• yönetmenliğini william dieterle'nin yaptığı, başrollerini jennifer jones ve joseph cotten 'in paylaştığı 1948 tarihli film.

    --- spoiler ---

    genç ve meteliksiz bir ressam olan adams, günün birinde central park'ta rastladığı bir kıza aşık olur. olaylar bu şekilde gelişir.

    --- spoiler ---
  • --- spoiler ---

    1940 yılında yayınlanan robert nathan romanı ve bu romandan uyarlanan 1948 tarihli william dieterle filmi. başrollerinde jennifer jones, joseph cotten ve ethel barrymore'un olduğu ve türkçe hayal kadın adıyla bilinen film, en iyi efekt dalında oscar ödüllü önemli bir yapımdır. film, en iyi sinematografi dalında da oscar'a aday olmuştur. filmin konusu ise şöyledir; fakir bir ressam olan eben adams (joseph cotten), new york'ta central park'ta genç bir kız olan jennie appleton (jennifer jones) ile tanışır ve onun pozitif enerjisinden ve masumiyetinden etkilenerek portresini yapmaya başlar. sanat galerisi sahibi miss spinney (ethel barrymore) aracılığıyla tablolarını satarak geçinmeye çalışan adams, zamanla jennie'ye aşık olur. jennie'nin tablosunu başarıyla bitiren ve önemli bir sanatçı haline gelen adams, filmin sonunda zaman zaman görüştüğü jenny'nin aslında kendisinin yarattığı bir hayal ürünü (ilham perisi belki de) olduğunu fark eder. filmde, ilginç bir kilise sahnesi de vardır. gerçekten psikolojik boyutu da olan ilginç bir filmdir.

    imdb.com - http://www.imdb.com/title/tt0040705/

    wikipedia - https://en.wikipedia.org/wiki/portrait_of_jennie

    trailer - https://www.youtube.com/watch?v=p-fzqi6ya8y

    ayrıca (bkz: portrait of jenny).

    --- spoiler ---
  • "raphael yamuk bir el çizerdi ama işine aşıktı" diyerek ustayı çok güzel özetleyen bir cümlenin geçtiği film.
  • sanırım en sevdiğim siyah-beyaz filmdir. sağa sola yazılası, eşe dosta gönderilesi bir çok replik barındırır.
    1940 yılında yazılmış, aynı isimli novelladan sinemaya aktarılmıştır.
  • robert nathan’ın aynı adlı kitabından uyarlanan film, genç ve parasız ressam eben’ın new york’da geçen aşk ve gizem dolu hikayesini konu ediniyor.

    eben, parkta rastlayıp kısa sürede aşık olduğu jennie’nin aslında seneler önce yaşamış ve hayata veda etmiş biri olduğunu öğrenecektir. ancak bu durum eben’ın jennie’yi aramak ve onun varlığını somut anlamda da hissetmeye çalışmaktan alı koymayacaktır. jennie bir anlamda onun sanatındaki ustalık eseri olacaktır.

    filmin çekildiği seneyi de göz önünde bulundurduğumuzda zamanın ötesinde bir gizem ve fantastik öğeler barındırdığını söyleyebiliriz. yer yer gördüğümüz bir tuvalın pürüzlü yüzünü andıran ekran filtreleri ise şüphesiz filmin düşsel atmosferini oldukça destekleyici bir görev görüyor.

    filmin açıkçası günümüzde biraz hak ettiğinin altında değer gördüğünü düşünüyorum. sonradan bu türde çekilecek birçok filme ilham kaynağı da olmuş, keşfedilmesi ve izlenmesi gereken önemli filmlerden birisi.
    8/10
  • tabloları alan kadın genç kızlığımda hayalini kurduğum adamlara benziyorsun diyor ressama.
    ressam ise çok tatlı bi hayalin peşinde.:()
    pek sevimli ve bi o kadar da gizemli film.
hesabın var mı? giriş yap