarafından milattan önce 250 yıllarında yazılan bir kitabın içinde vardır. fermat da bu kitabı çalışırken kitabın kenarına "teoremin güzel bir ispatını buldum fakat buraya yazacak yerim yok" diye yazmıştır. 1995 yılına kadar(yaklaşık 350 sene) bir matematikçi ordusu bu hipotezi ispatlamaya kasmış, özel durumlar için ispat vermiş ama genel olarak doğru olduğunu ispatlayamamıştır. bu insanların içinde tarihin en büyük matematikçileri kabul edilen gauss, euler bile vardır.

    bugün kesin olarak adamın çözümü bilip bilmediği bilinmemektedir. sadece 20yy matematiği ile yapılan bir ispatın 17.yyda bulunmuş olmasının imkansız olduğunu söylemektedir. ek olarak da o kadar adam kastı ise fermat gibi birinin bulmuş olma olasılığının olmadığı söylenebilir. fermat ispatladı mı ispatlamadı mı bilemem ama bence kesinlikle basit bir ispat vardır. birgün biri bulacak ve hepimiz ağzımız açık "hadi ya bu kadar basit miydi?" diyeceğiz.
  • kendisi bir hakim olan bu matematikci aslinda sadece bir hakimdir ve adil olabilmek için şehirdeki herkesle ilişkisini keser gerekli haller dişinda kimseyle konuşmaz bu sayede eve kapanir ve butun boş zamanlarini matematikle uğraşarak geçirir ve kafayi siyirir.
  • x^n + y^n = z^n, n>2 için mümkün olmadığını söylemiş abimiz ama bunun böyle bakıldığında oluru var gibi görünüyor bana. stajdan geri kalan boş vaktimde bundan sonra ben de bu iş için uğraşacağım.
  • basliginda pek bahsedlmeyen bir kanunu da vardir: ''bir isik isini (yani bir ışık ışını) herhangi iki nokta arasinda ilerlerken, izledigi yol en az zamani gerektiren yoldur'' der.. iki nokta arasinda en kisa mesafe bir dogru oldugu icin, bu ifade aslinda sunu da soylemektedir: isinlar homojen bir ortamda ilerlerken, medem ki iki nokta arasinda en kisa mesafeyi seciyorlar, o halde isik isinlari dogrusaldirlar.. fermat'in bu kurali kullanilarak kirilma ve yansima yasalari da turetilebilir ki turetilmistir.. (bkz: snell kanunu)
  • gugıl görselinde anılırken, teoremi -hatırladığım kadarıyla, kontrol etmedim- eksik verilmiş hukukçu.
    x, y, z, n doğal sayı olmak üzere, n 2'den büyük olduğunda (x üzeri n) artı (y üzeri n) eşittir z üzeri n eşitliğini sağlayan sayı, sayılar yoktur sanırım teorem. ispatladığını iddia etmiştir ama notlarını aldığı sayfada yer kalmadığından yazamadığını belirtmiştir. sonra da ömrü*, zamanı yetmemiş olsa gerek yazması için. bir kısım ilgilisi, ispatladığını sandığını söylemekte, devrin matematiğini yetersiz bulmaktadır. yani hatalı ispat yapmıştır. bir kısmı yalan söylediğini söylemektedir. bir kısmı durumun gizemini korumasını sevmektedir, estetik ve basit bir ispat hedeflemektedir. çünkü teorem ispatlanmış, sonra eksik-yanlış olduğu farkedilmiş, tekrar ispatlanmış, sayılı kişi ispatı anlamıştır. kaldı ki birileri de devrin matematiğiyle ispatlanamayacağını ispatlamaya kalkmış, euler'e kadar gidip, (x çarpı x) artı 1 eşittir 0 eşitliğinin reel kökleri olmadığını düşünenlere cevap niteliğinde çift boyutlu sayılara benzer güdümlerle hareket etmişlerdir. velhasıl, her an mezarından, itiraz ediyorum sayın matematik diye kalkabilecek biridir bu kişi. ayrıntısıyla yazmak isterdim ama böyle denk geldi. russell ve gödel yanında daha egzotik kalır, daha yüzeysel kalır.

    ey edit adanada tide ye: imla ama matematik imlası.
  • 4 e bölündüğünde 1 kalanını veren bir asal sayı, her zaman iki farklı sayının karesidir demiş.
    mesela 13 asal sayısı 4 e bölündüğünde 1 kalanını verir ve 4 ve 9 un toplamıdır. ve 29= 2^2 + 5^2 ya da 41= 4^2 + 5^2 gibi..
    sayılarla oynamayı seven biri.
  • en popüler amatör matematikçi. boynuz kulağı geçer hesabı ortaya attığı teorem ile nice matematikçinin önüne geçmiştir. matematiğe aşık olmak ile onun eğitimini almak arasındaki farkın en açık örneklerinden biridir.
  • her ne kadar, evde eğitim gördüğü ve hukuk alanını tercih ettiği göz önünde bulundurularak, amatör bir matematikçi olduğu iddia edilebilecek olsa da yaptıklarıyla öyle olmadığını göstermiştir. sanılanın aksine sadece kitap kenarına yazdığı, ve kanıtladığından emin olunamayan bir teoremi yoktur. kanıtladığı ve ortaya attığı bir çok teorem ile modern sayılar teorisinin kurucuları arasındaki yerini almıştır. bunların yanı sıra, analitik geometri ve olasılık kuramına da kayda değer katkıları olmuştur.
  • kendisine gönderme yapılan ispanyol yapımı bir korku/gerilim filmi de mevcuttur. (bkz: la habitacion de fermat) türkçesi kapan olarak çevrilmiş, çevirmene geçirmeden önce filmi izleyin ben beğendim zira.
  • muhtemelen kankasıyla arasında şöyle bir söyleşim geçmiştir.

    -"ya tabi ben bunu kanıtladım da kanıtı bu kadar yere sığmaz." yazdım. yerler mi lan?
    -hem de nasıl... gel iki pişpirik atalım.
hesabın var mı? giriş yap