• insanlık tarihini derinden etkileyen en büyük kişi.bu zat olmasaydı şu anda sefalet halinde olmazdık kanımca.
  • felsefe tarihine damga vurmuş birkac filozoftan muhim bir isim. yasadigi caga ve daha sonralari bati ve dogu düşün dunyasini derinden etkilemis tarihin en mühim simalarindan biridir. hatta öyleki batili felsefe tarihcisi ve filozof whitehead tüm bati felsefesi tarihini platona dusulmus bir şerh olarak görür. kanaatimce bu dogu icin de boyledir. islam ulemasi platonu cok onemser ve sempati duyar. hatta onun tanri tasavvuruyla tek tanrici yolu buldugunu dusunurler. platonun yasadigi tarihler m.ö 427 ile m.ö347 olarak kabul edilir. platon seckin bir zumreye mensup bir kisidir. asil adinin aristokles oldugu(mukemmel) fakat genis anli ya da genis omuzlari sebebiyle platon ismi verildigi dusunulur. platonun hocasi sokratestir.hemen hemen bilgelikle alakali her mevzuda fikir beyan etmistir. devlet eseri bunlardan meshur olanlardan biridir. metafizik din siyaset ve diger alanlarda fikir beyan etmistir. ilkcagda yasayan diger felsefecilerle onu ayiran bir ozellik ise onun butun eserlerinin gunumuze ulasmasidir. platon antik cagdaki ilk sistem kurucu filozoftur. platon hem doga hem de insan konusunu ele almistir. idealar dunyasi ya da idealar kurami filozofun ilgilendigi en muhim konular arasindadir.
  • “nazik olun, çünkü karşılaştığınız herkes farkında olmadığınız zorluklarla boğuşuyor.” demiş platon.
  • ruh ve bedenin iki ayrı varlık olduğunu savunan ve bunların birbirini etkilediğini söyleyen antik yunan filozofu.

    şöyle örnek verilmiş. aşık olduğumuzda kan akışımız hızlanıyorsa ruh bedeni etkiliyordur. veyahut karnımız açıklığında sinirleniyorsak beden de ruhu etkiliyordur.
  • " önemli olan; hayatta en çok şeye sahip olmak değil, en az şeye ihtiyaç duymaktır. " diyerek minimalizmi yüzlerce yıl evvelden deklare eden düşünce insanı.
  • iyelik eki almis yer sekli.
    ovan, nehrin vs gibi. plato --> platon.
  • kendisi realistdir. ve felsefenin köşe taşıdır. yaşadığımız dünyanın aslında kavramlar dünyasının yansıması olduğunu söyler. o dünyayı erdemli olarak görebileceğimiz söyler. hocası gibi o erdem bilgidir der. büyük adam.
  • fikirleri çok güzel, mantıklı ama bir o kadarda kendi içinde kendi inanıncıyla çelişiyor aslında. organize dinlerin gelişiminde de etkisi gözle görülür şekilde vardır zannımca.
  • yeryüzüne düşen ilk komünist tanesi olur kendisi. adamın ideal devlet modeli sparta şehri deniyor ama sparta değil bildiğin kuzey kore bu. ideal devlet modeli olarak istediklerinin çoğu halihazırda kuzey kore'de uygulanmakta. 30 yıl önceki versiyonu da sovyetler birliği.

    hileli kura düzenleyip halkı kandırmak gibi dahiyane çözümleri mevcut.

    --- spoiler ---

    bir anlamda platon için ideal toplum platon'nun yönettiği sparta şehridir, çünkü platon ideal toplum yapısını tasvir ederken sparta'ya çok benzeyen bir toplum yapısı betimlemektedir. platon'nun ideal şehrinde de sparta'daki gibi üstte asker bir sınıf altta üretici sınıf vardır, fakat sparta'da üreticiler köleyken platon onların da vatandaş olmalarını ve yönetici sınıfın hiçbir mal varlığı olmaması gerektiğini, sadece üretici sınıfın kendilerine sağladıklarıyla yaşamaları gerektiğini söylemektedir. dolayısıyla platon bir anlamda iş bölümüne dayalı bir ekonomik eşitlik hayal etmektedir. dahası yönetici sınıfın hep beraber yaşaması gerektiğini, aile kurumunu yok edilip çocuklara hep beraber bakılması gerektiğini, kimsenin kendi çocuğunu bilmemesi gerektiğini (ve böylece mirasın da olmaması gerektiğini), aynı şekilde evlilik de olmayacağı için herkesin kura ile birlikte olması gerektiğini iddia etmiştir. dahası, yönetici sınıf ile üretici sınıfın doğaları farkları olduğu için kura hileli yapılarak askerlerin sadece askerlerle, üreticilerin sadece üreticilerle çocuk yapması sağlanmalıdır, bu şekilde çocukların doğalarının olabildiğince saf ve ruhlarının işlevini gerçekleştirmeye olabildiğince uygun olmaları sağlanmalıdır. asker sınıfta yer alacak çocukların altı yaşından itibaren eğitilmesi gerektiğini söyleyen platon, ideal şehri anlattığı kısmın büyük bir bölümünü bu eğitimin nasıl yapılması gerektiğine dair detaylara ayırmıştır. ruh ve akıl açısından kadınlarla erkekler arasında bir fark olmadığını iddia eden plato, kadınların da askerlik yapması gerektiğini ve yönetici olabileceklerini söylemiştir; ancak bu iddiası bir çeşit proto-feminist iddia olmaksa kadınların da devlet için bir iş gücü olarak çalışabileceği ve çalışması gerektiğini savunduğundan daha çok faydacıdır. yöneticiler yirmi yaşına kadar fiziksel olarak eğitilmeli, müzik ve şiir öğretilmelidir (ne tarz müzik ve şiir öğretileceğine çok uzun bir bölüm ayırır), daha sonra geometri gibi bilimleri öğrenmeli, en son felsefe yapmalı, ondan sonra da yönetici olmalıdırlar. sparta'da da kadınlar askeri eğitimle büyümekteydi ancak savaşa gitmiyorlardı, orada da asil sınıfın tamamı birlikte yaşıyor çocukluktan itibaren askerlik eğitimi alıyor ve kral onlar arasından seçiliyordu. bir anlamda platon'un ideal şehri kendine kral olarak aralarındaki filozofu seçen, üretici sınıfı köle değil vatandaş yapan, aile kurumunu dağıtmış ve yöneticilerin mal varlığına sahip olmadığı bir sparta hayalidir.
    --- spoiler ---
  • iki kişinin aşk yaşamasını, kurt kuzu ilişkisine benzeten devasa insan.

    aşkı bir de ondan okumak lazım, insanın beyni berraklaşıyor.
hesabın var mı? giriş yap